Directorul AFCN, Irina Cios, a declarat, pentru News.ro, că instituţia pe care o conduce plănuieşte deschiderea unui fond de sprijinire a mobilităţii artiştilor, în 2016, dar a vorbit şi despre noua sesiune de finanţare, despre situaţia ArCuB şi implicarea politicului în activitatea centrului cultural.
”Cred că este o oportunitate pentru Bucureşti că a rămas pe lista scurtă în competiţia pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii. Există o echipă de oameni foarte pregătiţi, însă depinde în ce măsură se reuşeşte realizarea unei coeziuni. Am înţeles că au început ceva fricţiuni. E trist. Este prima dată când se lucrează la o strategie culturală, iar prin proiecte culturale se pot realiza mult mai multe decât prin investiţii în care se pierd banii”, a declarat Irina Cios, directorul Administraţiei Fondului Cultural Naţional (AFCN), pentru News.ro.
Legat de situaţia centrului cultural ArCuB, Irina Cios a spus că i s-ar părea ”dezamăgitor” ca echipa să fie schimbată. ”Echipa de la ArCuB este foarte implicată şi a muncit mult. Mi s-ar părea dezamăgitor să fie schimbată. Aici este vorba despre gestiunea oraşului şi, din păcate, politicul se implică prea mult şi trece peste proiectele culturale”, a mai spus directorul AFCN.
Administraţia Fondului Cultural Naţional va lansa, pe 2 martie, o nouă sesiune de finanţare a proiectelor culturale. Potrivit Irinei Cios, suma disponibilă pentru finanţarea nerambursabilă este de aproximativ 5 milioane de lei.
”În principiu, suma este de aproximativ 5 milioane de lei, însă depinde de ce va hotărî Consiliul de Administraţie (CA) la întâlnirea de vineri, când membrii săi se vor consulta pentru a stabili priorităţile”.
Irina Cios
Potrivit directoarei AFCN, proiectele vor putea fi depuse până pe 31 martie, iar la jumătatea lunii mai se vor semna contractele.
În plus, Administraţia Fondului Cultural Naţional plănuieşte să deschidă un fond de mobilitate, care să facă posibile călătoria şi participarea la diverse evenimente ale artiştilor. ”Ne aflăm în mijlocul procesului de întocmire a regulilor şi stabilire a parametrilor pentru a face din acest fond unul permanent. Vrem să susţinem artiştii, dar, desigur, vor exista criterii de selecţie”, a mai declarat Irina Cios.
Banii care vor fi folosiţi pentru acest fond fac parte din subvenţia primită de AFCN. ”Vrem să variem legile care guvernează AFCN şi să introducem alte posibilităţi de finanţare”, a explicat directoarea instituţiei.
În 2016, în afara sesiunii care va debuta pe 2 martie, va fi lansată şi una dedicată proiectelor editoriale, care se va încheia la începutul lunii iulie, iar în toamnă vor începe înscrierile pentru o nouă sesiune de proiecte, a căror evaluare se va face până la 1 ianuarie 2017.
”Vom avea în vedere şi proiectele multianuale, care reprezintă un «of» al operatorilor culturali de multă vreme. Dacă ei sunt implicaţi în proiecte europene este foarte greu să găseşti cofinanţare. În măsura în care sunt proiecte pe mai mulţi ani, vrem să creăm cadrul de finanţare. Şi aceasta va fi tot anuală, în tranşe”, a mai spus Irina Cios.
Directoare AFCN din noiembrie 2014, Irina Cios spune că selecţia din anul 2015 a fost una bună. ”Proiectele au avut o viziune destul de bună, de asta am şi încercat să punem în valoare organizaţiile neguvernamentale, prin evenimentul făcut în ianuarie (Gala premiilor AFCN, n.r.)”, a mai menţionat Irina Cios.
Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN) este o instituţie publică autonomă, înfiinţată prin Hotărârea de Guvern nr. 802/14 iulie 2005 privind organizarea şi funcţionarea Administaţiei Fondului Cultural Naţional cu scopul de a gestiona Fondul Cultural Naţional, de a finanţa programele, proiectele şi acţiunile culturale organizate în ţară şi în străinătate, precum şi pentru a susţine relaţiile culturale internaţionale ale României.
AFCN funcţionează în subordinea Ministerului Culturii, conform Hotărârii de Guvern nr. 90/10 februarie 2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Culturii, modificată şi actualizată.
Noul consiliu de administraţie al AFCN, numit în luna ianuarie de ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, este format din Liviu Jicman - reprezentant al Institutului Cultural Român, Csoti Emese - reprezentant al Departamentului pentru Relaţii Interetnice, Răzvan Popovici şi Radu Vancu - reprezentanţi ai Ministerului Culturii, Matei Martin, Ada Solomon, Vlad Morariu, Florin Cîntic, Corina Apostol, Miruna Runcan şi Alin Ciupală.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...