Vizitatorii târgului de carte Gaudeamus, care se desfăşoară la Pavilionul Central Romexpo, pot experimenta noi moduri de a citi cu ajutorul mai multor tehnologii integrate prin intermediul instalaţiei "Laboratorul de imaginar", printre care ochelari Hololens cu hologramă şi senzori LEAP Motion de urmărie a mişcării mâinilor.
Dezvoltată de scenograful Adrian Damian şi BRD - Groupe Société Générale, aceasta va propune o nouă experienţă în realitate augmentată, oferindu-i publicului posibilitatea să interacţioneze în moduri inedite cu o serie de opere scrise, semnate de autori celebri de science-fiction.
Conceptul noii instalaţii - "Cititul în viitor" este semnat de scenograful Adrian Damian împreună cu studiourile Les Ateliers Nomad, Aural Eye şi CINETic, şi explorează oportunităţile pe care le oferă fuziunea noilor tehnologii cu cartea digitală.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Textele curatoriate şi puse la dispoziţia publicului expun viziuni despre societăţi distopice ale viitorului şi universuri science-fiction imaginate de autori precum Margaret Atwood în "The Handmaid’s Tale", Dan Simmons în "Hyperion", Richard Morgan în "Carbon modificat", Sebastian A. Corn în "Adrenergic!", Ernest Cline în "Ready Player One", Pierce Brown în "Furia Roşie" şi Neal Stephenson în "Şapte Eve".
"Ne bucurăm că avem ocazia să ne întoarcem la Gaudeamus cu o nouă versiune a Laboratorului de Imaginar. Instalaţia este o propunere de cum ar putea arăta cartea în viitor. Nu doar un suport pentru text, cartea trebuie să aibă o anumită materialitate, chiar şi în digital, şi să ne inspire cel puţin la fel de mult ca varianta sa din hârtie", a declarat Sabina Ştirb, brand communication manager BRD.
Instalaţia este un proiect, lansat în premieră la Târgul Internaţional Gaudeamus 2017. Atunci publicul a putut experimenta în timp real intensitatea emoţiilor resimţite în momentul lecturii, prin utilizarea căştilor neuronale şi măsurarea undelor cerebrale. Proiectul face parte din seria de iniţiative BRD pentru susţinerea şi promovarea culturii şi a creatorilor de conţinut şi a participat la numeroase evenimente culturale, fiind testat de peste 2.000 de vizitatori din cadrul Caravanei Gaudeamus, Nopţii Muzeelor în District 40 la Rezidenţa Scena9, Zilei Mondiale a Teatrului la Odeon sau al Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu.
Adrian Damian este scenograf independent, nominalizat de trei ori la Premiile UNITER pentru spectacolele „Viaţa e vis” şi „Iarna”, în regia lui Mihai Măniuţiu, cât şi pentru „Cântăreaţa cheală”, în regia lui Radu-Alexandru Nica, spectacol care i-a şi adus premiul UNITER pentru scenografie în anul 2016. De asemenea, a fost laureat cu premiul pentru cea mai bună scenografie din partea Uniunii Artiştilor Plastici în 2015 şi de Asociaţia Criticilor de Teatru din Ungaria în 2016. Este recunoscut în domeniul artei teatrale pentru modalităţile în care intersectează emoţia şi simbolistica tehnologiei cu decorurile.
Centrul Internaţional de Cercetare şi Educaţie în Tehnologii Inovativ Creative - CINETic a fost înfiinţat în cadrul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică ”I.L. Caragiale” Bucureşti, ca departament de cercetare. CINETic are ca misiune inovaţia tehnologică şi cercetarea în domeniile interacţiunii digitale şi neuroştiinţei aplicate, în artele performative. În cadrul CINETic sunt valorificate cunoştinţele acumulate în domeniul teatrului şi filmului, prin activitatea de cercetare şi inovare, în proiecte interdisciplinare artă-ştiinţă-tehnologie.
Les Ateliers Nomad sunt un studio de comunicare vizuală fondat în 2010 de Alex Petroşanu şi Matei Dersidan, doi prieteni pasionaţi de design şi arhitectură, care s-a dezvoltat în timp într-o echipă de tineri creativi. Sfera activităţilor cuprinde evenimente de la video mapping, animaţii 3D, post producţie & CGI, scenografie de evenimente, stage mapping, din faza de concept până la implementare atât în zona comercială, cât şi în zona culturală. Compania şi-a câştigat un renume în domeniul artelor vizuale şi a noilor tehnologii, susţinând vizual numeroase evenimente printre care participarea la prima ediţie Imapp 2014, Spotlight Bucharest International Light Festival, videomapping Centenarul Marii Uniri 1918 din luna octombrie 2018 de la Sibiu sau “Simfonia Apei” 2018.
Aural Eye Visions Studio este un studio de artă vizuală şi interactivitate, cu un portofoliu ce acoperă video-mapping arhitectural, lucrări de galerie, vizualuri live, instalaţii pe bază de senzori şi numeroase experimente ce provoacă posibilităţile tehnologice ale momentului.
Vizitatorii târgului de carte Gaudeamus, în Pavilionul Central Romexpo, pot experimenta noi moduri de a citi cu ajutorul mai multor tehnologii integrate prin intermediul instalaţiei "Laboratorul de imaginar", printre care ochelari Hololens cu hologramă şi senzori LEAP Motion de urmărie a mişcării mâinilor.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.