Muzeul Abandonului a pornit în toamna anului trecut un amplu proiect de reunire, într-o arhivă digitală, a unor arhive personale şi instituţionale, deocamdată disparate, toate legate de instituţionalizarea şi dezinstituţionalizarea copiilor din România comunistă şi post-comunistă.
Artefactele digitale prezente în arhivă la acest moment, împreună cu arhivele donate de instituţii şi ONG-uri, se vor uni într-un demers impresionant şi necesar în România - Harta Abandonului. Mapăm pe o hartă digitală fenomenul abandonului în România, recuperăm, documentăm şi recunoaştem istoria invizibilă a abandonului instituţional din ultimii 50 de ani. Treptat, zeci de mii de artefacte urmează să fie indexate de echipa arhivistică a Muzeului, alături de voluntari, studenţi în practică de la mai multe facultăţi ale Universităţii Bucureşti şi asociaţiile partenere.
La lansarea primei colecte publice pe această temă, zeci de mărturii au fost trimise către arhiva muzeului participativ, precum şi solicitări de donaţii din partea unor organizaţii neguvernamentale care au făcut primele intervenţii umanitare în România post-comunistă.
Fundaţia Romanian Angel Appeal este una dintre organizaţiile care au intervenit prompt în perioada de după 1989, generând o amplă campanie internaţională de sprijinire a copiilor vulnerabili din ţara noastră. Activitatea de peste 30 de ani a organizaţiei a fost documentată printr-o cantitate impresionantă de documente şi imagini, care acum urmează a fi inclusă în arhiva publică realizată de Muzeul Abandonului, peste 15.000 de itemi.
Muzeul Abandonului a alcătuit în ultimul an o solidă infrastructură tehnică şi metodele specifice de arhivare, pentru a putea prelua, digitiza şi pune în conexiune documente esenţiale pe care organizaţiile partenere le donează arhivei noastre. Debutul proiectului şi actuala etapă de lucru au fost realizate cu sprijinul AFCN - Administraţia Fondului Cultural National.
„Echipa muzeului a identificat, în procesul de documentare, o resursă extraordinar de valoroasă pentru studiul fenomenului abandonului în România: arhivele asociaţiilor şi fundaţiilor care, în anii 1990-2000, s-au implicat activ în transformarea condiţiilor de viaţă ale copiilor instituţionalizaţi în sistemul public de protecţie a copilului. Harta Abandonului acoperă un gol arhivistic la nivel regional şi naţional, pentru că în acest moment nu există baze de date publice care să centralizeze - chiar şi minimal - realitatea cotidiană a acelor copii. Harta Abandonului implică intervenţii de conservare preventivă, mii de ore de scanare, indexare şi redactare arhivistică: un demers de securizare de urgenţă a unui material istoric extraordinar de bogat”, spune Iris Şerban, muzeograf, antropolog şi coordonator arhivă Muzeul Abandonului.
În prezent, cu susţinerea Romanian Angel Appeal, echipa Muzeul Abandonului este în proces de digitizare a 15.000 itemi, ce creionează situaţia din orfelinatele şi căminele-spital din mai multe judeţe din ţară la începutul anilor ‘90. Studenţii de la facultatea de Litere, departamentul Etnologie, Universitatea din Bucureşti, deja iniţiaţi de echipa muzeului în arhivare, scanează, analizează şi documentează fotografiile din arhivă. Derulăm, în total, parteneriate cu patru facultăţi din cadrul Universităţii din Bucureşti: Facultatea de Ştiinţe Politice, Facultatea de Istorie, Facultatea de Litere şi Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială.
„Pentru echipa Fundaţiei Romanian Angel Appeal, Muzeul Abandonului a creat spaţiul şi oportunitatea de a nu lăsa oamenii să uite povestea zecilor de mii de copii abandonaţi de regimul comunist. Am venit către muzeu cu dorinţa de a dona fotografii fără filtre sau efecte speciale. În alb-negru sau color, în tuşe apăsate, dramatice, ce vorbesc de la sine despre copii deprivaţi de dragoste, bolnavi de SIDA în faza terminală, copii muribunzi, abandonaţi în spitale în ultimele lor zile. Povestea trebuie reamintită generaţiilor viitoare, ca lecţie despre trecutul întunecat din istoria modernă a României, care nu trebuie să se mai repete vreodată, sub nicio formă. De aceea, le suntem recunoscători colegilor de la Muzeul Abandonului pentru că ne-au îngăduit să contribuim la acest proiect extraordinar!” - Silvia Asandi, Director General Fundaţia Romanian Angel Appeal şi parte din echipa Fundaţiei din 1993.
Arhiva este în dezvoltare şi urmează să indexeze treptat zeci de mii de itemi din arhive disparate ale ONG-urilor partenere ale Muzeului, documente fotografice şi scrise care vor fi parte din Harta Abandonului. O parte din artefactele din arhiva Muzeul Abandonului au fost integrate deja în demersuri curatoriale complexe, precum prima expoziţie imersivă din România - Sighet Cămin Spital sau proiectul Mărturii 21, zeci de poveşti, documente şi obiecte cu poveste putând fi accesate gratuit, oricând, pe www.muzeulabandonului.ro. Pentru următoarea perioadă sunt anunţate debuturile active ale parteneriatelor cu Fundaţia SERA şi Fundaţia Il Chicco, pentru preluarea altor zeci de mii de documente relevante.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.