Actorul Liev Schreiber şi André Singer, regizorul şi producătorul filmului documentar „Întânindu-l pe Zelenski” (work-in-progress), care a deschis ediţia a 30-a a Astra Film Festival, au explicat publicului prezent în Sala Thalia de la Sibiu care au fost mecanismele care au dus la realizarea filmului, cum l-au descoperit pe preşedintele ucrainean, de la superstarul divertismentului din anii 90 până la preşedintele determinat care luptă pentru ţara sa într-un conflict cu Rusia, şi care este opinia lor despre cine va câştiga acest război.
Liev Schreiber a spus că a descoperit un om determinat, educat, bun comunicator.
„Nu am avut suficient timp la dispoziţie să vorbim cu preşedintele Zelenski. Am fost norocos că am avut colegi care m-au ajutat să pun întrebările potrivite. Pentru mine întrebările au fost dificile. Preşedintele este foarte meşteşugit în termeni de conversaţie, în modul în care se exprimă şi am simţit acest lucru. Dacă apărea un element nepotrivit, el ar fi ştiut să dirijeze conversaţia în direcţia potrivită. Au fost momente în care propria sa persoană a ieşit la iveală”, a spus actorul, cunoscut susţinător al cauzelor ucrainenilor şi ambasador oficial al platformei United24, lansată de preşedintele Ucrainei pentru strângere de fonduri din întreaga lume.
„Lumea îşi va aminti de el ca fiind un preşedinte extraordinar care a fost un actor foarte bun. Mesajul său, faptul că a declarat a doua zi după debutul conflictului că rămâne aici, că luptă, a fost unul foarte puternic”, a mărturisit actorul, care a intervenit prin zoom duminică seară, la Sala Thalia din Sibiu.
Întrebat din public dacă i s-a părut că preşedintele Zelenski joacă un rol, Schreiber a răspuns: „Mi s-a părut că preşedintele a fost foarte deschis, foarte clar, se simţea presiunea asupra sa, tensiunea la care era supus. Nu-mi place să spun asta, dar a îmbătrânit foarte mult într-un an. Dacă vă uitaţi la fotografii vă veţi da seama de schimbare. Însă ce m-a impresionat este hotărârea sa de a continua să răspundă la întrebări cât mai bine posibil, să soluţioneze problema care, din punctul lui de vedere, este să continue să beneficieze de sprijinul Occidentului. Şi cred că această reacţie a fost extrem de onestă. Mi s-a pus această întrebare de multe ori: 'care este părerea mea despre corupţia din Ucraina?' Şi adevărul este că, pentru o ţară care a trăit în umbra sistemului rusesc cu atâtea probleme, guvernul şi administraţia sunt foarte tinere, în 2014 a spus că a fost o provocare să aducă schimbarea, să aducă normalitatea, să îi facă pe oameni să creadă că pot face lucrurile din dragoste pentru ţara lor”.
„Până la urmă nu avem ce să admirăm la actori. Există actori care sunt educaţi, care cunosc istoria literaturii dramatice, şi cred că preşedintele Zelenski este unul dintre aceia”, a explicat Schreiber.
„Replicile sale au fost extrem de autentice, nu este iubit de toată lumea, însă este respectat de toată lumea pentru ceea ce încearcă să facă”, a completat producătorul.
Care este şansa ca Zelenski să supravieţuiască?
„Cred că deja viaţa sa este extraordinară. Întrebarea potrivită este care este şansa poporului ucrainean să rămână în viaţă iar răspunsul meu este da, are şanse 100%. Este doar o problemă de timp”, a afirmat Liev Schreiber.
Dialogul din film dintre actorul Liev Schreiber şi preşedintele Zelenski „pare autentic aşa cum ar trebui să fie un documentar, nu pare că totul a fost pregătit”, a fost o primă reacţie din public după vizionare.
„Liev s-a întâlnit de mai multe ori cu Zelenski înainte, însă pentru filmarea efectivă au avut loc două interviuri principale, iar unul dintre acestea l-am realizat prin zoom deoarece călătorea prea mult şi nu am reuşit să stabilim o întâlnire cu el şi am combinat cele două interviuri în documentar”, a povestit regizorul filmului.
În film, Liev Schreiber i-a făcut cadou preşedintelui un poem despre masacrul de la Babi Yar. „În anumite momente, încerca să evite întrebările despre iudaism, despre evrei, iar după ce i l-am oferit a început să se deschidă. Cred că reacţia sa a fost una dintre cele mai emoţionante ale discuţiei noastre”, a mărturisit Schreiber.
