Vestigiile unui ansamblu roman monumental au fost descoperite în ultimii ani, în Parcul Naţional din Ashkelon. Ar fi cel mai mare edificiu de acest gen din regiune, cunoscut de mulţi ani de arheologii israelieni, potrivit Le Figaro.
Format dintr-o bazilică - un lung edificiu civil destinat negoţului şi justiţiei - precum şi un oedon, acest complex era împodobit de coloane şi de un strat de marmură de o calitate demnă de cele mai bune edificii din lumea romană.
Situat la 2.000 de kilometri de Roma, aceste clădiri nu sunt datate decât din vremea domniei lui Irod (37 - 4 î.d. Hr.), o epocă în care regatul evreu al Iudeei nu era încă o provincie imperială, ci un stat-client sub influenţă, aşa cum o demonstrează cu elocvenţă aceste diferite vestigii.
Lungă de 115 metri, 34 lăţime, această bazilică a fost ridicată cu câteva straturi de piatră de mare, către centrul istoric al cetăţii antice, în formă de cruce care stă mărturie pentru frumuseţea "romană" a vechiului Ashkelon.
Datarea sa din epoca lui Irod a putut fi confirmată de săpături, care s-au încheiat acum doi ani, gestionate de Autoritatea pentru Antichităţi din Israel. Acestea au dezvăluit de exemplu numeroase monede bătute cu efigia lui Irod în straturile fundaţiei acestui ansamblu.
Flancată de două galerii laterale, "galeria centrală este înconjurată de rânduri de coloane şi capiteluri din marmură, care se ridicau la o înălţime estimată la 13 metri şi susţineau acoperişul clădirii", au declarat într-un comunicat arheologii israelieni.
Cantităţi mari de vestigii din marmură - aproape 200 în total - au putut fi descoperite, în special capiteluri şi arbori de coloane, dintre care unele au fost păstrate datorită utilizării lor în structuri meşteşugăreşti medievale, care au dispărut de atunci.
Unul dintre cele mai importante - şi cosmopolite - centre portuare din estul Mediteranei, Ashkelon a important din Asia Mică blocurile cu care urma să fie împodobit, spre deosebire de siturile siriene, mai la nord, bogate în marmură.
Coordonate de arheologul John Garstang, aceste săpături au descoperit mai multe statui, dintre care cele mai frumoase o reprezentau pe zeiţa victoriei, Niké, precum şi divinitatea greacă a norocului, Tyché.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.