O statuie uriaşă din bronz a lui Karl Marx, cu o înălţime de 4,5 metri, a fost dezvelită, sâmbătă, în oraşul german Trier, care a acceptat această lucrare de artă de la un renumit sculptor chinez, după mai mulţi ani în care au avut loc dezbateri pe ideea că acest gest ar demonstra acceptarea abuzurilor ale drepturilor omului ce se petrec în China. Dezvelirea acestei statui şi alte evenimente pentru comemorarea filosoful la împlinirea a două secole de la naşterea acestuia au iscat controverse, scrie bbc.com.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Marx este coautor al Manifestul Partidului Comunist, alături de Friedrich Engels. Potrivit Manifestului, toată istoria omenirii este bazată pe diferenţele de clasă. Guvernul capitalist al Chinei îi prezintă lucrarea ca pilon central al modului său de guvernare.

Însă, Marx rămâne o personalitate controversată în rândul germanilor, dintre care mulţi au trăit sub guvernul comunist al Uniunii Sovietice, inspirat de acest filosof. 

„Dacă vreţi să îl criticaţi pe Marx, sunteţi bineveniţi, dar nu cu violenţă şi furie distructivă”, a spus Michael Schmitz, purtător de cuvânt al oraşului Trier.

Un partid de extremă dreapta, Alternative for Germany (AfD), plănuise să organizeze un marş al tăcerii în memoria victimelor comunismului, în timp ce a fost plănuit şi un contra-protest.

Teoriile lui Marx au fost folosite de adepţii lucrărilor sale pentru a pune bazele comunismului, un regim în care clasele sociale şi proprietatea privată dispar. 

Totuşi, notează BBC, state comuniste precum Uniunea Sovietică şi China au devenit cunoscute pentru represiune şi abuzuri ale drepturilor omului.

Republica Democrată Germană, situată în partea de est a Germaniei de astăzi, a fost dominată de Uniunea Sovietică în perioada 1994 – 1990, perioadă în care a devenit mult mai săracă decât Republica Federală Germania (Germania de Vest).

Malu Dreyer, lider al landului german Renania-Palatinat, a descris evenimentele de comemorare a naşterii lui Marx drept o oportunitate pentru a discuta despre filosov şi despre lucrările sale, mai degrabă decât pentru a îl „celebra” pe acesta. 

Alţi politicieni germani şi-au exprimat opiniile pe reţelele de socializare. 

„Dragă Karl Marx, indiferent de cât de geniale au fost ideile tale, implementarea lor nu a avut succes niciodată. Vieţile şi şansele la fericire a milioane de oameni au fost trădate”, a scris Peter Altmaier, ministru al Economiei.

„Karl Marx este încă relevant la 200 de ani de la naşterea sa (pe 5 mai 1818, n.r.). Avansarea tehnologiei din prezent fac posibilă existenţa unei societăţi mai bune. Însă, capitalismul distruge oamenii şi natura”, a fost o altă opinie, exprimată de parlamentarul de stânga Bernd Riexinger.

Vorbind în Trier vineri, preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a spus că în prezent Marx „este blamat pentru lucruri de care nu este responsabil şi pe care nu el le-a cauzat prin ceea ce a scris”. „Acestea au fost cauzate de persoanele care au reinterpretat ceea ce a scris el, relevând chiar opusul ideilor sale”, a explicat el. 

Oficiali din Trier au spus că polemicile referitoare la acceptarea acelei statui realizate de Wu Weishan s-au desfăşurat pe parcursul a doi ani, deoarece unele voci au argumentat că acceptarea lucrării de artă nu este compatibilă cu criticarea abuzurilor drepturilor omului care se petrec în China.

Vineri, branşa germană a organizaţiei Pen a scriitorilor a transmis că statuia nu ar trebui să fie dezvelită până când Liu Xia, văduva chinezului Liu Xiaobo, laureat al premiului Nobel pentru Pace, nu va fi eliberată din arestul la domiciliu. Liu Xia nu a fost niciodată condamnată pentru vreo infracţiune.

În acelaşi timp, Alexander Gauland, liderul AfD, a spus că nu ar trebui să existe nici un „monument dedicat comunismului”, deoarece această ideologie a cauzat multă suferinţă multor oameni.

Însă, Wolfram Leibe, primarul oraşului Trier, a spus că statuia reprezintă o oportunitate pentru a reevalua atitudinile. 

„Am acceptat statuia drept un gest de prietenie, iar această lucrare ar trebui să încurajeze oamenii să îl înţeleagă pe Karl Marx. Poate că anumite judecăţi şi prejudecăţi vor fi reevaluate”, a spus edilul.

În Germania există şi alte monumente dedicate lui Marx, inclusiv casa în care s-a născut acesta şi o statuie în parcul din capitala Berlin. 
Oraşul Trier, în care a fost dezvăluit noul monument dedicat filosofului, este vizitat de aproximativ 4,5 milioane de turişti, dintre care 50.000 din China, potrivit primarului Wolfram Leibe.

În China, preşedintele Xi Jinping a susţinut, vineri, un discurs în care l-a numit pe Marx „cel mai mare gânditor al timpurilor moderne”. El i-a cerut Partidului Comunist al Chinei să se întoarcă la rădăcinile marxismului şi a spus că acest partid va rămâne pentru totdeauna „gardianul şi practicantul” teoriilor filosofului.

În ciuda sistemului capitalist al Chinei, în această ţară există sute de miliardari, precum şi o prăpastie care se adânceşte tot mai mult între bogaţi şi săraci. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.