Muzeul Metropolitan din New York dedică noua sa expoziţie de modă femeilor creatoare de modă, în încercarea de a depăşi câteva clişee şi de a pune în lumină figuri care au rămas în umbră, scrie AFP.
Simbolul acestei expoziţii (7 decembrie - 3 martie 2024), intitulată "Women dressing women" (Femei care îmbracă femei), este o rochie din sifon de bumbac decorată cu trandafiri din mătase şi tafta, redescoperind-o pe Ann Lowe (1898-1981), o pionieră printre creatorii afro-americani, care a fost în mare parte ignorată la vremea ei, chiar dacă a creat rochia de mireasă a lui Jackie Kennedy (1953).
Cu trei decenii mai devreme, o casă franceză acum uitată, Premet, a lansat o rochie "La garçonne", creată de "Mme Charlotte", "al cărei succes l-a precedat cu trei ani pe cel al lui Gabrielle Chanel", şefa casei cu acelaşi nume, subliniază muzeul.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Prin intermediul a 80 de ţinute semnate de 70 de creatori, ramura de modă a prestigiosului muzeu newyorkez The Costume Institute revizitează arta vestimentară feminină de la începutul secolului al XX-lea până în prezent, precum şi mesajele ecologice ale unor creatoare precum Gabriela Hearst şi Hillary Taymour.
"Cel mai important lucru este să arătăm diversitatea incredibilă a femeilor designer de-a lungul istoriei, care au adus toate aceste contribuţii majore la modă", explică Mellissa Huber, curator asociat la Costume Institute.
"Ambiţia noastră este să risipim stereotipurile conform cărora femeile sunt mai "practice" decât bărbaţii sau că ele creează gândind "în sine", în detrimentul creativităţii", adaugă ea.
Pentru femei, povestea începe în anonimatul atelierelor de cusut, unde sunt adesea retrogradate. Dar o serie de femei designer franceze şi-au lăsat amprenta la începutul secolului XX, printre care Madeleine Vionnet, Jeanne Lanvin şi Gabrielle Chanel. În Franţa, în perioada interbelică, numărul femeilor creatoare de modă a fost chiar mai mare decât cel al bărbaţilor, se arată în expoziţie.
Pentru a prezenta ţinutele create de Elsa Schiaparelli, Nina Ricci şi Vivienne Westwood, Institutul Costumelor a căutat în colecţiile sale, 33.000 de piese reprezentând şapte secole de îmbrăcăminte.
Expoziţia, programată iniţial pentru 2020 pentru a celebra 100 de ani de sufragiu feminin în Statele Unite, dar amânată de pandemie, se încheie într-o notă mai politică, analizând "absenţele" sau "omisiunile" din "colecţiile muzeale şi canoanele modei".
Colecţiile impresionante ale Costume Institute vor fi prezentate în continuare în cadrul următoarei expoziţii majore de modă a muzeului, în primăvara anului 2024, unde acesta intenţionează să trezească "frumuseţile sale adormite", adică cele mai rare şi fragile piese.
Este un eveniment aşteptat cu nerăbdare, deoarece coincide, ca în fiecare an, cu Met Gala, celebra seară filantropică în care vedetele se adună în ţinute extravagante.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.