Actorul danez Lars Ranthe, prezent la proiecţia filmului ”Comunitatea/ The Commune”, care a deschis joi cea de-a 20-a ediţie a Festivalului Filmului European, este de părere că societatea ”a pierdut ceva pe drum”, că omenirea a devenit, pe parcursul ultimelor decenii, tot mai solitară şi egocentrică.
Prima proiecţie a filmului ”Comunitatea/ The Commune/ Kollektivet” (2016) în România a reprezentat o premieră şi pentru actorul Lars Ranthe, care deţine un rol în filmul lui Thomas Vinterberg. ”Este prima dată când văd filmul cu public”, a spus Lars Ranthe, pe scena festivalului.
Pelicula, care va rula în cinematografele din România începând de vineri, spune povestea complicată a câtorva cupluri trecute de prima tinereţe, care se hotărăsc să se mute împreună în aceeaşi casă.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Filmul, delicat şi plin de umor, este şi un portret emoţionant al unei întregi generaţii, o declaraţie de iubire tandră şi ostilă în acelaşi timp - pentru un grup de idealişti şi visători care s-au trezit brusc la realitate.
”În anii '70 era un lucru obişnuit în Danemarca”, a mai spus Lars Ranthe despre ideea de trai în comun. ”Multă lume a preferat să locuiască în felul acesta şi încă se mai întâmplă asta”.
Actorul, în vârstă de 46 de ani, a povestit cum a avut ocazia să petreacă suficient timp alături de prietenii părinţilor săi care trăiau în comunităţi. ”Tatăl meu era hippie şi mulţi prieteni ai lui trăiau aşa. Era multă lume, muzică, viaţă, erau copii şi animale. Este ceva ce mulţi ar putea face, însă este greu să renunţe acum la tehnologie”, a mai afirmat Lars Ranthe.
”Dacă este vorba despre părinţii tăi care fac asta, ti se pare cam nasol. Dar, fiind copil înconjurat de mai mulţi adulţi, poţi alege din tot atâtea păreri”, a menţionat el.
În opinia actorului, societatea ”a pierdut ceva pe drum”. ”Devenim tot mai solitari şi egocentrici. Thomas spune în film povestea idealului pierdut al ideii de a împărţi”, a mai explicat Lars Ranthe.
Pentru acest film, actorii au experimentat ideea de comunitate. Au locuit împreună timp de şase săptămâni, timp în care au improvizat mult. ”Să fii actor este un fel de trai în comun”.
Despre regizorul Thomas Vinterberg, din al cărui viitor proiect va face parte şi Lars Ranthe, actorul spune că este un cineast care îşi iubeşte actorii. ”Te face să vrei să dai tot ce ai mai bun”, a explicat Ranthe, care a precizat că va face parte dintr-un viitor proiect cinematografic al regizorului - care va fi ”o odă adusă alcoolului”.
”Este pentru prima dată când mă aflu în România şi sunt mândru să reprezint această peliculă la Festivalul Filmului European. Avem o industrie cinematografică importantă în Danemarca”, a mai declarat Lars Ranthe.
Filmul ”Comunitatea” a fost nominalizat pentru trofeul Ursul de Aur, la Berlinala 2016, iar actriţa principală, Trine Dyrholm, a fost recompensată pentru interpretare, la acelaşi festival.
În cadrul Festivalului Filmului European, pelicula lui Thomas Vinterberg va mai rula pe 15 mai, la Cinemateca Eforie din Bucureşti.
Cea de-a 20-a ediţie a Festivalului Filmului European (FFE), care se va desfăşura între 5 şi 29 mai, în şase oraşe din România, propune 85 de pelicule din ţări precum Danemarca, Irlanda, Ungaria, Franţa şi România.
FFE cuprinde şi câteva manifestări conexe, precum concerte de jazz, ateliere de limbaj cinematografic pentru tineri şi expoziţia de fotografii ”Stop Cadru”, a artistului Silviu Gheţie, care poate fi vizitată la ICR.
Ediţia de anul acesta a festivalului include şi secţiunile ”Shakespeare 400”, care va cuprinde proiecţii ale unor filme inspirate de opera scriitorului englez, ”Fuga în Europa”, care prezintă filme ce abordează tema ”crizei refugiaţilor”, ”Premiile LUX”, ce propune spre vizionare filmele finaliste ale celei mai recente ediţii a premiului LUX al Parlamentului European, şi ”10 prieteni”, în care vor fi prezentate filme realizate de cei zece regizori români care au sprijinit festivalul, din postura de ambasadori onorifici.
Ambasadorul onorific al FFE de anul acesta este regizoarea Anca Damian - prima femeie cineast care deţine acest rol în festival -, iar două filme ale sale, ”Crulic” şi ”Muntele magic”, vor fi proiectate în cadrul evenimentului.
FFE va avea loc la Bucureşti, în perioada 5 - 15 mai, la Baia Mare, între 13 şi 15 mai, Cluj-Napoca şi Tîrgu Mureş, între 20 şi 22 mai, la Hunedoara şi Timişoara, între 27 şi 29 mai.
Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român, împreună cu Reprezentanţa Comisiei Europene în România, Uniunea Cineaştilor din România şi Arhiva Naţională de Filme, cu sprijinul ambasadelor şi centrelor culturale ale ţărilor europene, sub egida EUNIC Bucureşti.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...