Cea de-a XIII-a ediţie a Festivalului Multiart pentru Deţinuţi „Dana Cenuşă” - Descătuşare prin cultură are loc în 12 şi 13 noiembrie, de la ora 17.30, la Teatrul Nottara. Intrarea este gratuită.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Evenimentul reuneşte artişti şi trupe de actori-deţinuţi de la nivelul penitenciarelor Bucureşti-Jilava, Bucureşti-Rahova, Ploieşti-Târgşorul Nou, Timişoara, Vaslui şi Centrului de Detenţie Craiova, în încercarea de a permite publicului să ia contact nemijlocit cu o realitate mai puţin accesibilă.

Pentru ediţia din acest an a evenimentului, unităţile penitenciare participante au dezvoltat colaborări cu nouă regizori, iar spectacolele vor avea loc la Teatrul Nottara, pe parcursul celor două zile de concurs. Festivalul va deschide porţile spectatorilor printr-o expoziţie de tablouri şi sculpturi realizate de persoanele private de libertate custodiate în unităţi ale sistemului penitenciar.

Juriul este alcătuit din Andreea Neagoe, comisar şef de poliţie penitenciară – Administraţia Naţională a Penitenciarelor, Crenguţa Hariton, actriţă, Gabriel Costea, actor, Monica Andronescu, critic de teatru şi Silvia Dumitrache, critic de teatru.

Spectacolele incluse în această ediţie a festivalului sunt:

„Treapta a noua", adaptare după Tom Ziegler, regizor: Patricia Katona (Penitenciarul Ploieşti – Târgşorul Nou)
„Recuperări", autor: Radu Crăciun, regia: Alexandru Berceanu şi Paul Pristavu (Penitenciarul Bucureşti-Jilava)
„Libertate", autori: Marius Lupoian şi Cristina Lupoian, regizori: Marius Lupoian şi Cristina Lupoian (Penitenciarul Timişoara)
„Din timp", autori: Anca Tecu şi Laurenţiu Nicu, regia: Anca Tecu şi Laurenţiu Nicu (Centrul de Detenţie Craiova)
„12 oameni furioşi", adaptare după Reginald Rose, regia: Onciu Lucian (Penitenciarul Vaslui)
„Salonul nr. 6", adaptare după nuvela lui A. P. Cehov, regia: Iulian Gliţă (Penitenciarul Bucureşti-Rahova)

Evenimentul reprezintă o bună oportunitate de cunoaştere şi demonstrare a potenţialului creativ al deţinuţilor, interpretarea rolurilor având chiar valenţe terapeutice, recunoscute, de altfel, în domeniul psihodramei. Festivalul se adresează, deopotrivă, persoanelor private de libertate şi comunităţii, din dorinţa de a evidenţia misiunea socială a instituţiei penitenciare şi importanţa reabilitării persoanelor care execută pedepse privative de libertate.

"E foarte simplu să trăieşti previzibil. Cu toţii avem prejudecăţi mai multe decât ne imaginăm sau suntem dispuşi să acceptăm. Dacă nu-ţi pui problema cu adevărat, nu ştii.[...] Aşteptăm să le schimbe altcineva. Eu trebuie să conving societatea că aceşti oameni există, că nu sunt pe Lună. Pentru ei, teatrul e o formă de libertate", spune Dana Cenuşă. 
 

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.