Centrul Naţional al Dansului Bucureşti şi Rezidenţa9 organizează, în perioada 27 septembrie - 19 octombrie, o expoziţie amplă dedicată coregrafei şi dansatoarei Miriam Răducanu şi impactului pe care l-a avut asupra mai multor generaţii de artişti.
Expoziţia prezintă parcursul artistic al coregrafei pe o perioadă de jumătate de secol şi aduce pentru prima dată împreună documente fotografice şi videografice, care au fost recuperate atât din arhive publice din România (Arhivele TVR şi ANF, Arhivele Teatrului Ţăndărică, Teatrului Bulandra, Teatrului Evreiesc de Stat, Teatrului Mic), cât şi din arhive private ale celor care au colaborat cu Miriam Răducanu din anii ’60 până astăzi, precum Gigi Căciuleanu, Raluca Ianegic, Liana Tugearu şi Ioan Tugearu, precum şi din arhiva personală a coregrafei.
„Un cuvânt ce revine mereu în lucrul cu Miriam - toți cei care au lucrat cu dânsa l-au auzit de nenumărate ori! - este senZ. Cu „Z”. La început crezusem că era un defect de pronunție. Cu vremea însă mi-am dat seama că acel fel „de a zice” era din partea dumneaei o (poate?!) inconștientă, dar (o aproape sigur!) revelatoare sumă a două concepte: cel de senS („semnificație”, dar și direcție, „vector”!) și cel de senZație; dar, de ce nu, şi de senZualitate...” (Gigi Căciuleanu)
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Vernisajul expoziţiei va avea loc vineri, de la ora 19.00, iar pe parcursul perioadei expoziţionale va avea loc o serie de evenimente: tururi ghidate, proiecţii de film, performance-uri şi prezentări.
Toate evenimentele au loc la Rezidenţa9 (I.L Caragiale nr. 32), iar accesul este liber.
„SenZul lui Miriam”, în conceptul regizoarei Alexandra Gulea, se numără printre lucrările expoziţiei şi este prezentat în premieră în data de 28 septembrie. La finalul proiecţiei va avea loc o discuţie cu Alexandra Gulea (video-montaj), Vlaicu Golcea (restaurare sunet & muzică).
În montajul video dedicat lui Miriam Răducanu, ea vorbeşte despre formarea în dansul modern, improvizaţia, ”mişcarea fără mişcare”; cei care au influenţat-o ca Trixy Checais şi cine au fost cei pe care ea i-a format, excepţiile cum îi place ei să spună: Gigi Căciuleanu, Iancu Dumitrescu, Raluca Ianegic.
Miririam Răducanu vorbeşte depre raportul ei la muzică, la coregrafie, despre lucrul cu actorul ”creator”: Gina Patrichi, Mariana Mihuţ, Luminiţa Gheorghiu, Florian Pittiş, dar. mai ales, vorbeşte despre obsedanta şi chinuitoarea căutare a sensului, a „senZului”, în ceea ce a făcut. Reflecţie, instinct si rigoare sunt elementele care o definesc, în artă ca şi în viaţă. Arta este viaţa ei.
O altă proiecţie specială va avea loc în data de 5 octombrie, aceasta fiind urmată de o discuţie cu toată echipa proiectului.
Montajul video va mai putea fi urmărit şi în datele de 12 şi 15 octombrie, de la ora 19:00.
Parte a programului Nocturn 9 ½ cu care s-a făcut cunoscută Miriam Răducanu la finalul anilor 1960, piesa „Geneză” a fost prezentată în cadrul expoziţiei Romanian Art Today de la Edinburgh, în 1971 (în cadrul secţiunii Fringe a Festivalului Internaţional de la Edinburgh), eveniment organizat de promotorul scoţian Richard Demarco, care a reunit artişti din zona de arte vizuale în asociere cu evenimente dedicate celor mai noi explorări în teatrul, poezia şi dansul contemporan românesc.
Reinterpretarea realizată de coregrafa Mădălina Dan a fost comisionată şi prezentată de Institutul Prezentului în 2019 ca parte a expoziţiei 24 de argumente. Conexiuni timpurii în neo-avangarda românească 1969-1971 (noiembrie 2019 - februarie 2020, Muzeul Naţional de Artă al României). Piesa reprezintă o reconstrucţie bazată pe documente de arhivă, texte, fotografii de la prezentări ale piesei la Bucureşti şi Edinburgh, pe filmul În marea trecere, precum şi pe o serie de dialoguri purtate cu Miriam Răducanu.
Filmul documentar „O întâmplare cu jazz” este cumulul întâlnirilor dintre dansatoarea şi coregrafa Miriam Răducanu şi fotograful Mircea Sorin Albuţiu, care timp de opt luni au lucrat împreună, în 2017, pe o temă de jazz inspirată de o înregistrare video cu Miles Davis din 1959 din studioul lui Robert Herridge din New York.
Proiecţia va fi însoţită de un Q&A cu regizorul Mircea Sorin Albuţiu.
Curatoarea expoziţiei, Corina Cimpoieru, va susţine în 11 şi 16 octombrie, de la ora 18:00, două tururi ghidate care vor facilita accesul spectatorilor la expoziţie. Prezentările vor veni cu detalii legate de contextul expoziţiei şi vor aduce informaţii suplimentare despre filosofia şi poetica lui Miriam Răducanu.
Pentru finisajul expoziţiei, în 19 octombrie, ora 12:00, se organizează masa rotundă Miriam Răducanu. A distruge pentru a recrea în spaţiul expoziţional (cu sprijinul UNITER/ FNT). Invitaţii speciali sunt Gigi Căciuleanu, Mariana Mihuţ, Raluca Ianegic, Vava Ştefănescu, iar discuţiile sunt moderate de Michaela Michailov.
Masa rotundă va fi urmată de performance-ul creat de Miriam Răducanu alături de Lari Giorgescu - „Poezia visului (extrase)”.
Întregul eveniment care are în centru creaţia artistei se încheie cu spectacolul „Nocturn”, conceput de Gigi Căciuleanu, prezentat în cadul Festivalului Naţional de Teatru, în 20 octombrie, ora 21.30, La Teatrul Bulandra - sala Izvor.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.