Compania Disney este aspru criticată în mediul online pentru că a filmat lungmetrajul „Mulan” în provincia chineză Xinjiang unde guvernul este acuzat că încalcă drepturile omului, potrivit BBC.
În genericul de final sunt aduse mulţumiri agenţiei guvernamentale de securitate din provincia Xinjiang, unde aproximativ 1 milion de oameni, în majoritate uiguri musulmani, au fost închişi în ultimii ani în centre de „reeducare”.
Filmul a fost deja subiectul unei controverse, după ce actriţa principală a susţinut reprimarea protestelor din Hong Kong.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Disney nu a comentat recentele acuzaţii privind locul în care au avut loc filmări şi nici creditele de final.
Lungmetrajul live-action, una dintre cele mai importante premiere ale anului, este un remake al poveştii animate din 1998, în care o fată ia locul tatălui ei în armată.
Cinefili din mai multe ţări asiatice au cerut boicotarea filmului, după ce actriţa Liu Yifei a făcut comentarii în sprijinul poliţiei din Hong Kong, care în ultimele luni a fost acuzată de violenţă faţă de manifestanţii pro-democraţie.
China susţine că centrele de detenţie din Xinjiang sunt necesare pentru îmbunătăţirea securităţii.
Luni, utilizatorii social media au remarcat că Disney a mulţumit mai multor entităţi guvernamentale din Xinjiang.
Documente şi mărturii ale supravieţuitorilor centrelor de „reeducare” au dezvăluit că cei reţinuţi sunt îndoctrinaţi şi pedepsiţi, acuzaţii pe care China le respinge ca „ştiri false”.
O anchetă din 2018 a BBC a găsit dovezi că astfel de centre de securitate au fost construite în deşertul din Xingjiang.
World Uygar Congress a scris pe Twitter: „În noul «Mulan», Disney mulţumeşte Biroului de Securitate Publică din Turpan, care a fost implicat în lagărele din Turkistanul de est”.
Activistul Shawn Zhang a criticat de asemenea compania: „Câte mii de uiguri au fost închişi în lagăre de Biroul de Securitate Publică din Turpan când a fost filmat «Mulan» acolo?”.
Joshua Wong, activist pro-democraţie din Hong Kong, a condamnat şi el Disney: cei care vor viziona „Mulan” vor fi „complici la încarcerarea în masă a uigurilor musulmani”.
It just keeps getting worse! Now, when you watch #Mulan, not only are you turning a blind eye to police brutality and racial injustice (due to what the lead actors stand for), you're also potentially complicit in the mass incarceration of Muslim Uyghurs. #BoycottMulan https://t.co/dAMgZ6PWTD
— Joshua Wong 黃之鋒 (@joshuawongcf) September 7, 2020
Turpan este locul primelor „tabere de reeducare”, unde femeile uigure care purtau văl şi bărbaţi uiguri cu barbă au fost reţinuţi, a explicat expertul Adrian Zenz. Biroul de Securitate Publică este responsabil cu ridicarea centrelor. Primele dovezi privind existenţa unor astfel de locuri în Turpan au apărut în august 2013, a mai spus Zenz.
Un raport dezvăluit de el în luna iunie a acestui an arată că există dovezi că Beijingul forţează femeile uigure să fie sterilizate sau să urmeze tratamente contraceptive, practică pe care China o neagă.
China susţine că luptă cu „trei forţe ale răului” - separatism, terorism şi extremism - în Xingjian şi că taberele sunt şcoli voluntare pentru pregătire anti-extremism.
În 2017, regizoarea Niki Caro a publicat pe Instagram fotografii din capitala Xinjiang. Echipa de producţie a filmului a declarat revistei Architectural Digest că a petrecut mai multe luni în Xingjiang pentru a căuta locaţii de filmare.
Filmul a avut premiera în martie, în câteva teritorii, iar din 3 septembrie este disponibil online, pe Disney+.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...