„Gânditorul” şi „Femeie şezând”, statuete din lut ars, capodopere ale artei preistorice descoperite în necropola culturii Hamangia de lângă Cernavodă (judeţul Constanţa), datând din secolele XLIX - XLVIII î.e.n., se numără printre piesele arheologice care vor fi expuse la Muzeul Grand Curtius din Liège (Belgia), în cadrul festivalului internaţional Europalia.
Iniţial, descoperirea din anul 1956 a profesorului Dumitru Berciu nu a fost percepută cum o înţelegem astăzi, deoarece figurinele erau sparte în mai multe bucăţi. Mormântul era surpat, iar singurele fragmente salvate aveau să devină cele mai cunoscute statuete antice ale românilor.
Peste 450 de bunuri culturale şi seturi de artefacte arheologice, acoperind o perioadă de aproape cinci milenii, obiecte preistorice descoperite pe teritoriul actual al României, vor fi prezentate publicului în expoziţia „Originile Europei. Civilizaţii preistorice între Carpaţi şi Dunărea de Jos“, deschisă la Muzeul Grand Curtius din Liège, Belgia, în perioada 8 noiembrie 2019 – 26 aprilie 2020.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Organizatori sunt Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR), Institutul Cultural Român (ICR) şi Muzeul Le Grand Curtius din Liège, cu sprijinul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale şi al Ministerului Afacerilor Externe, în colaborare cu alte 30 de instituţii muzeale şi de cercetare din ţară.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.