Actriţa Mariana Mihuţ, care împlineşte marţi 81 de ani, va fi sărbătorită printr-un eveniment special la Sala „Liviu Ciulei” a Teatrului „Bulandra”.
Seara va începe cu vizionarea înregistrării spectacolului „Îngropaţi-mă pe după plintă” de Pavel Sanaev, traducerea: Maşa Dinescu, regia: Yuri Kordonsky, avându-i în rolurile principale pe actorii Mariana Mihuţ şi Marian Râlea.
Evenimentul, realizat cu sprijinul UNATC „I. L. Caragiale”, va continua la ora 20.00 cu un dialog cu Mariana Mihuţ. Discuţia va fi moderată de criticul de teatru Alina Epîngeac.
Proiecţia spectacolului, bazată pe o filmare internă, cu circuit închis, din arhiva Teatrului Bulandra, durează trei ore, cu pauză.
Mariana Mihuţ joacă şi la Teatrul Naţional Bucureşti „Regele moare” de Eugène Ionesco - regia Andrei şi Andreea Grosu, şi în „Umbre” de Marilia Samper (2017, regia Vlad Cristache). La Bulandra, Mariana Mihuţ face parte din distribuţia spectacolului „Băieţii de Zinc”, după romanul cu acelaşi nume al Svetlanei Aleksievici, laureată a Premiului Nobel în 2015.
Mariana Mihuţ - emblemă a teatrului românesc
Mariana Mihuţ s-a născut la 7 noiembrie 1942, la Bucureşti, şi a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti, promoţia 1964, alături de Ion Caramitru, Valeria Seciu, Ovidiu Iuliu Moldovan, Rodica Mandache, Virgil Ogăşanu.
A debutat în teatru în ultimul an de facultate, la Studio Casandra, în piesa „Cum vă place” de William Shakespeare. S-a angajat la Teatrul Giuleşti, iar din 1972 s-a mutat la Teatrul Bulandra, unde a fost invitată să joace în spectacolul „Revizorul” al lui Lucian Pintilie, spectacol prezentat doar de trei ori şi interzis. A rămas actriţă a Teatrului „Bulandra”.
Pe scena Teatrului „Bulandra” a jucat în spectacolele „A douăsprezecea noapte” de Shakespeare, „Pescăruşul” lui Cehov, „Furtuna” de Shakespeare, „O scrisoare pierdută” de Caragiale, toate în regia lui Liviu Ciulei, „Revizorul” de Gogol, regia Lucian Pintilie, „Unchiul Vanea” de A.P. Cehov, regia Yuri Kordonski, „Sorry” de Aleksandr Galin, regia Sanda Manu, „Căsătoria” de Gogol, regia Yuri Kordonski.
Din 2010 a făcut parte din distribuţia spectacolului „Moartea unui comis-voiajor”, în regia lui Felix Alexa, alături de actorii Victor Rebengiuc, Dana Dogaru, Şerban Pavlu, Marius Chivu, Dan Aştilean.
În stagiunea 2012-2013, Mariana Mihuţ a urcat pe scenă în rolul lui Lear, într-o versiune concentrată şi nonconformistă a spectacolului, în regia lui Andrei Şerban.
A câştigat trofeul UNITER pentru Cea mai bună actriţă, de trei ori: în 2004, cu rolul Innei Rasadina din „Sorry” de Aleksander Galin; în 2009 pentru rolul Lear în spectacolul lui Andrei Şerban şi în 2012 pentru rolul bunicii din spectacolul „Îngropaţi-mă pe după plintă”.
Cariera sa cinematografică este legată de „Pădurea spânzuraţilor” (regia Liviu Ciulei), „Profetul, aurul şi ardelenii” (regia Dan Piţa), „De ce trag clopotele, Mitică?” şi „Balanţa' (regia Lucian Pintilie), „Punct şi de la capăt” (regia Alexa Visarion), „Moartea unui artist” (regia Horea Popescu), „Cel mai iubit dintre pământeni” (regia Şerban Marinescu).
A fost răsplătită cu Premiul Asociaţiei Cineaştilor din România (1989), pentru rolul din ”Cei care plătesc cu viaţa” în regia lui Şerban Marinescu şi cu Premiul Uniunii Cineaştilor din România pentru rolul din ”De ce trag clopotele, Mitică?” (1990).
Premiul Gopo pentru Întreaga Carieră i-a fost acordat Marianei Mihuţ alături de soţul ei, Victor Rebengiuc, la gala din 3 mai 2022.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.