Expoziţia dedicată artistului fenomen de secol XX, Marcel Iancu, de la Art Safari îşi începe itinerariul prin ţară şi poate fi vizitată în inima Transilvaniei începând cu 25 august.
Galeria Cetăţii Medievale Târgu Mureş găzduieşte între 25 august şi 4 decembrie expoziţia „Marcel Iancu. Reconstruind artele România - Israel”, curatoriată de Raya Zommer-Tal, directorul Muzeului Janco Dada, şi organizată de Art Safari, în cadrul ediţiei a 9-a, încheiate în 7 august. Proiectul este susţinut de Primăria Târgu Mureş.
Expoziţia dedicată lui Marcel Iancu a încântat vizitatorii celei de-a 9-a ediţii Art Safari, fiind apreciată atât de publicul naţional, cât şi de cel internaţional. Expoziţia a fost realizată în parteneriat cu Janco Dada Museum, Ein Hod, Israel, Ambasada Israelului şi Uniunea Arhitecţilor din România. După succesul pe care l-a avut în Bucureşti, expoziţia de artă plastică face un tur până la Târgu Mureş, pentru a fi admirată de un public şi mai numeros.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Târgu Mureş este un oraş într-o continuă dezvoltare, cu arhitectură Szecesszió (Secession-ul maghiar). Evenimentele culturale, muzicale sau sociale îl transformă într-un punct de interes pentru cultura europeană. Oraş intercultural de referinţă, Târgu Mureş este recunoscut pentru atracţiile turistice culturale impresionante, precum Palatul Culturii, clădire emblematică pentru stilul Szecesszió şi Cetatea Medievală.
„Marcel Iancu a fost un artist cu vocaţie multiplă, pictor, arhitect, grafician, lăsându-ne o moştenire impresionantă pe care publicul a descoperit-o iniţial în Centrul Vechi al Bucureştiului, la Palatul Dacia-România (Muzeul Municipiului Bucureşti), iar de pe 25 august şi în Galeria Cetăţii medievale Târgu Mureş. Este o expoziţie care a trezit foarte multă admiraţie şi pe care trebuie să o vedeţi la Târgu Mureş”, spune Ioana Ciocan, General Manager Art Safari.
„Marcel Iancu, marele nonconformist al secolului XX, alături de Tristan Tzara şi Ion Vinea, este unul dintre fondatorii mişcării dadaiste, un curent universal atât de răspândit în toată Europa. Este o mare oportunitate pentru târgumureşeni să poată admira aici acasă operele marelui artist avangardist, deoarece ştim că de-a lungul timpului a expus la New York, Paris sau Milano. Îmi doresc ca Târgu Mureş să devină un oraş deschis spre marea cultură şi să nu ratăm nicio ocazie de a cinsti memoria marilor noştri artişti. De aceea, mă bucur de oportunitatea de a colabora cu Art Safari în acest sens”, spune Soós Zoltán, primarul Târgului Mureş.
Marcel Iancu - din România în Israel - o istorie culturală de excepţie
Marcel Iancu (1895 Bucureşti – 1984 Ein Hod, Israel) a fost un artist-fenomen al secolului XX, atât pentru arta românească, cât şi pentru cea universală. Personalitate complexă, artist cu vocaţie multiplă, pictor, arhitect, grafician şi eseist, Iancu a fost în centrul celei mai importante mişcări de Avangardă şi a avut legătură cu toţi marii artişti revoluţionari ai vremii.
Artistul s-a născut la Bucureşti, în 1895, într-o familie de origine evreiască şi în 1914 a plecat în Elveţia să studieze. A început cu matematica dar, după doar un an, a renunţat în favoarea arhitecturii, în cadrul Academiei Polytechnikum din Zürich.
Creaţia lui Marcel Iancu a trecut prin mai multe perioade, în funcţie de influenţele curentelor de avangardă la care lua parte. În perioada de la Zurich şi cea imediat următoare, a îmbrăţişat experimentul Dadaist, dar odată ce acesta s-a orientat către o afiliere cu Suprarealismul, Iancu s-a îndepărtat de mişcare şi a migrat către un limbaj plastic Cubist-Constructivist.
În 1941, odată cu legea anti-semită din România, Marcel Iancu s-a mutat cu familia în Israel, unde şi-a continuat cariera artistică, cu acelaşi succes. Iancu a devenit unul dintre cei mai importanţi artişti ai Israelului, cu 30 de expoziţii personale în Tel Aviv, Haifa, New York, Paris, Zurich, Basel, Milano. Pentru a-i onora şi continua moştenirea artistică de mare importanţă pentru istoria artelor, a fost inaugurat Muzeul Janco-Dada la Ein Hod în Israel, în anul 1983, cu un an înainte de moartea sa.
În perioada petrecută la Bucureşti, Marcel Iancu şi-a explorat talentul de arhitect, iar în anii ‘30 a proiectat numeroase clădiri moderniste, şocante pentru peisajul bucureştean al vremii. Inspirat de revoluţia lui Le Corbusier şi de tendinţele funcţionaliste care se afirmau, au apărut construcţii precum Vila Fuchs (Fuchs Villa) sau Casa Juster (Juster House).
Marcel Iancu a fost cel care a adus spiritul arhitecturii moderne în România (principalul arhitect modernist al Bucureştiului). Între 1922 şi 1938 a proiectat în Bucureşti peste 40 de clădiri, în mare case pentru o familie.
„Mă simt onorată că am oportunitatea de a expune, pentru a doua oară în România şi prima dată în Târgu Mureş, lucrările lui Marcel Iancu din ambele perioade: cea petrecută în ţara natală şi cea din Israel, colecţia Muzeului Janco Dada. Sunt încrezătoare că această expoziţie itinerată la Târgu Mureş va fi o experienţă inedită atât pentru mine, cât şi pentru locuitorii oraşului”, spune curatorul Raya Zommer-Tal, directorul Muzeului Janco Dada.
Program vizitare expoziţie şi acces
Expoziţia „Marcel Iancu. Reconstruind artele România - Israel”, curatoriată de Raya Zommer-Tal, va putea fi vizitată în perioada 25 august - 4 decembrie, de marţi până duminică, între orele 12:00 şi 20:00 la Galeria Cetăţii Medievale din Târgu Mureş. Accesul este gratuit.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.