„Noaptea Geografiei” („GeoNight”) va avea loc în 12 aprilie. Muzeul Hărţilor organizează, de la ora 18.00, un tur ghidat în Bucureşti, susţinut de geograful Cezar Buterez. Participanţii vor vizita locuri din oraş considerate repere în istoria cartografiei româneşti, în încercarea de a înţelege modul în care s-a dezvoltat ştiinţa studierii şi a realizării hărţilor în România.
Participarea la turul ghidat se face în limita locurilor disponibile, pe bază de înscriere prin achitarea biletului în valoare de 15 lei/persoană, online: https://eventbook.ro/other/bilete-noaptea-geografiei-tur-ghidat-in-bucuresti
Punctul de plecare va fi la sediul muzeului, pe strada Londra nr. 39, sector 1, Bucureşti, începând cu ora 17.30.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Harta folosită pe traseu va ajuta participanţii să privească cu mai multă atenţie geografia de astăzi a oraşului şi să îşi amintească de relaţia strânsă dintre cartografie şi teren.
La inaugurarea Societăţii Geografice, în anul 1875, domnitorul Carol I spunea că „prin hartă se va scoate ţara din regiunea necunoscutului”. Cuvântarea sa a făcut referire la secolele anterioare, în care hărţile ce înfăţişau teritoriile ţărilor române cu greu puteau fi socotite vrednice de luat în seamă ca documente geografice. În deceniile care au urmat, hărţile au reuşit să dea „lumini noi şi temeinice”, reflectând astfel progresul în cunoaşterea geografică. Cu toate acestea, multe secvenţe din istoria cartografiei româneşti au rămas în „regiunea necunoscutului”, chiar şi după aproape 150 de ani.
„Noaptea Geografiei” / „GeoNight” a fost iniţiată în 2017, în Franţa, de Comitetul Naţional Geografic Francez, iar din anii următori, cu sprijinul EUGEO (Association of Geographical Societies in Europe) şi IGU (International Geographical Union) în mai multe ţări din lume se organizează variate manifestări cu ocazia GeoNight.
Cezar Buterez este geograf şi doctor în geografie umană din 2015. Domeniile sale de interes sunt geografia istorică, geografia culturală, toponimia, cartografia şi sistemele informaţionale geografice. Realizează hărţi, construieşte baze de date, cercetează arhive publice şi particulare, întreprinde expediţii pe teren şi, uneori, scrie şi vorbeşte despre ceea ce descoperă, în încercarea de a contribui la misiunea educaţională şi culturală a geografiei.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.