Avocaţii jurnaliştilor Reuters condamnaţi la închisoare în Myanmar au făcut vineri recurs la Curtea Supremă, iar poliţistul care a depus mărturie în caz, detaliind cum le-a fost înscenată întâlnirea care a dus la arestarea lor, a fost eliberat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Wa Lone, în vârstă de 33 de ani, şi Kyaw Soe Oo, în vârstă de 29 de ani, au fost condamnaţi, la începutul lunii septembrie 2018, de către o instanţă din Myanmar la şapte ani de închisoare, fiind acuzaţi că au obţinut documente secrete de stat cu intenţia de a afecta securitatea naţională.

În documentele depuse vineri este susţinut că a fost o înscenare şi este citată lipsa de probe.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

„Apelul nostru cere Curţii Supreme să facă dreptate definitivă lui Wa Lone şi Kyaw Soe Oo, opus erorilor curţilor inferioare, şi să hotărască eliberarea jurnaliştilor noştri”, a transmis Reuters într-un comunicat.

Luna trecută, înalta curte din Yangon a respins un apel depus de apărare împotriva condamnării, susţinând că reporterii s-au comportat într-un mod care a arătat că au intenţionat să facă rău ţării.

Curtea a precizat că Wa Lone s-a întâlnit cu membri ai forţelor de securitate şi că în casa lui a fost găsit o agendă în care se afla un număr de telefon al unui membru al armatei Arakan, grupare etnică rebelă despre care el a scris în urmă cu câţiva ani.

Vicepreşedintele Mike Pence a spus atunci, într-un mesaj publicat pe Twitter, că decizia este îngrijorătoare şi demonstrează că justiţia din Myanmar a „picat testul de bază privind democraţia”.

Tot vineri, poliţistul din Myanmar care a povestit în faţa curţii cum autorităţile au plasat documente secrete celor doi reporteri pentru a-i „prinde în capcană” a fost eliberat, după ce fusese condamnat în aprilie 2018 la un an de închisoare pentru încălcarea regulilor de disciplină ale poliţiei.

Wa Lone şi Kyaw Soe Oo investigau crimele comise asupra minorităţii musulmane Rohingya de către forţele de securitate şi civili, când au fost arestaţi în luna decembrie 2017. Ei au pledat „nevinovat”.

Condamnarea celor doi jurnalişti a atras critici din partea Organizaţiei Naţiunilor Unite, a majorităţii guvernelor vestice, inclusiv cele ale Statelor Unite, Marii Britanii şi Franţei, şi a unor organizaţii internaţionale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.