Expoziţia temporară „Mircea Carp. Un secol în serviciul libertăţii” va fi deschisă vineri, începând cu ora 12.00, la sediul Muzeului Naţional de Istorie a României din Calea Victoriei nr. 12, Bucureşti.
Proiectul expoziţional este organizat de Muzeul Naţional de Istorie a României împreună cu familia Carp, designerul şi fotograful Octavian Bâlea, familia colonelului Gheorghe Cojocea, familia colonelului Ioan Mexi, Asociaţia RoMilitaria şi Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România. Expoziţia marchează aniversarea în acest an, a unui secol de viaţă a apreciatului ofiţer şi om de presă.
„Mircea Carp. Un secol în serviciul libertăţii” este un demers inedit, care invită publicul să cunoască destinul unui om remarcabil, martor şi protagonist al unei istorii de peste un secol. Expoziţia propune cunoaşterea şi redescoperirea unei personalităţi complexe, cunoscută în principal prin vocea sa şi încrederea pe care o transmitea românilor în anii grei ai comunismului.
Expoziţia cuprinde obiecte, fotografii şi documente rare, care prezintă viaţa şi evoluţia unui om cu un destin remarcabil şi reprezentativ pentru generaţia din care a făcut parte. Publicul va avea şansa să descopere „o istorie în ramă” şi să cunoască istorii despre aristocraţia de odinioară, eroi din timpul Marelui Război, licee militare din perioada interbelică, acte de bravură din al Doilea Război Mondial, instaurarea comunismului, realităţile exilului, importanţa radioului, libertatea presei şi dragostea de patrie.
Vizitatorii vor putea admira fotografii realizate de Octavian Bâlea în august 2022 şi primăvara anului 2023, care îl înfăţişează pe venerabilul ofiţer şi om de presă. Pentru realizarea fotografiilor portret au fost folosite trei camere diferite, pe trei formate diferite care sunt reprezentative pentru istoria fotografiei şi artei fotografice.
Vernisajul expoziţiei se va desfăşura în prezenţa membrilor familiei Carp, ai unor reprezentanţi ai Corpului Diplomatic şi ai Armatei Române. De asemenea, la eveniment vor fi prezente personalităţi din viaţa publică din România, prieteni din ţară şi de pretutindeni.
Expoziţia, ai cărei curatori sunt Flavius Nicolae Roaită, muzeograf în cadrul MNIR şi Octavian Bâlea, fotograf şi designer, va putea fi vizitată în perioada 5 mai - 11 iunie, de miercuri până duminică, între orele 10.00 - 18.00.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.