Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a acordat, marţi, o licenţă audiovizuală pentru două televiziuni naţionale de filme din spaţiul est-european, CineEst şi ComedyEst, deţinute de o societate al cărui acţionar majoritar este proprietarul postului TV Cinemaraton.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Membrii CNA prezenţi la şedinţă - Florin Gabrea, Orsolya Eva Borsos, Viorel Vasile Buda, Monica Gubernat, Laura Georgescu, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Dorina Rusu şi Răsvan Popescu – au votat în unanimitate pentru acordarea acestei licenţe.

Societatea comercială Diplomatic Digital SRL a solicitat licenţă audiovizuală pentru difuzarea prin reţele de comunicaţii electronice a serviciului de programe CineEst şi ComedyEst din Bucureşti.

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Acţionariatul S.C. Diplomatic Digital SRL Bucureşti este societatea comercială Digital Cable Systems, 98% şi domnul Dinu Sava Malacopol, 2%. Digital Cable Systems are acţionariatul nemodificat.

Structura serviciului de programe propus pentru CineEst este: 19,64% producţie proprie, 80,36% producţii audiovizuale ale altor producători, cu programe de informare estimate la 12,5% şi culturale estimate la 4,76%.

Pentru ComedyEst, structura este: producţie proprie, 16,96%, producţii audiovizuale ale altor producători, 83,4%, cu programe de informare estimate la 12,5% şi programe culturale la 1,19%.

Costurile echipamentelor sunt de 23.000 de euro, iar cheltuielile de producţie de 60.000 de euro pe an, suportate prin autosusţinere. 
Reprezentanţii Digital Cable Systems au anunţat că lansarea celor două televiziuni este programată în jurul datei de 1 septembrie, în Akta şi DCS, urmând să încerce ulterior să se lanseze şi în alte reţele de cablu şi satelit.

Dan Voicu, directorul programului Cinemaraton, se va ocupa şi de canalele CineEst şi ComedyEst.

„În principiu, încercăm să capitalizăm pe succesul pe care l-am avut cu Cinemaraton – care spune povestea filmului românesc, încercăm să capitalizăm pe lecţiile pe care le-am învăţat în acest an (peste două sau trei zile se împlineşte un an de când ne-am lansat canalul). Încercăm să diversificăm cumva, variind pe aceeaşi temă, doar că extindem spaţiul de la România la blocul est-european”, a spus Dan Voicu, la CNA.

„Am ales spaţiul acesta geografic deoarece considerăm că (şi ne referim la toată lumea care trăieşte pe aceste meleaguri) îl cunoaştem destul de bine. În plus, considerăm că spaţiul est-european ar fi o pepinieră pentru cultură şi în special pentru cinematografie – sunt câţiva regizori care sunt de pus în panoplia regizorilor pe plan mondial şi pe care ar trebui să îi promovăm”, a adăugat el.

Voicu a explicat că intenţia este ca cele două televiziuni să fie lansate şi în spaţiul est-european, după lansarea în România.

„Avem ceva contacte stabilite – noi am vizitat deja ţările de unde intenţionăm să achiziţionăm filme şi unde intenţionăm, într-o fază ulterioară, să încercăm să distribuim canalul, pentru că noi vom încerca să extindem de la teritoriul României la tot spaţiul est-european, deoarece considerăm că va exista un interes”, a spus el.

Dan Voicu a mai spus că cele două televiziuni sunt „în principiu cam acelaşi lucru”, diferenţa ar fi că postul ComedyEst s-ar axa strict pe filme de comedie. „Însă, în principiu, abordarea e aceeaşi”, a spus el.

„Vom încerca nu doar să lansăm două canale, ci, aşa cum am încercat şi cu Cinemaraton, să creem nişte comunităţi în jurul acestor canale - pentru că lumea cinematografiei, cel puţşin în România, este foarte strânsă, foarte interconectată, şi am reuşit să creem un pic de vâlvă în jurul nostru şi să creem o comunitate unde ne bucurăm de aprecieri”, a mai precizat Dan Voicu.

Întrebat de ce au ales înfiinţarea unei alte firme pentru aceste două televiiuni, Voicu a spus că intenţia este de a menţine activităţile separate.
„Intenţia este de a menţine cumva activităţile separate, pentru că activităţi diferite – una producţie, cealaltă distribuţie canale – au o dezvoltare şi evoluţie diferite. Ne uităm şi la această posibilitate de a muta Cinemaraton pe această companie”, a explicat el.

Diplomatic Digital nu mai deţine alte licenţe audiovizuale. Digital Cable Systems, acţionarul majoritar, deţine peste 100 de avize de retransmise prin licenţe audiovizuale, două prin reţele de comunicaţii electronice, respectiv Akta Info şi Cinemaraton, şi una pe satelit, Cinemaraton, care încă nu este autorizată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.