După ce a realizat „Întânindu-l pe Gorbaciov”, Singer a povestit când s-a gândit să facă un film despre Zelenski. „Am încercat să înţelegem figura umană, dincolo de personajul cunoscut de toată lumea. Peste tot, în jurul lumii, am fost surprinşi de ceea ce s-a întâmplat în Ucraina, de alegerea unui actor ca preşedinte. Cred că toată lumea nu prea a crezut că o persoană ca el ar putea răsturna previziunile, că ar putea schimba modul de gândire. Iată că după alegeri ceva s-a întâmplat, nu toate problemele au dispărut. Dar, ceva s-a schimbat iar după Gorbaciov acest om este fascinant, nu doar prin povestea sa, ci şi prin a înţelege ceea ce l-a motivat. E fascinant să înţelegem contextul în care s-a format. Nu am dorit să fac un film despre războiul din Ucraina, însă de la început am vrut să văd care este personajul şi ce este dincolo de el”.
Echipa lui Zelenski a fost suspicioasă la început, dar cineaştii au reuşit să-i convingă să facă acest film. „Era nevoie de cineva din partea căruia preşedintele să nu simtă ameninţătoare şi, deoarece părinţii din partea mamei lui Liev au fost ucraineni, acest lucru mi s-a părut o asigurare”, a povestit cineastul alegerea lui Liev Schreiber.
Scriitorul şi diplomatul Emil Hurezeanu a intervenit în discuţie: „Istoria nu ţine cont de filme documentare. Avem de-a face aici cu un extraordinar cercetător, antropolog, care a făcut zeci de filme, a descoperit lucruri, inventând departamentul de antropologie la Discovery, care are o contribuţie majoră la descrierea istoriei”.
Pentru acest film, soţia lui André Singer a scris scenariul iar fiul său a compus muzica.
Legăturile lui Singer sunt puternice cu România şi Bucovina. „Bucovina a fost tărâmul unde s-a născut mama mea”, spune Singer. „Mi-am dorit foarte mult nu ca oamenii din Ucraina să fie cei dintâi care văd filmul, ci să-l vadă cei care locuiesc în apropiere şi care sunt afectaţi. M-am gândit că acesta va fi un loc perfect, deoarece mă pot întoarce şi eu în locul în care a crescut familia mea, pentru a le oferi oamenilor posibilitatea să urască sau să iubească filmul. Aceasta este decizia publicului, însă e important ca oamenii să fie conştienţi de ceea ce se întâmplă dincolo de graniţe. Suntem aproape de Ucraina şi ceea ce se întâmplă acolo poate să ne afecteze pe toţi”, a spus Singer.
Din ceea ce a observat André Singer atât timp cât a stat în Ucraina, „oamenii se gândesc la ei înşişi ca fiind mai ucraineni decât înainte şi acest lucru reiese din film. Exact acest lucru nu şi-a dorit Putin: existenţa unei indentităţi culturale a Ucrainei. Acum, oamenii se gândesc la ei ca la un grup mult mai solidar decât înainte de izbucnirea războiului”.
Regizorul a explicat şi procesul realizării documentarului: „De departe cel mai dificil a fost să ajungem la dialogul efectiv cu preşedintele, deoarece pe baza întrebărilor pe care i le-am adresat am creat întregul documentar iar apoi am avut suficiente documente din arhive din Ucraina, despre spectacolele grupului Kvartal 95, ce se întâmpla în spatele scenei, despre familia lui Zelenski. Am avut norocul de a avea acces la arhive pentru a spune povestea din punct de vedere cronologic până la izbucnirea războiului. Am desfăşurat un adevărat proces ingineresc pentru a monta documentarul”.
Co-regizat de laureatul premiului Emmy, André Singer, şi de regizorul şi actorul Liev Schreiber, filmul „Întâlnindu-l pe Zelenski” urmăreşte povestea preşedintelui ucrainean, de la copilăria petrecută în URSS până la zilele de faimă şi succes în industria show business-ului, iar apoi în funcţia de preşedinte al Ucrainei.
De-a lungul a cinci decenii, ca regizor, producător, producător executiv şi commissioning editor, André Singer a fost responsabil pentru crearea a sute de documentare pentru cinema şi televiziune. La BBC, André Singer s-a ocupat de selectarea, aprobarea şi finanţarea documentarelor independente şi a creat una din cele mai emblematice serii de documentare din lume „Fine Cut”, devenită ulterior celebra „Storyville”.
Liev Schreiber a devenit cunoscut la sfârşitul anilor ’90 şi începutul anilor 2000 prin apariţia în câteva filme mainstream, printre care trilogia de filme horror „Scream”, „Phantoms”, „The Sum of All Fears”, „X-Men Origins: Wolverine”, „Salt”, „Taking Woodstock” şi „Goon”. Publicul din România îl ştie bine şi din serialul TV „Ray Donovan”, în care a avut rolul principal (7 episoade, în perioada 2013-2020) şi pentru care fost nominalizat la premii importante precum Emmy, Golden Globe, Critics Choice Television Awards, Sattelite Awards, Writers Guild of America.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...