Centrul de studii vizuale din Bucureşti lansează în 7 noiembrie „9 Monografii audio vizuale” - un proiect ce explorează în mod subiectiv nouă sate din România - Şomartin, Titeşti, Slătioara, Brădetu, Jupâneşti, Şotrile, Bisoca, Rogojeni şi Jurilovca - prin experiențe și intervenții culturale, dar și prin mărturii personale ale celor implicaţi. Evenimentul, ce va avea loc la Centrul de studii vizuale, de la ora 18.00, ia forma unei expoziţii audio-vizuale inedite, integrând elemente din proiect.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

O echipă interdisciplinară de 16 persoane - printre care avocaţi, ecologişti, artişti, scriitori, arhitecţi şi manageri culturali, fie născuţi la sat, fie mutaţi recent - a creat o radiografie profundă a fenomenului migraţiei din urban către rural.

Monografiile includ interviuri audio, fotografii, note, hărţi mentale şi de timp, scurte analize ecologice, texte ficţionale sau biografice, dar şi activări culturale precum şezători, redând un tablou viu al comunităţilor.

În cele nouă şezători, s-a cântat la vioară şi fluier, s-au spus poveşti rurale, s-au citit regionalisme, s-a discutat istorie, s-au degustat produse locale, fiind o bună oportunitate de a anima comunităţile locale.   

„Am început acest proiect în momentul final al unui schimb de generaţii. Este un proiect târziu, dar, din fericire, nu este singurul care abordează subiectul. Noi am pornit de la oameni care trăiesc această trecere, la faţa locului, la firul ierbii, din prispă. Sunt oameni care fac tranziţia inversă, de la urban la rural. Toate aceste fenomene sunt naţionale și de o anvergură care schimbă mentalităţi. Migraţia de la oraș înapoi la sat vine într-un moment când ultimele case vechi se surpă părăsite, când ultimii bătrâni ai satului, cu știinţa vieţii și a mersului vremii la sat, se apropie de o concluzie finală și lasă locul celor tineri, care fac naveta la fabrică, la corporaţie sau lucrează online sau chiar în agricultura accelerată, industrializată”, a spus Cătălin Rulea, unul dintre iniţiatorii proiectului.

Proiectul a condus şi la înfiinţarea a nouă biblioteci atipice în fiecare dintre aceste sate, ce includ o selecţie de cărţi dedicate conservării valorii vieţii rurale şi o amplă monografie audio-vizuală personalizată pentru fiecare comunitate. Arhiva orală a fiecărui sat va fi disponibilă online pe www.centruldestudiivizuale.ro.

Monografiile sunt, de asemenea, reunite în volumul „9 Monografii Audio-Vizuale”, disponibil în bibliotecile comunităţilor implicate.

„Volumul de față propune o incursiune în și prin lumea complexă a întoarcerii la sat, dar și a reinventării satului prin nouă cazuri numite monografii A/V (audio-vizuale). O alegere mai degrabă provocatoare, căci tensiunile sunt intrinseci și inevitabile. Cei care așteaptă monografii clasice, atotcuprinzătoare și disciplinate, vor fi dezamăgiți. Avem aici, mai degrabă, demersuri etnografice și auto-etnografice, combinând diverse metode audio-vizuale transdisciplinare, ce conturează sate prin experiențe și intervenții punctuale, și prin mărturii personale”, a adăugat Alexandru Bălăşescu, antropolog în proiect.

„9 monografii audio-vizuale” este un proiect propus de Fundaţia Cărtureşti, în parteneriat cu Centrul de studii vizuale (CSV) şi co-finanţat de AFCN. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.