Cea de-a 20-a ediţie a Festivalului Filmului European (FFE), care se va desfăşura între 5 şi 29 mai, în şase oraşe din România, propune 85 de pelicule din ţări precum Danemarca, Irlanda, Ungaria, Franţa şi România, şi stă sub semnul lipsei sălilor dedicate proiecţiilor de film.
”Prezenţa României la Festivalul de Film de la Cannes de anul acesta reprezintă un element de siguranţă”, a spus Radu Boroianu, la o conferinţă de presă care a avut loc joi, la Institutul Cultural Român (ICR) din Bucureşti. ”Acest festival pune în balanţă filmul românesc cu cel european”, a mai afirmat el.
Radu Boroianu priveşte selectarea filmelor româneşti la marile festivaluri de gen din lume drept o ”realitate pentru cinematografia română”. ”Din păcate, nu avem atâtea săli, cum nu există nici pentru muzică ori teatru, pentru a putea vedea filmele europene”, a mai spus preşedintele ICR.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
El a precizat că este nevoie de o ”reformă a statului” şi acesta trebuie să înţeleagă că industria filmului este importantă pentru imaginea românilor, dar şi pentru educaţia lor. ”Dacă toţi vom fi atenţi, probabil că vom avea o lege mai bună a cinematografiei, vom învăţa că nu trebuie să ne mai ciondănim în halul în care se întâmplă, să nu ne mai împărţim în tabere”, a mai spus Radu Boroianu.
În asentiment, regizoarea Anca Damian - ambasadorul onorific al ediţiei de anul acesta a Festivalului Filmului European - este de părere că, în prezent, există oportunitatea de a vedea filme, însă, în mod ironic, nu ”avem săli de cinema”. ”Câte filme pe care le facem noi ajung cu adevărat la publicul din România?”, s-a întrebat regizoarea.
Anca Damian este şi realizatoarea spotului de promovare a festivalului şi prin acesta care a vrut să atragă atenţia asupra situaţiei în care se găseşte reţeaua de cinematografe din ţară. ”Sunt, în primul rând, cineast. Prezenţa mea aici mă scoate puţin din «ghetoul» proiectelor mele”, a mai spus Anca Damian, făcând referire la rolul său în cadrul festivalului.
Preşedintele Uniunii Cineaştilor din România (UCIN), Laurenţiu Damian, a declarat că cinematograful Corso din Bucureşti se află în renovare şi că, pentru ediţia de anul viitor a FFE, speră ca spaţiul - care va purta numele de Studio Corso - să poată găzdui proiecţiile.
Anul acesta, în Bucureşti, filmele din FFE pot fi vizionate la cinemateca Eforie, cinema Elvira Popescu, Institutul Cervantes, Institutul Italian de Cultură ”Vito Grasso”, Centrul Ceh, Spaţiul Public European. Accesul la proiecţiile de la cinemateca Eforie şi cinema Elvira Popescu va fi posibil pe bază de bilet.
Gala de deschidere a festivalului va avea loc pe 5 mai, la Cinema Pro. Aici, va fi proiectat filmul ”Comunitatea” (Danemarca, 2016), regizat de Thomas Vinterberg. Proiecţia va fi urmată de o sesiune de întrebări şi răspunsuri, la care va participa actorul Lars Ranthe. Filmul a primit premiul pentru ”cea mai bună actriţă”, la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin 2016. Accesul se face pe bază de invitaţie, însă filmul va fi proiectat din nou pe 15 mai, la cinemateca Eforie. Accesul la spectacolele ediţiilor locale, şi la cele organizate în Bucureşti la centrele culturale este gratuit, în limita locurilor.
Festivalul Filmului European cuprinde şi câteva manifestări conexe, precum concerte de jazz, ateliere de limbaj cinematografic pentru tineri şi expoziţia de fotografii ”Stop Cadru”, a artistului Silviu Gheţie, care poate fi vizitată la ICR.
Ediţia de anul acesta a FFE cuprinde şi secţiunile ”Shakespeare 400”, care va cuprinde proiecţii ale unor filme inspirate de opera scriitorului englez, ”Fuga în Europa”, care cuprinde pelicule care abordează tema ”crizei refugiaţilor”, ”Premiile LUX”, ce propune spre vizionare filmele finaliste ale celei mai recente ediţii a premiului LUX al Parlamentului European, şi ”10 prieteni”, în care vor fi prezentate filme realizate de cei zece regizori români care au sprijinit festivalul, din postura de ambasadori onorifici.
FFE va avea loc la Bucureşti, în perioada 5 - 15 mai, la Baia Mare, între 13 şi 15 mai, Cluj-Napoca şi Tîrgu Mureş, între 20 şi 22 mai, la Hunedoara şi Timişoara, între 27 şi 29 mai.
Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român, împreună cu Reprezentanţa Comisiei Europene în România, Uniunea Cineaştilor din România şi Arhiva Naţională de Filme, cu sprijinul ambasadelor şi centrelor culturale ale ţărilor europene, sub egida EUNIC Bucureşti.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...