Mai mult de 50 de caravanseraiuri persane, un vulcan de pe insula franceză Martinica, situl Tell es-Sultan din Cisiordania, clădiri iudeo-medievale din oraşul Erfurt au fost incluse în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, în cadrul celei de-a 45-a sesiuni a Comitetului Patrimoniului Mondial al UNESCO de la Riad (Arabia Saudită), a anunţat agenţia ONU.
Muntele Pelée şi Pitons du Nord - un grup de munţi de origine vulcanică - acoperă 13.980 de hectare din suprafaţa insulei din inima arhipelagului Caraibe, adică 12% din teritoriul insulei Martinica.
Cu această înscriere, Martinica dobândeşte a treia etichetă Unesco în doi ani, după cea de rezervaţie a biosferei şi cea acordată pentru "bunele practici în salvgardarea patrimoniului imaterial" privind yawl-ul rotund, o ambarcaţiune tradiţională.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Acesta este un moment istoric pentru Martinica, dar şi pentru Caraibe şi pentru întreaga lume", a declarat încântat Serge Letchimy, preşedintele Consiliului Executiv al Martinicii, care vede în această înscriere pe lista patrimoniului mondial "un instrument de conservare puternic şi preţios" şi "expresia unei identităţi ecologice".
Decizia "recunoaşte valoarea universală a patrimoniului natural din Martinica, care se distinge prin geologia şi biodiversitatea sa excepţională" şi reprezintă "un semnal puternic în favoarea conservării biodiversităţii", a declarat Ministerul francez al Afacerilor Externe.
Potrivit Parcului natural din Martinica, înscrierea pe lista Patrimoniului Mondial "ar putea creşte numărul de vizitatori pe insulă cu 30% - 40%".
Erupţia Muntelui Pelée din 8 mai 1902 a provocat moartea a aproape 28.000 de persoane. La o sută douăzeci şi unu de ani de la explozia sa, vulcanul este încă activ şi rămâne sub supraveghere permanentă.
Situl Tell es-Sultan
Situl preistoric de la Tell es-Sultan, în apropiere de oraşul Ierihon din Cisiordania ocupată, a fost înscris, duminică, în lista Patrimoniului Mondial al UNESCO.
Înscrierea a fost aprobată la Riad, în cadrul celei de-a 45-a sesiuni a Comitetului Patrimoniului Mondial.
"Bunul nominalizat este situl arheologic preistoric Tell es-Sultan, situat în afara sitului antic Ierihon", a declarat Ernesto Ottone, director general adjunct pentru cultură la UNESCO, în timpul unei sesiuni.
"Evenimentele istorice care au urmat (...) constituie un bogat context cultural de interes istoric şi patrimonial, cuprinzând în special moştenirea evreiască şi creştină", a adăugat el.
"În sit nu există vestigii evreieşti sau creştine. Este un loc cu vestigii preistorice", a declarat pentru AFP un diplomat sub rezerva anonimatului. Situl a fost înscris după un proces de nominalizare de trei ani "în timpul căruia niciun stat parte nu a ridicat obiecţii", a adăugat el.
Israelul, care ocupă Cisiordania din 1967, s-a retras din UNESCO în 2019, acuzând-o de părtinire, dar a trimis o delegaţie la Riad.
Clădiri iudeo-medievale din oraşul Erfurt
Un grup de clădiri care stau mărturie pentru trecutul iudeo-medieval al oraşului german Erfurt, în Turingia (est), a fost înscris, duminică, în lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
Vechea sinagogă, Mikvé - o baie rituală evreiască - şi o casă de locuit din piatră sunt cel de-al 52-lea sit din Germania care primeşte o astfel de înscriere, validată la Riad.
Sinagoga, a cărei istorie datează din secolul al XI-lea, este considerată a fi una dintre cele mai mari şi mai bine conservate din Europa.
După un pogrom devastator în 1349, a fost folosită mai întâi ca depozit şi apoi ca han, supravieţuind secolelor până la redescoperirea sa în 1988.
Fundaţiile mikvehului datează din secolul al XII-lea. După expulzarea, în 1452, a unei a doua comunităţi evreieşti care se stabilise în oraş după primul pogrom, bazinul de apă a fost umplut, iar baia rituală a fost folosită ca pivniţă. A fost doar o coincidenţă faptul că mikveh-ul a reapărut în 2007.
Această inscripţie "aduce o nouă contribuţie importantă la vizibilitatea şi conservarea rădăcinilor comune ale evreilor şi creştinilor din Germania şi Europa", a explicat Kerstin Pürschel, ambasadorul german la UNESCO.
Caravanseraiul persan
Mai mult de 50 de caravanseraiuri, marile hanuri în aer liber de pe drumurile istorice ale Iranului, au fost incluse pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Organizaţia ONU a publicat pe site-ul său o hartă care prezintă 54 de caravanseraiuri în nord-estul, nordul şi centrul ţării.
Adesea impunătoare şi uneori fortificate, caravanseraiurile erau "opriri pe marginea drumului, oferind adăpost şi hrană caravanelor, pelerinilor şi călătorilor", explică UNESCO pe site-ul său. Iranul are în prezent peste 200 de caravanseraiuri, situate pe rutele comerciale istorice care traversează ţara între Asia şi Europa, cum ar fi Drumul Mătăsii.
În prezent, Iranul are 27 de situri istorice listate de UNESCO, inclusiv oraşul Persepolis, capitala Imperiului Ahemenid (sud), mănăstirile armeneşti (nord-vest), oraşul istoric Yazd şi piaţa Naghsh-e Jahan.
Alte situri
Alte situri incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO: masivul forestier Odzala-Kokoua din Congo. Acesta este unul dintre cele mai vechi parcuri din Africa, precum şi una dintre cele mai mari păduri tropicale din lume.
Un sit existent al Patrimoniului Mondial - Golful Ha Long din Vietnam - a fost extins pentru a include arhipelagul Cat Ba, cel mai mare arhipelag calcaros din ţară. Acesta este acum listat ca un singur sit: Golful Ha Long - Arhipelagul Cat Ba. Golful Ha Long a fost recunoscut pentru prima dată în 1994.
De asemenea, statutul Parcului Naţional Tsingy de Bemaraha din Madagascar, format din cinci zone protejate, a fost extins pentru a include pădurile uscate Andrefana, care se găsesc doar pe insula din Oceanul Indian.
În următoarele zile, comitetul va analiza celelalte nominalizări, care includ o fortăreaţă inelară din epoca vikingă din Danemarca şi un terasament vechi de 2.000 de ani din Ohio.
Site-urile trebuie să aibă o "valoare universală excepţională" pentru a fi adăugate pe lista Patrimoniului Mondial, potrivit UNESCO.
Pentru a se califica, un sit trebuie să îndeplinească cel puţin unul dintr-o listă specifică de criterii, care este "revizuită în mod regulat de către comitet pentru a reflecta evoluţia conceptului însuşi de Patrimoniu Mondial".
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...