„Libertate. Amintiri 1954-2021”, reflecţiile asupra parcursului personal şi public al Angelei Merkel, fost cancelar federal al Republicii Federale Germania, urmează să apară în peste 30 de ţări. Cartea va fi publicată în România la editura Litera în 26 noiembrie, simultan cu ediţiile internaţionale, traducerea din limba germană fiind semnată de Cora Radulian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Precomenzile sunt disponibile pe site-ul litera.ro începând de luni la https://www.litera.ro/libertate-amintiri-1954-2021-afdiv341

Timp de 16 ani, Angela Merkel a purtat responsabilitatea guvernării Germaniei, a condus ţara prin numeroase crize şi a modelat, prin acţiunile şi atitudinea ei, atât politica şi societatea germană, cât şi dinamica scenei politice internaţionale. În memoriile sale, scrise împreună cu consilierul ei politic de lungă durată, Beate Baumann, Merkel îşi rememorează viaţa împărţită în mod egal între două state şi două lumi: 35 de ani în Republica Democrată Germană (RDG) şi 35 de ani în Germania reunificată.

Cu maximă sinceritate, Angela Merkel îşi povesteşte copilăria, tinereţea şi studiile în RDG, vorbeşte despre dramatismul anului 1989 - marcat de căderea Zidului Berlinului - şi despre începuturile vieţii sale politice. Ne permite, mai apoi, să participăm la întâlnirile şi discuţiile pe care le-a avut cu cei mai puternici lideri ai lumii. Pornind de la punctele de cotitură ale istoriei naţionale - dar şi europene şi internaţionale - dezvăluie, cu claritate şi precizie, cum au fost luate deciziile care au conturat prezentul în care trăim. Cartea oferă o perspectivă unică asupra meandrelor puterii şi este o pledoarie fermă pentru libertate.

„Ce înseamnă pentru mine libertatea? Întrebarea aceasta m-a preocupat toată viaţa. În plan politic,desigur, libertatea necesită condiţii democratice. Fără democraţie nu există libertate, nici stat de drept, nici respectarea drepturilor omului. Însă această întrebare mă preocupă şi dintr-un alt punct de vedere. Libertatea înseamnă pentru mine să-mi dau seama care îmi sunt limitele şi să încerc să mi le depăşesc. Libertatea înseamnă să nu încetezi să înveţi, să nu rămâi pe loc, ci să mergi mai departe, dincolo de graniţele unei cariere politice”, a spus Merkel. 

Angela Merkel, cancelar federal al Republicii Federale Germania din 2005 până în 2021, a fost prima femeie care a ocupat cel mai important post pe care l-a avut de oferit ţara sa. Născută în 1954 la Hamburg, a crescut în RDG unde a studiat fizica şi a obţinut doctoratul în fizică. În 1990 a fost aleasă în Bundestag. Din 1991 până în 1994 a fost ministru federal pentru femei şi tineret, din 1994 până în 1998, ministru federal pentru mediu, protecţia naturii şi siguranţa reactoarelor, iar din 2000 până în 2018 a fost preşedintă a Uniunii Creştin-Democrate din Germania. În 2021 şi-a încheiat cariera politică activă.
 

Evenimente

30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.