Istoricul Alin Ciupală, expertul casei de licitaţii Historic, aflată în centrul atenţiei pentru scoaterea la vânzare a unor scrisori, cărţi poştale şi manuscrise ale unor articole semnate de Mircea Eliade, despre care Ministerul Culturii a spus că ar fi trebuit clasate şi că ar dori să le cumpere folosindu-se de dreptul de preempţiune, a explicat pentru News.ro că în prezent au loc consultări între cele două instituţii, pentru găsirea unei soluţii. El a precizat că nu este vorba despre manuscrise literare ale scriitorului, dar că şi în cazul acestei licitaţii s-a acţionat în conformitate cu legea, Arhivele Naţionale fiind înştiinţate în prealabil.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Discuţiile cu Ministerul Culturii sunt centrate exclusiv pe cele aproximativ 15 loturi - scrisori, cărţi poştale şi manuscrise-ciorne de articole ale lui Mircea Eliade. 

Istoricul Alin Ciupală, reprezentantul casei de licitaţii, expert acreditat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale în domeniul bibliofilie, cartofilie, fotografie istorică şi documente de secol XIX, a declarat pentru News.ro că, în prezent, reprezentanţii Historic poartă discuţii cu Ministerul Culturii. 

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

„Vă pot spune că acum casa de licitaţii e în discuţii cu autorităţile pentru găsirea unei soluţii. Avem interesul de a pune în valoare aceste documente. Cred că s-a creat o confuzie, pentru că în general colecţionarii şi casele de licitaţii sunt văzuţi ca inamici”. 

Ciupală a explicat că nu este vorba despre manuscrise literare ale lui Mircea Eliade, ci despre diverse scrisori, cărţi poştale şi ciorne ale unor articole care, importante la rândul lor, au fost publicate în trecut.

„Nu sunt manuscrise literare, dar asta nu înseamnă cu nu sunt importante. Trebuie să se înţeleagă foarte bine că aceste documente reprezintă scrisori pe care el le-a trimis familiei în perioada în care se afla la studii în India. Scrisorile sunt publicate, sunt cunoscute de specialişti, nu sunt texte inedite. Repet, asta nu le scade cu nimic importanţa. Şi sunt două manuscrise care reprezintă un fel de ciorne ale unor articole pe care Eliade le-a publicat în România înainte să plece din ţară. Deci, cred că nuanţele acestea sunt importante tocmai pentru ca oamenii să ştie despre ce este vorba”.

Se speculează foarte mult, a mai spus Ciupală. „Din păcate, mulţi dintre cei care au scris despre asta nu ştiu despre ce e e vorba. Cred că textul comunicatului Ministerului Culturii de ieri a fost puţin cam grăbit, probabil redactat sub presiunea mediatică, ca să spun aşa. Pentru că s-a creat o impresie cumva greşită”.

Miercuri seară, Ministerul Culturii a publicat pe site-ul propriu câteva precizări cu privire la această licitaţie. Instituţia de stat preciza că ele ar fi trebuit clasate şi acordat dreptul de preepţiune.

Dialogul cu Ministerul Culturii au început în aceeaşi zi, miercuri. „Am început să discutăm încă de ieri şi discuţiile continuă şi astăzi. Suntem convinşi că vom ajunge, în cele din urmă, la o soluţie, dar aş vrea să subliniez şi că Historic a respectat toate obligaţiile legale. Înainte de a face publică această licitaţie, aşa cum facem întotdeauna, am respectat legea. Au fost evaluate loturile, a fost trimisă o adresă oficială către Arhivele Naţionale, pentru că legea ne obligă ca pentru toate obiectele culturale pe suport de hârtie să înştiinţăm în prealabil Arhivele Naţionale. Ceea ce am făcut. Din păcate, presiunea publică - până la urmă, firească, pentru că sunt lucruri importante care ţin de patrimoniu, de trecutul, de istoria noastră - nu face altceva decât să deformeze lucrurile şi cea mai bună dovadă este că deja mai ales în mediul online circulă tot felul de poveşti”.

„Nu se va putea găsi o rezolvare dacă se va acţiona sub imperiul panicii şi al soluţiilor imediate. Impresia mea e că deja problema asta nu mai e legată de conservarea patrimoniului, ci devine din ce în ce mai mult un subiect de altă natură. Probabil că într-un timp sperăm cât mai scurt, casa de licitaţii va formula un punct de vedere oficial”, a adăugat Ciupală.

Licitaţia ar urma să aibă loc peste patru zile. În cazul în care nu se va ajunge la o concluzie cu reprezentanţii ministerului, Ciupală spune că nu a fost stabilită o direcţie de acţiune. „Momentan, încercăm să stabilim o variantă. Presiunea e tot mai mare”.

Legat de informaţiile apărute joi potrivit cărora preşedintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, a declarat că documentele lui Eliade au fost retrase din licitaţie, istoricul a precizat: „Sunt destul de surprins”.

Artefacte, manuscrise originale, fotografii de epocă, volume cu dedicaţii olografe, documente personale care au aparţinut lui Mircea Eliade (1907-1986), Emil Cioran (1911-1995) şi Lucian Blaga (1895-1961) vor fi scoase la licitaţie de casa Historic, la 16 decembrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.