Scriitorul Stephen King a intervenit în cadrul unui proiect de fuziune între editura sa Simon & Schuster şi gigantul Penguin Random House, o acţiune evaluată la aproape 2,2 miliarde de dolari. King, autor al unor bestseller-uri horror precum "Shining" sau "It", şi-a mărturisit marţi, în faţa tribunalului american, temerile sale în faţa acestei consolidări tot mai mari din sectorul editorial, scrie AFP.
Guvernul american se opune naşterii unui mastodont dotat cu o "influenţă nemăsurată asupra autorilor şi operelor care sunt publicate şi asupra sumelor acordate scriitorilor" şi i-a cerut lui Stephen King să fie martor la proces.
Scriitorul în vârstă de 75 de ani a descris timp de o oră evoluţiile sectorului de-a lungul carierei sale. "Sunt aici pentru că eu cred că această consolidare este dăunătoare pentru concurenţă", a explicat el.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
"Sunt aproape 50 de ani de când am început să scriu cărţi. Când am început, existau sute de edituri. Una câte una au fost înghiţite de altele sau au pus lacătul la uşă", a detaliat el. În consecinţă, "a devenit din ce în ce mai dur pentru scriitori să găsească suficienţo bani pentru a trăi".
Problema în acest dosar sunt avansurile pe care editurile le oferă autorilor lor înainte de a scrie lucrările. Nou-veniţii au, în general, puţin sau deloc drept la asta, dar pentru autorii de succes, editurile concurează şi uneori se concurează între ele.
Stephen King a mărturisit că primul său cec, în 1974, a fost de 2.500 de dolari pentru "Carrie", ale cărui vânzări au explodat după adaptarea pentru ecran.
"Am avut norocul să îmi permit să nu fiu nevoit să-mi urmăresc contul bancar, ci inima”, a spus Stephen King, care se remarcase deja în 2012, pledând pentru consolidarea impozitării celor mai bogaţi, inclusiv a propriei averi.
Conştient că este un privilegiat, el a deplâns faptul că unii dintre colegii săi operează într-o "lume dificilă". La finalul audierii, acesta a adăugat că este "foarte îngrijorat", în timp ce semna autografe. Procesul este de aşteptat să dureze încă două săptămâni.
Penguin Random House este cel mai mare editor din lume iar Simon & Schuster este al patrulea ca mărime. Teza guvernului este că această fuziune ar reduce avansurile pentru autorii cei mai vânduţi şi, în cele din urmă, ar dăuna consumatorilor, ducând la publicarea de cărţi mai puţine.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.