Reporteri fără frontiere (RSF) a condamnat vineri "inacţiunea culpabilă" a politicienilor europeni în faţa "represiunii sistematice a jurnalismului sârb", care, potrivit ONG-ului, este ameninţat de presiuni politice şi judiciare.
"Într-un moment în care puterea sârbă se clatină sub greutatea protestelor populare (...) ea strânge laţul în jurul presei independente şi critice", scrie RSF, citat de AFP.
Prin urmare, ONG-ul pentru apărarea jurnaliştilor "îndeamnă" Parlamentul European "să se asigure că, în faţa încălcărilor grave ale libertăţii presei, Comisia Europeană îşi asumă responsabilităţile, o condiţie prealabilă pentru aderarea Serbiei la Uniunea Europeană".
Declanşată de prăbuşirea fatală a unei copertine de beton la gara din Novi Sad (nordul Serbiei), care tocmai fusese renovată cu mari cheltuieli, mişcarea de protest s-a extins la critica sistemului şi a corupţiei, reunind sute de mii de manifestanţi.
În comunicatul său de presă, RSF enumeră atacurile asupra jurnaliştilor din Serbia - 14 de la începutul mişcării de protest, la 1 noiembrie.
"La 25 martie, maşina jurnalistei şi criticului regimului, Rijalda Mujezinovic, a fost grav vandalizată (...) Sasa Dragojlo, jurnalistă la presa de investigaţie BIRN, a fost atacată de susţinători ai partidului preşedintelui Aleksandar Vucic în faţa poliţiei. În timpul unui reportaj din 15 februarie, activişti ai aceluiaşi partid au ameninţat-o cu moartea pe jurnalista Ksenija Pavkov de la postul N1", scrie RSF.
De la începutul protestelor, studenţii, care au preluat rapid conducerea mişcării, au fost acuzaţi în mod regulat de tabloďds că sunt "agenţi ai străinilor", plătiţi de opoziţie pentru a pregăti o lovitură de stat. Ei sunt, de asemenea, vizaţi de campanii de dezinformare.
Peisajul media sârb este dominat în mare măsură de publicaţii apropiate regimului, inclusiv multe tabloďds, precum şi de canale de televiziune. Canalele de televiziune considerate critice la adresa guvernului nu sunt disponibile în cadrul abonamentelor oferite de operatorul public Telekom Serbija.
Serbia ocupă locul 98 din 180 de ţări şi teritorii în Indexul libertăţii presei 2024 al RSF.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.