Revista Nature a prezentat o pictură rupestră descoperită într-o peşteră din insula Sulawesi care datează de 44.000 de ani. Aceasta ar putea fi cea mai veche "poveste rupestră".
Desenul înfăţişează un bivol care este vânat de creaturi care par jumătate-om, jumătate-animal, care folosesc suliţe şi frânghii.
Unii cercetători cred că scena ar putea fi cea mai veche poveste rupestră.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Descoperirea a fost prezentată în revista Nature de arheologii de la Universitatea Griffith din Brisbane, Australia.
Adam Brumm, arheolog în cadrul instituţiei de învăţământ, a văzut prima dată desenele acum doi ani, după ce un coleg din Indonezia s-a căţărat într-un smochin pentru a ajunge la intrarea în peşteră.
Desenele din Indonezia nu ar fi cele mai vechi din lume. Anul trecut, alţi cercetători au susţinut că au găsit "cea mai veche pictură a umanităţii" pe o bucată de piatră, în Africa de Sud, datând de acum 73.000 de ani.
"Nu am mai văzut ceva asemănător până acum. Am văzut sute de situri cu artă rupestră în regiune, dar nicio scenă de vânătoare", a spus Brumm.
Alţi cercetători s-au întrebat dacă desenul reprezintă o singură poveste, afirmând că poate fi o serie de imagini pictate într-o perioadă mai lungă. "Dacă este o singură scenă este discutabil", a spus pentru Nature Paul Pettitt, arheolog la Universitatea Durham.
Desenele din Sulawesi ar putea fi cele mai vechi cu animale descoperite vreodată.
Anul trecut, în peştera Borneo a fost descoperit un desen datând de acum 40.000 de ani, reprezentând un animal. Este "cea mai veche operă figurativă cunoscută", spun cercetătorii.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.