Poluarea cu microplastice a fost descoperită pentru prima dată în plămânii oamenilor. Particulele au fost găsite în aproape toate probele analizate, potrivit The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Oamenii de ştiinţă spun că poluarea cu microplastice era omniprezentă pe întreaga planetă, determinând, inevitabil, expunerea oamenilor la ea şi provocând „o îngrijorare tot mai mare cu privire la pericolele” pentru sănătate.

Au fost prelevate probe din ţesutul de la 13 pacienţi supuşi unei intervenţii chirurgicale şi au fost găsite microplastice în 11 cazuri. Cele mai comune particule au fost polipropilena, folosită la ambalaje şi ţevi din plastic, şi PET, folosit pentru sticle. Două studii anterioare au descoperit microplastice în cantităţi la fel de mari ca în ţesutul pulmonar prelevat în timpul autopsiilor.

Se ştia deja că oamenii respiră particulele minuscule, consumându-le prin alimente şi apă. De asemenea, lucrătorii expuşi la niveluri ridicate de microplastice au dezvoltat boli.

Microplasticele au fost detectate în sângele uman pentru prima dată în martie, arătând că particulele pot călători în jurul corpului şi se pot depozita în organe.

Impactul asupra sănătăţii este încă necunoscut. Dar cercetătorii sunt îngrijoraţi de faptul că microplasticele provoacă daune celulelor umane în laborator şi se ştie deja că particulele din aer pătrund în organism şi provoacă milioane de decese timpurii pe an.

„Nu ne aşteptam să găsim cel mai mare număr de particule în regiunile inferioare ale plămânilor sau particule de dimensiunile pe care le-am găsit”, a spus Laura Sadofsky de la Şcoala de medicină Hull York din Marea Britanie, un autor principal al studiului.

„Este surprinzător faptul că în partea inferioară a plămânilor căile respiratorii sunt mai înguste, în timp ce noi ne aşteptam ca aceste particule de o asemenea dimensiune să fie filtrate înainte să ajungă atât de departe”. 

„Aceste date furnizează informaţii avansate despre poluare în acest domeniu al impactului microplasticelor asupra sănătăţii oamenilor”, a spus ea. Informaţia ar putea fi folosită pentru a recrea în laborator condiţii reale de studiu pentru determinarea impactului asupra sănătăţii. 

Cercetarea, care a fost publicată de Science of the Total Environment, a folosit probe de ţesut de plămâni sănătoşi prelevate în timpul operaţiilor. 

Aceasta a analizat particule de până la 0.003mm dimensiune şi a folosit spectroscopia pentru a identifica tipul de plastic. De asemenea, a folosit probe de control pentru a ţine seama de nivelul de contaminare. 

Un studiu din 2021 din Brazilia efectuat în urma unei autopsii a relevat prezenţa microplasticelor în 13 din 20 de persoane analizate, a căror vârstă medie era mai mare decât cea a celor analizaţi de studiul lui Sadofsky. 

Polietilena, folosită pentru pungile din plastic, a fost una dintre cele mai prezente substanţe. Cercetătorii au concluzionat: „Rezultatele grave asupra sănătăţii pot fi legate de aceste particule din sistemul respirator după inhalare”. 

Un studiu din SUA pe tema cancerului la plămâni efectuată în 1998 a depistat plastic şi fibre precum bumbacul în mai mult de 100 de probe. În ţesutul canceros, 97% din teste conţineau fibre şi în cele necanceroase, nivelul de contaminare a fost de 83%. 

Cantităţi uriaşe de deşeuri de plastic sunt aruncate în mediu, iar microplasticele contaminează întreaga planetă, de la vârful Muntelui Everest până în cele mai adânci oceane. Microplasticele au fost găsite în placentele femeilor însărcinate, iar la femelele de şobolan gestante trec rapid prin plămâni în inimă, creier şi alte organe ale fătului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.