Festivalul Ideo Ideis de la Alexandria ajunge anul acesta la ediţia cu numărul #17 - o ediţie cu un program divers, concentrat şi dedicat atât celor peste 150 de liceeni selectaţi pentru participarea la ediţia 2022, cât şi comunităţii locale. Între 15 şi 21 august, atmosfera Ideo Ideis va (re)veni pe străzile oraşului, printr-o serie de ateliere dedicate adolescenţilor din Alexandria, expoziţii şi picturi pe ziduri, întâlniri cu artişti şi profesionişti ce regândesc implicarea comunitară, proiecţii de film, dar şi activităţi şi spectacole de teatru pentru copii, organizate în aer liber, în Parcul Vedea.
Programul complet al ediţiei din acest an, este disponibil pe ideoideis.ro. Bilete la spectacolele profesioniste invitate la Ideo Ideis #17 se pot cumpăra de pe platforma Eventbook sau de la casa de bilete a Centrului Multifuncţional pentru Tineri, începând cu 8 august.
Ceea ce a pornit în urmă cu 16 ani ca o iniţiativă culturală la nivel comunitar, a devenit, în timp, un adevărat fenomen: un festival de teatru care adună anual în jurul lui sute de liceeni şi profesionişti din domeniul artistic, tabere de teatru şi film organizate sub umbrela Ideo Ideis, dar şi un Laborator care continuă activitatea culturală şi educaţională în Alexandria, pe tot parcursul anului. Nimic din toate acestea nu ar fi fost posibile fără implicarea comunităţii locale. Pentru locuitorii oraşului care s-a transformat, în ultimii ani, o adevărată capitală a teatrului tânăr, Ideo Ideis propune şi în acest an o întreagă serie activităţi de care se vor putea bucura cu toţii, cu acces gratuit.
"Prin Ideo Ideis am redescoperit că s-a schimbat mentalitatea oraşului.", a spus Cristiana Purcărea, profesoară de desen. "Festivalul e ca o sărbătoare pentru că tinereţea şi bucuria pe care o simţi atunci face să fie o altă energie în oraş. E ca o primăvară înflorită", afirmă Adriana Purdel, o susţinătoare a adolescenţilor Ideo Ideis.
Mai multe mărturii ale membrilor comunităţii din Alexandria care au contribuit la dezvoltarea fenomenului Ideo Ideis, fie ca voluntari, profesori-îndrumători sau chiar spectatori, se vor afla în centrul unei expoziţii organizate pe străzile oraşului în timpul festivalului. Prin oraş vor putea fi admirate şi patru noi murale realizate în pregătirea festivalului de Maria Borţoi, Andrei Felea, Maria Zurbagiu şi Irina Mocanu, care au acceptat provocarea de a (re)imagina peisajul urban prin intermediul artelor vizuale.
O nouă provocare va fi lansată şi adolescenţilor din Alexandria care se pot înscrie pentru participarea la atelierele individuale organizate în cadrul festivalului. Liceenii care nu fac parte din trupe de teatru, dar îşi doresc să experimenteze atelierele de dezvoltare personală prin teatru, susţinute de Gabi Costin şi Liviu Chiţu, pot aplica prin completarea acestui formular: www.ideoideis.ro/festivalul. La rândul lor, profesorii din Alexandria şi Roşiorii de Vede sunt invitaţi să-şi exerseze creativitatea în cadrul atelierelor de teatru organizate la ei în oraş, în cadrul cărora vor lucra sub îndrumarea actorilor Mihai Prejban şi Sânziana Tarţa (Alexandria), Ana Covalciuc şi Nicoleta Hâncu (Roşiorii de Vede).
Seria de evenimente artistice care va anima atmosfera oraşului în zilele de festival va fi completată de dialoguri şi dezbateri cu profesioniştii invitaţi la Ideo Ideis #17. Joi seară, de la ora 19:00, masterclass-ul moderat de Vlad Tăuşance îi va provoca pe spectatori să îşi (re)imagineze lumea, într-o discuţie relaxată despre comunitate şi implicare comunitară, voluntariat, artă şi influenţa ei în diferite sfere sociale. Invitaţi la discuţie vor fi Anamaria Hâncu, fondatoarea Let’s Do It, Romania, Mădălina Dorobanţu şi Ionuţ Oprea, oamenii din spatele Asociaţiei Ferentari şi mentorii PlayHood Ferentari, şi Silvia Ciubotaru (Guţă) - psiholog, psihoterapeut şi manager al Laboratorului Ideo Ideis. Evenimentul va avea loc la Centrul Multifuncţional pentru Tineri, cu acces gratuit.
Seara povestitorilor
Vineri, la Seara povestitorilor, publicul este invitat să-i cunoască pe Irina Rădulescu, Carol Ionescu şi Cabiria Morgenstern - trei actori tineri, ai căror părinţi au făcut istorie în lumea teatrului şi filmului românesc. Din discuţia moderată de Irina-Margareta Nistor, publicul va afla cum e să creşti într-o familie de artişti, care sunt avantajele de care te bucuri atunci când o întreagă ţară ţi-a văzut părinţii la cinema, pe scenă sau la TV, dar şi care sunt provocările cu care vine la pachet o astfel de moştenire. Accesul publicului la evenimentul programat de la ora 20:00, în Parcul Vedea, va fi gratuit.
Copiii vor avea parte de un program al lor la Ideo Ideis #17. Marţi, pe 16 august, de la ora 19.00, şi miercuri, pe 17 august, de la ora 18.00, cei mici sunt invitaţi la o întâlnire cu Crina şi păpuşile vorbitoare, un spectacol de ventrilocie cu Crina Zvobodă. Muzica şi magia vor fi vedetele de vineri: de la ora 18.00, copiii sunt invitaţi să-şi exerseze pasiunea pentru muzică la karaoke, iar de la ora 19.00, întreaga familie va savura spectacolul "La pas cu MAGITOT". Ziua de sâmbătă va debuta la 10.30, alături de Clara şi timpul liber, iar de la ora 17.00, copiii de toate vârstele sunt invitaţi la joacă în parc. Duminică, în ultima zi de festival, distracţia continuă începând cu ora 11.00. Toate evenimentele pentru copii vor fi organizate în aer liber, cu acces gratuit.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.