Sonda spaţială europeană Rosetta a întrerupt definitiv comunicarea, miercuri, cu micul robot Philae, aflat pe cometa 67P/ Ciuriumov-Gherasimenko, supranumită ”Ciuri”, pentru a putea să economisească energie şi să se concentreze pe sarcinile ştiinţifice pe care va încerca să le realizeze în cele două luni care i-au mai rămas de ”trăit”, înainte de a se prăbuşi pe suprafaţa cometei, informează fr.news.yahoo.com.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Astăzi, comunicarea cu Philae a fost oprită”, a declarat pentru AFP Andreas Schuetz, purtător de cuvânt al agenţiei spaţiale germane (DLR). ”Este sfârşitul unei misiuni fascinante, ce a fost încununată de succes”, a adăugat el.

”Pentru mine, a sosit timpul să vă spun la revedere”, a ”scris” Philae, marţi, pe contul său de Twitter, animat de inginerii de la Agenţia Spaţială Europeană (ESA), coordonatoarea acestei misiuni spaţiale.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

”Am oprit, miercuri, funcţionarea antenei de la bordul sondei Rosetta, care putea să primească mesaje de la Philae”, a explicat Philippe Gaudon, şeful de proiect al misiunii Rosetta din cadrul agenţiei spaţiale franceze (CNES). ”Oricum, păstrasem activă acea antenă mai mult într-un mod simbolic”, a adăugat el, referindu-se la şansele infime ca Rosetta să primească mesaje de la Philae.

Sonda Rosetta, care însoţeşte cometa ”Ciuri” din august 2014, se îndepărtează tot mai mult de Soare. Ea se află în prezent la 520 de milioane de kilometri faţă de astru şi la 590 de milioane de kilometri faţă de Terra.

Marile sale panouri solare, care îi furnizează energie, primesc tot mai puţină lumină.

Sonda Rosetta pierde 4 waţi pe zi, precizează ESA pe blogul său. 

Era deci necesar să se economisească energie, pentru ca Rosetta să poată să asigure funcţionarea instrumentelor sale ştiinţifice până la sfârşitul misiunii, care se va încheia pe 30 septembrie.

Contul de Twitter al robotului Philae este urmărit de peste 447.000 de persoane. Fanii lui Philae vor putea până pe 8 august să trimită fotografii prin care îşi vor lua la revedere de la robot, pe reţelele de socializare sau pe e-mail (la adresa GoodbyePhilae@dlr.de), precizează agenţia spaţială germană (DLR), care va centraliza aceste mesaje. 

Pe 30 septembrie, sonda Rosetta, care se va afla în acel moment la o distanţă de aproximativ 20 de kilometri de ”Ciuri”, va efectua o coborâre controlată, lentă, de aproximativ 12 ore, cu viteza de 50 de centimetri pe oră, până la obţinerea unui ”impact controlat” pe suprafaţa cometei. Imediat după contactul cu aceasta, comunicaţiile cu Terra vor înceta, la fel ca misiunea Rosetta.

Însă în ultimele sale clipe de viaţă, Rosetta nu va ”şoma”. Ea va realiza fotografii de înaltă rezoluţie în timp real în timpul coborârii sale spre cometa ”Ciuri” şi va realiza o serie de măsurători ştiinţifice. Aceste date vor fi transmise spre Terra înainte de impactul cu suprafaţa cometei.

Lansată în 2004, sonda Rosetta se află pe orbita cometei ”Ciuri” începând din august 2014. Sonda europeană l-a eliberat în spaţiu, pe 12 noiembrie 2014, pe micul robot-laborator Philae, autorul unei reuşite istorice, după ce s-a plasat, la finalul unei coborâri controlate, pe suprafaţa cometei.

După ce a efectuat câteva experimente ştiinţifice extrem de valoroase, robotul Philae a intrat în ”hibernare” foarte repede, întrucât bateriile sale nu au putut fi reîncărcate.

Philae ”s-a trezit” pentru o scurtă perioadă, în iunie 2015, în momentul în care cometa ”Ciuri” se apropia de Soare. Acest fapt le-a dat speranţe oamenilor de ştiinţă europeni, care au sperat că micuţul robot va putea să realizeze câteva experimente suplimentare.

Dar, începând din 9 iulie, Philae nu a mai reluat contactul cu lansatorul său, sonda Rosetta.

Pe lângă praful cosmic care acoperă panourile solare ale lui Philae, temperaturile nocturne scad adeseori sub valoarea de minus 180 de grade Celsius, în contextul în care cometa se îndepărtează în prezent de Soare. Robotul Philae nu a fost conceput pentru a suporta temperaturi atât de scăzute. 

Cercetătorii europeni speră totuşi să primească alte câteva informaţii despre robotul Philae atunci când sonda Rosetta va efectua o serie de fotografii cu ocazia unei survolări viitoare a cometei ”Ciuri”, înainte de a se plasa ea însăşi pe cometă, la finalul misiunii sale, în septembrie 2016.

Apoi, peste aproximativ 10 ani, Philae şi Rosetta se vor apropia din nou de Terra, atunci când cometa ”Ciuri” va reveni la mică distanţă de Soare.

Rosetta este o misiune a Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), realizată în colaborare cu NASA. Robotul Philae a fost construit de un consorţiu coordonat de DLR.

Obiectivul misiunii Rosetta, iniţiată în urmă cu peste 20 de ani, a vizat obţinerea de informaţii care să îi ajute pe oamenii de ştiinţă să înţeleagă mai bine evoluţia Sistemului Solar, întrucât cometele sunt considerate ”vestigii” ale materiei primitive care există în cosmos în momentul naşterii unor sisteme solare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.