Dorina Rusu, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), a făcut referire la conflictul care a izbucnit recent la Televiziunea Română, după ce jurnalistul Dragoş Pătraru a dezvăluit înregistrări audio în care preşedintele-director general al TVR, Doina Gradea, a jignit reporteri ai televiziunii publice şi a făcut referire la bugetul care i-a fost acordat instituţiei în acest an. Rusu a spus, în deschiderea şedinţei de marţi a forului audiovizual, că declaraţiile şefei TVR au reflectat „o mentalitate şocantă”.
„Am văzut ce s-a întâmplat la TVR zilele astea şi cred că ar trebui să fim atenţi la ce se întâmplă acolo. Pe mine nu mă interesează atât limbajul pe care l-a folosit doamna Gradea. Mă interesează problemele legate de libertatea de exprimare, pentru că ce spunea doamna acolo reflecta o mentalitate şocantă. Adică dânsa spune că dacă cineva, oricine, oricare Guvern - că ea nu s-a referit acolo la doar la PSD, s-a referit şi la PNL, s-a referit şi la PDL, din ce am văzut eu… Deci ea consideră că dacă cineva de la Guvern îţi dă bani ca să funcţionezi ca televiziune publică tu nu trebuie să ataci deloc Guvernul, nu trebuie să ataci deloc puterea, pentru că ei îţi fac o favoare că îţi dau bani. Mi s-a părut o mentalitate absolut şocantă. Să nu îţi vină să crezi! Şi i-a numit pe jurnaliştii care îşi fac treaba – ea, de fapt, consideră că nu şi-o fac, că nu fac altceva decât să atace puterea – i-a numit «hateri». Ce înseamnă asta? Cum să fii preşedintele unei televiziuni şi să spui că cei care îşi fac treaba la ştiri sunt «hateri», pentru că atacă puterea?. Păi nu asta e misiunea unui jurnalist? Să incomodeze puterea? Care este alta?”, a spus Dorina Rusu.
„Eu zic că din acest punct de vedere – libertatea libertăţii de exprimare, care intră în atribuţiile noastre, ar trebui să fim atenţi la ce se întâmplă acolo, pentru că acest tip de mentalitate e foarte periculos pentru democraţie. Indiferent cine e la putere”, a mai spus Dorina Rusu.
Intervenind, Răsvan Popescu, preşedintele de şedinţă şi vicepreşedinte CNA, a spus că dincolo de limbajul regretabil al Doinei Gradea, „nu s-a întâmplat nimic”.
„Dincolo e un limbaj regretabil şi pe care înţeleg cp îl regretă şi doamna preşedinte, nu s-a întâmplat nimic în fapt – nu a fost nimeni scos de pe post. Cel puţin din informaţiile pe care le am până acum, practic nu s-a întâmplat nimic. Aşa că nu cred că ne putem pune problema afectării sau ingerinţei într-un fel în politica editorială de acolo, mai ales că este vorba despre şeful instituţiei”, a spus Răsvan Popescu.
Şedinţa CNA se desfăşoară în prezenţa membrilor Radu Călin Cristea, Răsvan Popescu, Dorina Rusu, Radu Herjeu, Gabriel Tufeanu, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda şi Orsolya Borsos.
Preşedintele-director general al SRTv, Doina Gradea, este invitată marţi la audieri în Comisia de cultură a Camerei Deputaţilor, pentru a da explicaţii despre înregistrările prezentate de Dragoş Pătraru.
O primă parte a unei anchete realizate de jurnalistul Dragoş Pătraru în ultimele şapte luni, de când spune că a aflat "planul pe care noua conducere îl are cu TVR”, a fost publicată joi, de Ziua Mondială a Libertăţii Presei, pe platforma YouTube, unde mai multe înregistrări din discuţii cu Doina Gradea, preşedinte-director general al SRTv, şi Eduard Dârvariu, director TVR 1 şi producător executiv, relevă, spune el, acţiuni de intimidare, ameninţări şi cenzură.
În înregistrarea video publicată joi, Dragoş Pătraru reclamă, în calitate de avertizor public: acţiuni de intimidare, ameninţări, cenzură, încălcarea valorilor şi normelor etice ale TVR, decizii editorile împotriva interesului public şi decizii financiare împotriva bugetului.
El a anunţat: "Tragem un serios semnal de alarmă cu privire la ce se întâmplă la televiziunea publică. Deşi e greu de spus în ce măsură, într-o societate cu totul strâmbă, un comportament aberant mai poate fi perceput ca atare”.
După ce Doina Gradea îl mustrează pe Pătraru că ar fi vorbit urât la adresa unui coleg, ea a spus despre o reporteriţă: "Este o tipă cu cap de porc. Nu poţi să o scoţi pe post. Dar, OK femeia”.
În plus, preşedinta SRTv susţine că unii dintre jurnaliştii instituţiei merită "pumni în gură” şi, mai mult, să le fi fost adus un şef din afară „ca să vă taie”.
Ulterior, jurnaliştii TVR au semnat o scrisoare deschisă adresată conducerii televiziunii, prin care se declară indignaţi de limbajul folosit de preşedintele-director general la adresa unui reporter, solicitându-i acesteia să îi ceară scuze. Ei spun că sunt îngrijoraţi de modul dispreţuitor în care conducerea tratează televiziunea publică şi pe cei care pun în practică principiile ei, adăugând că nu sunt "hateri de profesie”, aşa cum i-a numit Doina Gradea, ci doar încearcă să îşi facă meseria şi să îşi respecte publicul.
După difuzarea înregistrărilor, PNL a cerut demisia preşedintelui-director general al SRTv, Doinei Gradea, spunând că în caz contrat va fi convocată la audieri în Comisia de cultură a Camerei Deputaţilor.
Preşedintele-director general al SRTv, Doina Gradea, a acuzt acuză presiuni făcute la adresa ei de realizatorul de televiziune Dragoş Pătraru şi a susţinut că dezvăluirile făcute de către jurnalist sunt neadevărate şi aduc atingere vieţii ei private. În plus, ea spunea că cel care a înregistrat, fără acordul său, conversaţiile va răspunde în faţa legii.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...