Alexandru Repan, actor al Teatrului „Nottara”, împlineşte pe 26 februarie 2021 vârsta de 81 de ani, iar cu această ocazie, în foaierul Sălii „Horia Lovinescu”, va fi prezentată o expoziţie de fotografie care reuneşte instantanee din cele mai cunoscute spectacole în care a jucat, iar „Efecte colaterale”, de Alexandru Popa, în regia lui Vlad Zamfirescu, îl va aduce în faţa publicului chiar la aniversare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Alexandru Repan s-a născut pe 26 februarie 1940, la Bucureşti. A fost, între altele, fratele mijlociu din „Fraţii Karamazov”, fermecătorul Claudiu din „Hamlet” şi Lopahin din „Livada de vişini”. Actorul mărturiseşte că hobby-ul său e teatrul, iar meseria sa e viaţa.

A urcat pentru prima dată pe scenă în clasa a V-a, într-o piesă de I.L. Caragiale. Anul următor, regiza pentru prima dată şi aducea în scenă „Scrisoarea III” a lui Mihai Eminescu, unde interpreta şi rolul lui Baiazid. La vârsta de 14-15 ani, ştia deja pe dinafară o mulţime de roluri din piese celebre.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

După absolvirea liceului, Alexandru Repan a urmat cursurile Facultăţii de Istorie, răstimp în care a jucat şi a montat spectacole la Casa de Cultură a Studenţilor.

În 1961, a fost admis la Institutul de Teatru, la clasa profesorilor Mony Ghelerter şi  Zoe Anghel. A fost coleg, între alţii, cu Emil Hossu, Ruxandra Sireteanu, Ştefan Sileanu şi Olga Bucătaru.

Repan şi-a început cariera la Teatrul „Barbu Ştefănescu Delavrancea”. În 1969, a fost remarcat de Horia Lovinescu, care l-a adus în trupa Teatrului „Nottara”. Au urmat roluri memorabile şi colaborări cu regizori de marcă, precum Dan Micu, Dan Nasta, Dinu Cernescu, Dominic Dembinski, Alexandru Dabija şi Felix Alexa.

Dintre spectacolele în care a jucat pe scena Teatrului „Nottara” s-au remarcat „Anonimul”, de Ion Omescu, regia Dan Nasta; „Crimă şi pedeapsă”, adaptare după romanul lui Fiodor Dostoievski, regia Sanda Manu; „Şi eu am fost în Arcadia”, de Horia Lovinescu, regia Dan Nasta; „Hamlet”, de William Shakespeare, regia Dinu Cernescu; „Jocul vieţii şi al morţii în deşertul de cenuşă”, de Horia Lovinescu, regia Dan Micu; „Insomnie”, de Adrian Dohotaru, regia Alexandru Dabija; „Livada de vişini”, de A.P. Cehov, regia Dominic Dembinski; „Jacques şi stăpânul său”, de Milan Kundera, regia Petre Bokor; „Cui i-e frică de Virginia Woolf?”, de Edward Albee, regia Radu Gabrea; „Vino la pod, iubita mea!”, de Kiszely Gábor, regia Alexandru Repan; „Hora iubirilor”, de Arthur Schnitzler, regia Felix Alexa; „Cabinierul”, de Ronald Harwood, regia Marcel Ţop; „Vizitatorul”, de Eric-Emmanuel Schmidt, regia Claudiu Goga; „Aniversarea”, de Thomas Vinterberg şi Mogens Rukov, regia Vlad Massaci.

A fost solicitat să joace şi pe alte scene, precum Teatrul Mic, Teatrul Naţional din Craiova, Teatrul Naţional din Bucureşti şi Teatrul de Vest (Reşiţa).

 

Alexandru Repan şi-a împrumutat vocea inconfundabilă unor personaje celebre din spectacole radiofonice şi a făcut parte din distribuţiile unor filme de succes („Rochia albă de dantelă”, „Hanul dintre dealuri” şi „Lumini şi umbre”).

Pentru cariera sa artistică remarcabilă, Alexandru Repan a fost distins cu numeroase premii şi decorat, în anul 2002, cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în Grad de Cavaler, pentru devotamentul şi harul artistic puse în slujba teatrului românesc.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.