Muzeul "Victor Babeş", care s-a aflat într-un proces de refacere a expoziţiei permanente din august 2017, va fi reintrodus în circuitul turistic din 23 noiembrie, potrivit anunţului de pe site-ul Muzeului Municipiului Bucureşti (MMB).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Muzeul "Victor Babeş", din componenţa MMB, este al doilea muzeu, după Vila "Dr. Nicolae Minovici", care se redeschide în acest an, pentru a fi redat comunităţii.

Instituţia muzeală va fi deschisă în două etape. Prima vizează restituirea valorii memoriale - mobilier, cărţi şi artă decorativă, precum şi o restituire a atmosferei de lucru şi de familie. Piesele de artă decorativă - lustrele şi mobilierul - au fost restaurate în ultimul an, potrivit informaţiilor de pe pagina de Facebook a muzeului. 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Expunerea permanentă va fi completată de o expoziţie temporară care va veni în sprijinul unui muzeu de istorie a medicinei, prezentând relevanţa acestui domeniu în ultimii 100 de ani. Piesele de aici vor valorifica activitatea specifică lui Victor Babeş integrată în timpul generaţiei sale.

Expoziţia temporară va fi realizată în parteneriat cu instituţii medicale precum Facultatea de Farmacie a UMF "Carol Davila" şi Institutul Naţional Victor Babeş. De asemenea, va include piese oferite din colecţia personală a medicului cardiolog Radu Ciudin. Se vor adăuga exponate specifice Muzeului Municipiului Bucureşti din mai multe Colecţii precum: Documente, Ştiinţă şi Tehnică, Diverse şi Gheorghe Marinescu.

A doua etapă se va finaliza anul viitor, inaugurarea fiind planificată pentru luna iulie 2019, şi se va axa pe recuperarea muzeală a activităţii ştiinţifice a lui Victor Babeş.

În afară de reprezentarea clasică a unui muzeu memorial, patrimoniul va fi pus în valoare şi prin intermediul unei logistici de expunere muzeală la standard european, iar cu sprijinul realităţii augmentate vor fi oferite publicului detalii vizuale din cel dintâi tratat de bacteriologie din lume, redactat de Victor Babeş.

Muzeul "Victor Babeş" se află în partea de nord a capitalei, pe strada Andrei Mureşanu. Imobilul a fost construit în 1928-1929 de către fiul doctorului, Mircea Babeş. În 1956, acesta a donat parterul casei sale statului român în vederea amenajării muzeu memorial pe care l-a condus chiar el până în 1968, anul decesului său. În iulie 1986, soţia lui Mircea Babeş, Sofia, a lăsat prin testament Primăriei Capitalei şi etajul casei, care a fost integrat circuitului muzeal al imobilului.

Muzeul a fost constituit în jurul memoriei savantului de către fiul său, Mircea Babeş. Acesta din urmă a adunat lucrurile tatălui său din apartamentul de la Institutul Naţional de Patologie pe care l-a folosit, şi le-a expus în parterul casei sale, pe care a donat-o primăriei capitalei. Muzeul se află într-o clădire construită în stilul eclectic specific anilor 1920, în partea de nord a capitalei. Iniţial construită cu scopul de a fi folosită ca o locuinţă privată, într-un cartier liniştit, astăzi clădirea adăposteşte o colecţie dominată de lucrările ştiinţifice ale lui Victor Babeş. Printre exponate se numără exemplare din primele ediţii ale lucrărilor doctorului: "Les bactéries et leur role dans l’étiologie, l’anatomie et l’histologie pathologiques des maladies infectieuses" (1885), "Études sur la pellagre, Recherches sur les associations bactériennes du bacilli de la tuberculose" (1888), "Despre transmiterea proprietăţilor imunisante prin sângele animalelor imunisante" (1895), "Raport despre turbare" (1912), "Anatomie patologică generală" (1921).

Recunoaşterea contemporanilor lui Victor Babeş este demonstrată de numărul mare de decoraţii şi ordine onorifice pe care acesta le-a primit în timpul vieţii. Astfel, în colecţie se află o serie de decoraţii precum Ordinul Naţional al Meritului Civil în grad Comandor (1891) al statului bulgar, Legiunea de Onoare - Ordin în grad de Comandor, Legiunea de Onoare în grad de Ofiţer, Ordinul Steaua României, Coroana României, Ordinul Sanitar Civil în grad de Comandor (Bulgaria), Ordinul Legiunea de Onoare (Franţa), Bene Merenti, Ordinul Coroana de Fier (Austria).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.