Două vase de marmură furate, care marcau mormintele atenienilor antici în urmă cu peste 2.000 de ani, inclusiv unul cu o scenă de familie emoţionantă, au fost returnate Greciei din Elveţia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministerul Culturii din Grecia a declarat marţi că cele două vase din marmură albă, care erau decorate cu sculpturi în relief, au fost recuperate în urma unei lungi lupte juridice, potrivit site-ului ekathimerini.com. 

Ambele sunt rupte, fără gât şi părţi ale bazei. Una măsoară 60 de centimetri în înălţime, în timp ce cealaltă are 54 de centimetri. Ele datează din secolul al IV-lea î.Hr. şi ar fi stat pe morminte de familie undeva în apropiere de Atena, dar, deoarece au fost dezgropate clandestin şi exportate ilegal, este puţin probabil ca locul exact să fie găsit.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Unul este decorat cu o scenă de familie, înfăţişând un bătrân aşezat care îşi ia rămas bun de la fiul său - purtând armura unui soldat antic atenian - şi de la soţie. Celălalt are motive vegetale.

Ministrul grec al Culturii, Lina Mendoni, a declarat că returnarea din străinătate a antichităţilor furate este o "prioritate politică de vârf" pentru minister, care a asigurat mai multe repatrieri de profil în ultimii ani.

Potrivit declaraţiei ministerului, cele două vase au fost localizate pentru prima dată în 2002 la Basel, în Elveţia, în timpul unui raid al autorităţilor italiene şi elveţiene asupra unui depozit folosit de un comerciant italian de antichităţi. Însă, în 2014, acestea au fost returnate comerciantului după ce un tribunal italian a decis că nu erau de origine italiană.

În 2017, autorităţile elene au observat că operele erau oferite spre vânzare de un comerciant elveţian şi au solicitat cu succes confiscarea lor de către Elveţia. Ministerul a declarat că a reieşit că autorităţile elveţiene le-au vândut celui de-al doilea dealer pentru a acoperi costurile juridice suportate de dealerul italian.

După mai mult de şase ani de eforturi juridice, acestea au fost predate oficialilor greci la 26 iunie, în urma unor negocieri extrajudiciare, a declarat ministerul.

Ele vor fi expuse la un muzeu cu descoperiri din Kerameikos, principalul cimitir al Atenei antice.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.