Federico Fellini, Al Pacino, Meryl Streep, Susan Sarandon, François Truffaut, Steven Spielberg, Joaquin Phoenix, Kristin Scott Thomas, Madonna, Cate Blanchett au fost surprinşi de aparatul de fotografiat al lui Brigitte Lacombe de-a lungul unei cariere de peste 40 de ani, pe scene de teatru sau pe platouri de filmare. Invitată a Festivalului Naţional de Teatru, ediţia a 28-a, artista a spus la Bucureşti că "fotografia este viaţa sa", ea renunţând la şcoală la vârsta de 17 ani pentru această meserie. Operele sale pot fi văzute la Sala Imagine de la Arcub pe toată durata FNT, până pe 29 octombrie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Lacombe: Theatre/ Cinema" se desfăşoară în trei încăperi din Arcub. Artista Brigitte Lacombe ne dezvăluie poveşti de pe platourile de filmare, din spatele camerei de filmat, din spectacole celebre, din pauzele artiştilor. A încercat să "rezume" 40 de ani de carieră în tot atâtea instantanee, puternice, alb şi negru sau color, supradimensionate.

Unele dintre cele mai expresive actriţe şi unii dintre cei mai puternici regizori şi actori ai cinematografiei mondiale au fost urmăriţi de aparatul de fotografiat al lui Lacombe din anii 1970 până în prezent.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Al Pacino, imortalizat la Munchen, în Germania, în 1977, dar şi Robert Redford şi Dustin Hoffman în discuţii la "Toţi oamenii preşedintelui/ All President's Men", Donald Sutherland şi Federico Fellini, în 1975, pe platourile de la Cinecitta, sau Steven Spielberg şi Francois Truffaut în "Close Encouters of the Third Kind", din 1976, sunt chipuri în expoziţia de la Bucureşti, care va putea fi văzută pe toată durata festivalului. 

De asemenea, artista i-a surprins pe Philip Seymour Hoffman, în 2012, în "Moartea unui comis voiajor/ Death of a Salesman", în regia lui Mike Nichols, pe Cate Blanchett  în "Un tramvai numit Dorinţă/ A Streetcar name Desire", în regia lui Liv Ullman, 2009, şi pe Kevin Kline ca Falstaff, în regia lui Jack O'Brien. Robin Williams şi Steve Martin au rămas în memoria artistei în "Aşteptându-l pe Godot/ Waiting for Godot" (2014). 

"Este un om special, un călător prin definiţie, un inventator de lumi, un om care şi-a asumat destinul cu foarte multă putere, în ciuda unei fragilităţi aparente. Brigitte Lacombe este omul cu mii de poveşti, pentru că a stat alături de mari artişti, actori de teatru şi film, a stat la repetiţii de teatru, la repetiţii de film, ea însăşi fiind un însoţitor (...). Îi mulţumim că a acceptat această nebunie, că a acceptat să vină la Bucureşti, că a acceptat să fie cu noi şi să pună şi în circuitul nostru aceste valori inimaginabile", a fost prezentarea făcută artistei de Marina Constantinescu, director artistic al festivalului.

Brigitte Lacombe a avut o dorinţă, aceea de a vedea operele lui Brâncuşi de la Târgu-Jiu. "Vizita mea de ieri la Coloana Infinitului a fost extrem de emoţionantă. Am vrut să văd această operă neschimbată şi această amplasare atât de simplă", a spus Lacombe la vernisajul expoziţiei sale. 

"Este foarte greu să cuprinzi într-o expoziţie 40 de ani, chiar mai mult de 40 de ani de muncă. Am început cu primele lucrări în 1975 şi am mers până în ziua de astăzi. Am încercat să prezint în această expoziţie oameni pe care i-am urmărit zeci de ani, oameni celebri ca Martin Scorsese, Robert De Niro, Meryl Streep, Daniel Day Lewis şi toţi ceilalţi prezenţi. Sper să vă bucuraţi de tot ce este în aceste încăperi. Fotografia este viaţa mea. Am părăsit şcoala la 17 ani şi de atunci nu am făcut decât asta", a mărturisit invitata de onoare a serii, care a mulţumit tuturor pentru ajutor şi implicare. 

Expoziţia a fost vernisată în prezenţa lui Sergiu Nistor, consilier prezidenţial, care a înmânat directorului artistic al festivalului diploma Înaltul Patronaj al preşedintelui României, dar şi a ministrului Culturii, George Ivaşcu. 

Ediţia 2018 a Festivalului Naţional de Teatru îi este dedicată unuia dintre marile nume ale teatrului românesc, regizoarei Cătălina Buzoianu.

Festivalul Naţional de Teatru se desfăşoară între 19 şi 29 octombrie. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.