NASA a trimis pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) un dispozitiv care va măsura dioxidul de carbon din atmosferă, scrie BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

OCO-3, aşa cum este botezat observatorul, a fost trimis cu o rachetă Falcon din Florida, la primele ore ale zilei de sâmbătă.

Instrumentul este realizat din componente rămase de la asamblarea unui satelit, OCO-2, care a fost plasat pe orbită să facă acelaşi lucru în 2014.

Datele înregistrate de cele două misiuni ar trebui să le ofere oamenilor de ştiinţă o vedere mai clară asupra modului în care dioxidul de carbon (CO2) se mişcă în atmosferă.

Vor fi făcute comparaţii între informaţiile înregistrate de OCO-2 şi OCO-3.

Primul poate observa toate zonele Pământului în acelaşi timp în decursul unei zile. Cel de-al doilea, pentru că se va deplasa împreună cu ISS, va observa zone aflate la 51 de grade nord şi sud, în diverse momente ale zilei.

Acest fapt este interesant pentru că abilitatea plantelor de a absorbi dioxidul de carbon variază pe parcursul unei zile.

În prezent, activităţile oamenilor crează peste 40 de miliarde de tone de CO2 anual, în principal prin arderea de combustibil fosil.

Doar jumătate din această cantitate rămâne în atmosferă, fiind adăugată la procesul de încălzire. Jumătate din cea rămasă este absorbită de oceane, iar restul de sol. 

OCO-3 va fi poziţionat pe segmentul japonez al ISS. Misiunea lui se va întinde pe 3 ani.

În următorii ani este aşteptat ca mai mulţi sateliţi de monitorizare a carbonului să fie lansaţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.