Videoclipul trupei Taxi, ”Despre smerenie”, înţeles ca o melodie-manifest împotriva ridicării unei Catedrale a Mântuirii Neamului, prin opoziţie faţă de bisericile mici, de lemn, a suscitat numeroase comentarii în spaţiul public şi în mediul virtual. În vreme ce Grigore Leşe a cerut să fie scos din videoclip, Irina - Margareta Nistor a spus, pentru News.ro, că înverşunarea împotriva piesei este ”necreştinească”, iar Mircea Cărtărescu a menţionat că piesa exprimă, cu demnitate, ”un dubiu”.
Discuţiile create în jurul melodiei l-au determinat pe Grigore Leşe să ceară să fie scos din videoclip.
”Nu-mi imaginam că un mesaj transmis cu atâta blândeţe poate provoca atâta agresivitate. Le cer iertare celor pe care i-a deranjat ce-am spus. Promit să spun, şi de-acum încolo, exact ce simt şi ce cred. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”, a scris, pe contul de Facebook, Dan Teodorescu, solistul vocal al trupei Taxi.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Mai multe personalităţi au ales să transmită mesajul că "Dumnezeu preferă lemnul şi spaţiile mici!" Astfel, în clip apar actorii Victor Rebengiuc, Andi Vasluianu, Emilia Popescu, Ştefan Bănică Jr., Oana Pellea, Dorina Chiriac, Pavel Bartoş, criticul de film Irina-Margareta Nistor, jurnaliştii Andreea Esca, Andi Moisescu, Teo Trandafir, scriitorul Mircea Cărtărescu, muzicienii Alexandru Andrieş, Dan Bittman, Ada Milea, Alexandra Ungureanu, Virgil Ianţu, Monica Anghel, Dan Byron, Călin Goia şi Oreste Teodorescu, Horia Vîrlan, Laura Lavric, Dani Oţil, Răzvan Simion, Paula Chirilă, Guess Who, Toni Grecu.
"Dumnezeu preferă lemnul şi spaţiile mici", acesta este versul pe care toate cele 34 de personalităţi îl rostesc în manieră proprie.
Irina-Margareta Nistor a declarat pentru News.ro că s-a regăsit în textul lui Dan Teodorescu şi că înverşunarea care s-a pornit împotriva acestei piese "e cel puţin necreştinească". "Fiecare poate avea crezul său. Al meu a coincis cu al textului lui Dan. Bisericile mici de lemn sunt un loc unde te poţi reculege mai bine, mai intens dacă eşti ortodox", a spus criticul de film.
Alexandra Ungureanu a scris pe contul de Facebook că este "onorată să fie în grupul ăsta de prieteni. Despre smerenie. Cum numai Dan Teodorescu ştie", iar actriţa Dorina Chiriac explică, tot ca răspuns la comentariile din mediul online, că "versul exact este "eu cred că..." Asta nu stabileşte nimic. Dumnezeu nu e proprietate umană. Iar aici e vorba de o catedrală şi o bisericuţă, două lăcaşuri de cult. Sigur că Dumnezeu e şi pe câmp".
Scriitorul Mircea Cărtărescu, care s-a alăturat, şi el, proiectului trupei Taxi, scrie pe contul de socializare că "e doar un cântec foarte frumos, cu versuri inteligente, cu un mesaj understated, fără niciun fel de încrâncenare. Nici manifest, nici voinţă de a stopa lucrările in curs. E doar un dubiu, exprimat cu delicateţe, demnitate şi, până la urmă, cu un zâmbet unanim pe buze".
Jurnalistul Cătălin Striblea le ia apărarea pe blogul personal celor care apar în videoclip: "Nu are de ce să vă fie ruşine, oameni buni. A spune ce ai pe suflet este un lucru mare. Puţini pot să o facă. Şi mai puţini pot să-şi asume lucruri mari. Oamenii sunt liberi şi mai ales diferiţi. Îl pot găsi pe Dumnezeu în o mie de feluri, la fel cum Dumnezeu te poate întâmpina în cele mai surprinzătoare momente. Eu cred că Dumnezeu se bucurâ când îi întinzi o mână celui de lângă de tine, îi zâmbeşti şi-l ajuţi. Şi uneori îi cânţi. Pentru că, în definitiv, e doar un cântec. Nu o să schimbe o lume, nu-i aşa? Sau...".
"Categoric, lemnul şi spaţiile mici, o alegorie ce trimite străveziu la simplitatea inevitabilă a coşciugului, este un protest, dar nu atât unul împotriva Măreţiei ce se ridică pe Dealul Parlamentului, cât mai ales împotriva avântului de îndobitocire al Mântuiţilor", a scris şi jurnalistul Moise Guran pe site-ul biziday.ro.
