Percival Everett, Hisham Matar şi Sarah Perry se numără printre cei 13 romancieri aflaţi pe lista lungă pentru premiul Booker 2024. Lista "Booker dozen" cuprinde, de asemenea, lucrări de Richard Powers, Tommy Orange, Rachel Kushner şi Anne Michaels, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Lista "glorioasă" din acest an cuprinde "o serie de voci globale, voci puternice şi voci noi", a declarat preşedintele juriului şi artistul Edmund de Waal.

Everett a fost pe lista lungă pentru "James", care reimaginează "Huckleberry Finn" din perspectiva sclavului Jim. Juriul, format din editorul de ficţiune al The Guardian, Justine Jordan, romancierii Sara Collins şi Yiyun Li şi muzicianul Nitin Sawhney, alături de de Waal, a declarat că cel de-al 24-lea roman al lui Everett "reprezintă o realizare extraordinară". James "se confruntă cu trecutul în timp ce păstrează speranţa pentru un viitor progresist, consolidând reputaţia meritată a lui Everett ca senzaţie literară", au adăugat ei.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

Everett este unul dintre cei şase americani de pe lista lungă din acest an. Tommy Orange, care este primul nativ american nominalizat, a fost selectat pentru al doilea său roman, "Wandering Stars", o saga multigeneraţională care explorează dependenţa, strămutarea, trauma şi identitatea.

Powers a fost inclus pe lista lungă pentru romanul său "Playground", care va apărea în septembrie şi care se desfăşoară parţial pe insula Makatea din Polinezia Franceză, unde locuitorii se pregătesc să voteze cu privire la o propunere de a trimite oraşe plutitoare în largul mării. Între timp, un alt titlu de viitor, "Creation Lake" de Rachel Kushner, urmăreşte o femeie americană trimisă în Franţa pentru a se infiltra într-o comună activistă.

Premiul Booker din acest an a fost deschis lucrărilor publicate între 1 octombrie 2023 şi 30 septembrie 2024. Când premiul a fost decernat pentru prima dată, în 1969, a fost deschis scriitorilor din Commonwealth, dar din 2014 încoace, scriitorii de orice naţionalitate au putut fi înscrişi. Pentru a fi eligibile, cărţile trebuie să fie scrise iniţial în limba engleză şi publicate în Regatul Unit şi/sau Irlanda.

Lista scurtă pentru premiul de 50.000 de lire sterline va fi dezvăluită la 16 septembrie, iar câştigătorul va fi anunţat la 12 noiembrie.

Printre laureaţii recenţi se numără Douglas Stuart, Shehan Karunatilaka, Damon Galgut şi co-premiaţii din 2019, Bernardine Evaristo şi Margaret Atwood. Anul trecut, Paul Lynch a câştigat premiul pentru romanul său "Prophet Song".

La începutul acestui an, Richie Brave, gazda Radio 1Xtra, a îndemnat premiul Booker să ia în considerare schimbarea numelui său din cauza legăturilor sale cu sclavia. Strămoşii lui Brave au fost înrobiţi de fondatorii companiei care a sponsorizat iniţial premiul.

Lista lungă a fost aleasă din peste 150 de propuneri. 

Cele 13 lucrări nominalizate:   

"Wild Houses" de Colin Barrett 
"Headshot" de Rita Bullwinkel
"James" de Percival Everett
"Orbital" de Samantha Harvey 
"Creation Lake" de Rachel Kushner 
"My Friends" de Hisham Matar
"This Strange Eventful History" de Claire Messud
"Held" de Anne Michaels
"Wandering Stars" de Tommy Orange
"Enlightenment" de Sarah Perry
"Playground" de Richard Powers
"The Safekeep" de Yael van der Wouden
"Stone Yard Devotional" de Charlotte Wood

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.