Aproximativ 50 de muzeografi protestează, sâmbătă, vizavi de Muzeul Naţional de Istorie a României, nemulţumiţi de legea salarizării unice, aflată în prezent la Senat. Protestatarii poartă umbrele, pancarte şi tricouri albe inscripţionate cu textul ”Exist! Muzeele nu sunt cultură de rangul trei”.
Deocamdată, până la ora transmiterii acestor informaţii, protestatarii nu scandează lozinci, dar afişează pancarte cu mesaje precum: ”Cercetare fără bilet de voie”, ”Ruşine! Vă bateţi joc de istorie”, ”35 de ani muzeograf - 1.350 pensie”, ”Respect pentru cercetare” şi ”Nu umiliţi pe cei ce deţin cheile istoriei”.
”Revendicările sunt legate în principal de legea salarizării unice, care se află în acest moment la Senat. Şi de această dată, muzeele au fost uitate. Primele semnale au fost cu adoptarea Ordonanţei 2/2017. Atunci, în domeniul culturii, au fost mărite salariile angajaţilor din instituţiile de spectacol. Ne-am bucurat pentru reuşita colegilor noştri, însă şi de această dată muzeele au fost uitate. Nu a avut loc nicio mărire pentru muzee”, a declarat Decebal Vleja, preşedintele sindicatului MNIR, pentru Agenţia de presă News.ro.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
Decebal Vleja, folosind o portavoce, a enunţat revendicările protestatarilor.
El a mai declarat că a fost trimisă o scrisoare deschisă Ministerului Culturii, Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, la momentul măririi salariilor pentru angajaţii din instituţiile de spectacol, această scrisoare rămânând fără răspuns.
Preşedintele sindicatului MNIR a adăugat că în domeniul culturii, coeficienţii de salarizare sunt foarte mici - cel mai mare coeficient fiind de 2,13. ”În rest, toţi ceilalţi coeficienţi depăşesc cu puţin cifra 1”, a mai spus el.
”Sunt semnale destul de îngrijorătoare. Se induce ideea, în societate, că muzeele sunt cultură de grad inferior”, a mai spus Decebal Vleja.
El a explicat pentru Agenţia de presă News.ro că această manifestare reprezintă ”o primă formă de protest” şi că se află, în acest moment, în curs de constituire a unei Federaţii a Muzeelor.
”Dacă revendicările noastre nu se vor epuiza, evident că vom continua şi cu alte forme de protest. Ne referim inclusiv la o grevă, iar pe parcursul anului viitor, anul Centenarului Marii Uniri şi Anul Patrimoniului European, vom avea în vedere o serie de proteste”, a mai spus Decebal Vleja.
La acest protest sunt aşteptate aproximativ 100 de persoane, potrivit lui Decebal Vleja.
În Bucureşti, protestul a început la ora 12.00, în faţa Muzeului Naţional de Istorie a României, unde se va sta până la ora 14.00. De la ora 15.00 până la ora 16.30, muzeologii se vor afla în faţa sediului Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, unde vor prezenta lista de revendicări.
Realizarea unei grile de salarizare, care să aibă la bază o analiză corectă şi transparentă a situaţiei actuale din muzee, este prima solicitare a angajaţilor. Ei doresc ca grilele aplicate pentru personalul din muzee să fie la egalitate cu cele aplicate pentru angajaţii din instituţiile de spectacole şi educaţie.
O altă revendicare o reprezintă renunţarea la diferenţele de salarizare existente între personalul angajat în muzeele naţionale şi restul instituţiilor muzeale din România. Distincţia aceasta este considerată de sindicalişti ca ”discriminatorie”.
O a treia revendicare este punerea în aplicare, de urgenţă, a măsurilor financiare reparatorii începând cu 1 iullie 2017. Această măsură ar avea drept efect stoparea exodului personalului de specialitate din muzee.
Protestatarii sunt nemulţumiţi de actuala formă a Legii salarizării, care ”umileşte şi desconsideră angajaţii din unităţile muzeale”, aşa cum spun reprezentanţii Sindicatului lucrătorilor din MNIR.
Organizaţiile implicate în acţiunea de protest sunt: Sindicatul lucrătorilor din Muzeul Naţional de Istorie a României, cele din Muzeul Naţional Peleş, Complexul Muzeal Naţional ”Moldova”, ”Ovidius”, Muzeul Ţării Crişurilor, Muzeul Naţional al Literaturii Române, ”Museum”din cadrul Muzeului Bucovinei, Complexul Muzeal ”Ion Borcea”, Sindicatul personalului ştiinţific şi tehnic auxiliar din Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane, Muzeul Naţional al Agriculturii, ”Porolissum” al Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, ”Pro Art” din Muzeul Naţional de Artă al României.
La Noaptea Muzeelor, eveniment care va avea loc sâmbătă, începând cu ora 19.00, protestatarii vor expune pe panouri fluturaşii de salarii şi vor purta tricouri personalizate.
În muzeele din ţară sunt angajate 5.500 de persoane în posturi de muzeografi, restauratori, conservatori, educatori muzeali, cercetători, investigatori, auxiliar.
Sindicatele din Bucureşti şi din ţară au transmis, de asemenea, o scrisoare deschisă ministrului Culturii şi Identităţii Naţionale, Ionuţ Vulpescu, prin care trag un semnal de alarmă şi o chemare la dialog.
Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (RNMR) sprijină acţiunea lucrătorilor din muzee.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...