Autorităţile italiene au recuperat artefacte preţioase din secolul al III-lea î.Hr. dintr-o necropolă etruscă jefuită în Umbria de un cuplu care au dat peste acestea pe terenul lor, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Etruscii au prosperat în centrul Italiei în urmă cu aproximativ 2 500 de ani, dar au fost asimilaţi treptat în Imperiul Roman. Ei au lăsat în urmă morminte somptuoase, ceramică şi statui, dar foarte puţine documente scrise şi puţine dovezi ale vieţii lor de zi cu zi.

Artefactele, inclusiv opt urne, două sarcofage şi accesorii de frumuseţe, cum ar fi oglinzi din bronz şi o sticlă de parfum care încă mai păstrează parfumul original, valorează cel puţin 8 milioane de euro (8,5 milioane de dolari), a declarat poliţia.

Acestea au fost găsite în Citta della Pieve, la aproximativ 150 de kilometri (90 de mile) nord de Roma.

Un sarcofag conţinea scheletul complet al unei femei în vârstă de 40 de ani, în timp ce urnele erau fin decorate cu scene din mitologia greacă şi figuri feminine cu vopsea roşie încă vizibilă pe buze şi cu aur pe bijuterii.

Poliţia a confiscat prada de la doi antreprenori care au dezgropat camere funerare etrusce în timp ce excavau terenul pe care îl deţineau, a declarat marţi procurorul şef din Perugia, Raffaele Cantone, în cadrul unei conferinţe de presă.

Aceştia „nu aveau nimic de-a face cu lumea jefuitorilor de morminte (practicanţi)” şi erau „stângaci” şi „amatori” în modul în care au încercat să acceseze piaţa neagră a artei jefuite, a declarat procurorul.

Carabinierii i-au prins după ce au postat pe internet fotografii ale descoperirii lor, în speranţa de a găsi cumpărători, declanşând anchete care au inclus interceptări telefonice, filaje şi drone de supraveghere aeriană.

În cele din urmă, poliţia i-a prins pe suspecţi după ce unul dintre ei a postat pe Facebook o fotografie cu un obiect furat, a declarat Cantone.

"Cei doi sunt acuzaţi de furt şi comerţ cu bunuri furate şi riscă pedepse cu închisoarea de până la 10 ani", a declarat procurorul Annamaria Greco, care a condus ancheta.

Un alt mormânt etrusc, aparţinând aceleiaşi familii „Pulfna”, a fost găsit în Citta della Pieve în 2015. La acea vreme, fermierul care a făcut descoperirea a raportat-o autorităţilor şi a primit aproximativ 100.000 de euro (105.000 de dolari) drept recompensă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.