Guvernul a adoptat, joi, hotărârea privind înfiinţarea Institutului de Cercetare pentru Artele Spectacolului în subordinea Academiei Române Potrivit actului normativ adoptat, Institutul de Cercetări pentru Artele Spectacolului (ICAS) va funcţiona în subordinea Academiei Române, ca instituţie publică, cu personalitate juridică, şi va finanţat integral din fonduri proprii.
Institutul de Cercetări pentru Artele Spectacolului va fi primul institut de cercetare pentru artele spectacolului din România şi va contribui la dezvoltarea patrimoniului cultural şi artistic al marilor festivaluri din ţară, cu relevanţă la nivel internaţional, cum ar fi Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS), conform comunicatului de presă al Executivului.
În dialog cu marile instituţii şi artişti din lume, ICAS va contribui la configurarea unei cercetări academice, atât teoretice cât şi practice, de lungă durată, care să comporte o dimensiune pluridisciplinară şi interdisciplinară.
Actul normativ adoptat creează condiţiile şi infrastructura necesare dezvoltării cercetării ştiinţifice în domeniile teatru şi artele spectacolului, educaţie şi pedagogie teatrală, management cultural, diplomaţie culturală, leadership cultural, arte vizuale. Cercetarea ştiinţifică din domeniul artelor spectacolului şi educaţiei artistice are la bază dimensiunea practică.
Proiectele de cercetare ale Institutului de Cercetări pentru Artele Spectacolului vor fi orientate înspre zona pluridisciplinară şi interdisciplinară.
Printre activităţile pe care le poate desfăşura ICAS sunt:
- cercetări privind antropologia artelor spectacolului şi a artei actorului; privind relaţia artelor spectacolului cu societatea; privind dramaturgia românească, în context internaţional, prin organizarea de rezidenţe de creaţie, în colaborare cu universităţi, teatre şi institute de cercetare internaţională; privind dramaturgia universală.
- studiul teatrului de limbă română, germană, maghiară, idiş din România; cercetări privind indexarea, digitalizarea şi arhivarea documentelor proprii şi în colaborare cu alte structuri similare de renume internaţional; organizarea de sesiuni de comunicări ştiinţifice ; organizarea de ateliere practice şi cursuri de perfecţionare în domeniile de cercetare, cu practicieni de renume internaţional. Va fi făcută o cercetare aplicată privind studiile doctorale, prin intermediul Platformei Internaţionale de Cercetare Doctorală în Artele Spectacolului şi Management Cultural.
- cercetare aplicată privind spectacolele şi evenimentele culturale ale Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, spectacole de teatru, muzică, dans, circ, spectacole de stradă, sesiuni de conferinţe ştiinţifice, ateliere de cercetare a artelor spectacolului şi publicaţii de specialitate, ş.a.
Conducerea ICAS este asigurată de un director, care este numit, pe o perioadă de 4 ani, prin decizie a preşedintelui Academiei Române, ca urmare a unui concurs organizat conform Regulamentului pentru organizarea funcţiilor de conducere în unităţile de cercetare ale Academiei Române. În cadrul ICAS va funcţiona şi un Consiliu Ştiinţific. ICAS va funcţiona cu un număr de 22 de posturi de personal contractual.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.