Mayumi Kanagawa din Statele Unite ale Americii a câştigat finala secţiunii Vioară a Concursului Internaţional „George Enescu” 2024, după ce a interpretat Concertul nr. 3 în si minor pentru vioară şi orchestră op. 61 de Camille Saint-Saëns. Pe locul al doilea s-a situat Hyeonjeong Lee din Coreea de Sud iar pe locul al treilea Wakana Kimura din Japonia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Mayumi Kanagawa a fost acompaniată de Orchestra Filarmonicii “George Enescu”, sub bagheta dirijorului Alan Buribayev. 

Câştigătoarea Premiului al II-lea, Hyeonjeong Lee (13 ani, Coreea de Sud) a interpretat Concertul în re major pentru vioară şi orchestră op. 77 de Johannes Brahms în timp ce câştigătoarea Premiului al III-lea, Wakana Kimura (21 de ani, Japonia), a interpretat Concertul nr. 2 pentru vioară şi orchestră Sz. 112 de Béla Bartók.
Concursul Internaţional George Enescu se desfăşoară sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, fiind un proiect cultural finanţat de Guvernul României prin Ministerul Culturii şi organizat de către ARTEXIM.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Juriul Secţiunii de Vioară pentru cea de a XIX-a ediţie a Concursului Internaţional George Enescu a fost format din violoniştii Dmitry Sitkovetsky (Preşedinte al Juriului), Mihaela Martin, Liviu Prunaru, Silvia Marcovici, Shlomo Mintz, Boris Garlitsky, David Halen şi managerii Doug Sheldon şi Benjamin Schwartz.

„În primul rând, felicit şi mulţumesc orchestrei şi dirijorului acestei finale: în această seară am ascultat trei concerte diferite, foarte dificile, în special Bartók. Toţi muzicienii din orchestră au dat tot ce au avut mai bun. Le mulţumesc colegilor mei de juriu, alături de care am ascultat foarte multe interpretări la vioară, multe dintre ele spectaculoase. Mihaela Martin, Boris Garlitsky şi cu mine, am ascultat 187 de concurenţi cu talente remarcabile din întreaga lume. Dintre aceştia, au fost selectaţi 50, din care 37 au ajuns la concurs, 12 au cântat în runda a doua, 6 în semifinală şi 3 în finală. A fost o călătorie minunată, susţinută de dumneavoastră, publicul concursului, cei care aţi oferit şi premiul publicului”, a spus Dmitry Sitkovetsky, preşedintele Juriului Secţiunii de Vioară. 

Premiul I al ediţiei a XIX-a a Concursului Internaţional „George Enescu” este în valoare de 15.000 de euro net, premiul al doilea de 10.000 de euro net, iar premiul al treilea de 5.000 de euro net. De asemenea, laureaţilor Concursului Internaţional George Enescu 2024 li se va oferi şansa de a concerta în cadrul ediţiilor 2025 şi 2026 ale Festivalului şi Concursului Internaţional George Enescu, precum şi în concerte organizate în cadrul stagiunilor filarmonicilor din ţară.

Trofeele Concursului Enescu 2024, oferite celor trei tinere violoniste, sunt realizate de către artistul Mihai Băncilă.

În cadrul Galei de premiere au fost oferite şi trei premii speciale: 
Premiul Ştefan şi Valentin Gheorghiu pentru cea mai bună interpretare a unei Sonate de George Enescu, în valoare de 3.000 de euro net, a fost câştigat de Mayumi Kanagawa.

Premiul pentru cea mai bună interpretare a lucrării impuse - B.A.C.H., Passacaglia pentru vioară solo de Vlad Maistorovici în valoare de 2.000 de euro net, a fost câştigat de Hyeonjeong Lee.  

Premiul Publicului, în valoare de 1.000 de euro net, a fost câştigat de Hyeonjeong Lee.  

Finala Concursului de Vioară se mai poate încă urmări online, pe website-ul concursului: www.concurs.festivalenescu.ro.

Violonista americano-japoneză Mayumi Kanagawa are 30 de ani şi este stabilită la Berlin. Kanagawa este apreciată pentru sunetul său bogat şi profund, pentru muzicalitatea sa esenţializată şi captivantă şi s-a impus atât ca solistă, cât şi ca membră în formaţii camerale. A cântat cu numeroase ansambluri, printre care Orchestra Teatrului Mariinsky, Orchestra Naţională a Belgiei, Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Praga, Orchestra Germană de Cameră a Filarmonicii din Bremen, Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Finlandeze, în repertorii care cuprind lucrări pornind de la Bach şi ajungând până la Britten sau Berg.  În prezent, este ambasadoarea noului proiect Ribbon, derulat de El Sistema Japonia, care oferă instrumente şi educaţie muzicală copiilor din sistemul de plasament. Mayumi Kanagawa cântă pe o vioară semnată de Antonio Stradivarius, din 1725, împrumutată cu generozitate de Fundaţia Nippon Music.

Hyeonjeong Lee este din Coreea de Sud şi are 13 ani, iar în prezent studiază cu Sunny Lee la Conservatorul Central din Seul. A început să studieze vioara la vârsta de 6 ani şi a avut primul său recital la Yeongsan Yangjae Hall la vârsta de 9 ani. A obţinut premiul I, fiind cel mai tânăr participant al Concursului Internaţional pentru Tineri Violonişti Leonid Kogan din 2022. În acelaşi an, a câştigat marele premiu şi o bursă la Concursul Internaţional de Muzică Rising Stars Grand Prix din Berlin. În 2023, şi-a susţinut recitalul de debut la Laeiszhalle din Hamburg, la invitaţia Orchestrei New Jersey Sinfonietta. Recent, a concertat alături de Orchestra Filarmonică din Seul (2024), Orchestra de Cameră Seoul Virtuosi (2023) şi Orchestra Filarmonică GIMPO (2021).

Wakana Kimura are 23 de ani şi este din Japonia. A început să cânte la vioară la vârsta de 4 ani, iar la 16 ani a început să ia lecţii de la profesorul Mauro Iurato, în Italia. În 2018 şi 2019 a participat la cursuri în cadrul Academiei Internaţionale Forum Musikae din Madrid, Academiei Internaţionale de Vară din cadrul Universităţii Mozarteum (2018), dar şi la Academia Internaţională de Muzică Orpheus (2017, 2019). Din 2021 studiază vioara cu profesorul Lothar Strauss şi, din 2022, muzică de cameră cu profesorul Stefan Mendl, la Universitatea de Muzică şi Artele spectacolului din Viena. Printre competiţiile la care a participat şi a fost laureată se numără Concursul de Muzică pentru Studenţi din Japonia, divizia liceenilor din Osaka, Concursul Internaţional Antonio Vivaldi, Concursul Internaţional al Academiei Forum Musikae, Concursul Internaţional de Vioară Premio Rodolfo Lipizer, Concursul Stefanie Hohl etc. Wakana Kimura a fost finalistă şi laureată a premiului Thomann la Academia Centrală Internaţională de Muzică din Viena (CIMA, 2019).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.