"Mesajul e puternic, are spectru larg, poate fi înţeles stricto-sensu anti-Catedrală de toată lumea, sau mai subtil, cu smerenia, de elite. Pentru acestea, manifestul cântat e un apel la decenţă. Şi totuşi, îi lipseşte ceva… Nu adresează cauza situaţiei… De ce am ajuns în secolul XXI să avem dezbateri, dispute, manifeste socio-culturale pro şi contra unor chestii de acum 500 de ani? (...) În loc să dezbatem un mall, fie el şi religios, n-aţi vrea mai bine să ieşim în stradă, la televizor, în cântece şi manifestări culturale, să cerem altceva pentru copiii noştri, pentru generaţiile viitoare, pentru naţia de peste 100 de ani şi ţara în care trăim? Hai! Curaj!", a încheiat Moise Guran.
Andrian Papahagi, profesor universitar, scrie pe contul de Facebook: "După cântecelul smerit-progresist în alb-negru, motivaţia creşte de ambele părţi şi toată lumea câştigă: îi cresc şi lui Cărtărescu vânzările, şi lui Daniel încasările". "Nu vi se pare arogant, mai degrabă decât smerit, că taman cei care cred în modernitate, progres, autostrăzi, clădiri noi şi salubre ar vrea ca ortodocşii să regreseze în lemnul neolitic şi, dacă se poate, într-o periferie rurală, departe de centrul urbanităţii progresiste?", a completat Adrian Papahagi pe pagina de socializare.
Fostul ministru de Externe, Teodor Baconschi, notează, şi el, pe contul de Facebook: "Progresiştii noştri minimalişti şi debordând de smerenie ar fi putut măcar cita, pro domo, zecile de locuri evanghelice în care Mântuitorul spune că nu forma şi nici templul de piatră contează, nici postul formal sau pietatea afişată fariseic, cât duhul, anume ce iese din suflet şi ce face omul în discreţia cămării sale. Dacă n-au citit Sfânta Scriptură, e încă timp. Cât o mai fi fiind...".
În urma valului de poziţii contra acestui manifest, rapsodul şi profesorul universitar Grigore Leşe a declarat pentru agenţia de presă News.ro că a cerut să fie scos din videoclipul trupei Taxi, ”Despre smerenie”.
El a afirmat că i s-a spus că mesajul melodiei este despre bisericile de lemn şi cultura străveche, nu despre un manifest contra Catedralei Mântuirii Neamului. ”Am cerut să fiu scos din videoclip. Mă delimitez de comentariile care ies din sfera artisticului. M-am retras din această poveste cu eleganţă”, a declarat pentru News.ro Grigore Leşe.
Trupa Taxi a reacţionat, sâmbătă seara, la declaraţiile lui Leşe spunând că acesta a văzut videoclipul şi cunoştea versurile melodiei.
Formaţia Taxi a lansat joi piesa ”Despre smerenie”, alături de 33 de personalităţi din lumea muzicii, a teatrului şi literaturii, între care Dan Bittman, Andi Vasluianu, Victor Rebengiuc şi Mircea Cărtărescu.
Azi noapte am avut un vis: Catedrala Mântuirii Neamului românesc era gata. Iar eu m-am dus la catedrală de dimineaţă să-l caut pe Dumnezeu. Nu l-am găsit. Sunt convins că era acolo, dar pur şi simplu nu l-am găsit eu, deşi l-am căutat până şi-n sălile polivalente, si în cele 12 lifturi, şi în parcarea subterană şi în spaţiile auxiliare. Nu l-am găsit, dar nu m-am mirat. Acolo totuşi e o suprafaţă de 11 hectare”, începe melodia semnată "Taxi şi prietenii".
"M-am dus în oraş să-l caut. Am ajuns în Centrul Vechi. M-am gândit că acolo e puţin probabil să-l găsesc (...) Şi până la urmă l-am găsit într-o biserică din lemn. E una undeva pe un deal. L-am vazut de la intrare. N-a fost greu. Biserica are 100 de metri pătraţi în total şi cred că ştiu de ce l-am găsit aici: Dumnezeu preferă lemnul, lemnul şi spaţiile mici", continuă Taxi.
”Dumnezeu preferă lemnul. Lemnul şi spaţiile mici”, este refrenul cântat apoi de invitaţii formaţiei: Dan Bittman, Cornel Ilie, Monica Anghel, Virgil Ianţu, Andi Vasluianu, Dorina Chiriac, Ştefan Bănică Jr., Robin Proca, Andi Moisescu, Dani Oţil, Paula Chirilă, Horia Moculescu, Toni Grecu, Irina-Margareta Nistor, Dan Byron, Teo Trandafir, Oreste Teodorescu, Pavel Bartoş, Ada Milea, Călin Goia, Mircea Cărtărescu, Horia Vîrlan, Guess Who, Laura Lavric, Andreea Esca, Răzvan Simion, Alexandru Andrieş, Emilia Popescu, Grigore Leşe, Mircea Baniciu, Alexandra Ungureanu, Oana Pellea şi Victor Rebengiuc.
Videoclipul alb-negru este semnat Tudor Olaru.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.