"Dacia. Ultima Frontieră a Romanităţii", expoziţie care acoperă 1.400 de ani de existenţă a civilizaţiilor geţilor şi dacilor, a fost deschisă joi la Muzeul Naţional de Istorie a României.
A doua cea mai de succes expoziţie, din toate timpurile, a Muzeului Naţional de Arheologie din Madrid a fost expoziţia "Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice şi romane". Această expoziţie, redenumită "Dacia. Ultima Frontieră a Romanităţii", poate fi văzută acum la Bucureşti.
La vernisaj au fost prezenţi şi Andrés Carretero Pérez, directorul MNA Madrid care a fost decorat de preşedintele României cu Ordinul Meritul Cultural. De asemenea a fost prezent şi Stéphane Verger, directorul Muzeului Naţional Roman de la Roma.
Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a anunţat că expoziţia va putea fi văzută, anul viitor, la Roma.
Expoziţia este ultimul mare eveniment organizat în sediul MNIR, înainte de începerea lucrărilor de renovare a muzeului din Calea Victoriei.
Proiectul expoziţional a fost conceput şi coordonat de Muzeul Naţional de Istorie a României, sub egida Ministerului Culturii, în parteneriat cu 42 de instituţii muzeale din ţară şi din Republica Moldova şi a beneficiat de sprijinul Fundaţiei „Prietenii Muzeului de Istorie a României”, recent înfiinţată, care se va lansa în mod oficial cu această ocazie.
Este cea mai mare expoziţie sintetică dedicată civilizaţiei geţilor şi dacilor, a celei romane precum şi a celor ale primilor migratori în acest spaţiu, organizată în ultimii 25 de ani în România.
Coiful de aur de la Coţofeneşti, tezaurele getice de la Stânceşti, Agighiol, Peretu, tezaurul princiar getic de la Cucuteni-Băiceni, tezaurele de argint dacice de la Sâncrăieni, Herăstrău, Senereuş, Vedea, inscripţii menţionând regii daci Tiamarkos, Burebista şi Decebal, portretele imperiale ale lui Traian, Antoninus Pius, Marcus Aurelius, Traianus Decius, tezaurele de la Pietroasele, Apahida şi Histria sunt doar o mică parte din piesele cu valoare istorică şi artistică excepţională pe care publicul va putea să le admire.
Publicul va beneficia de o călătorie de peste 1400 de ani, în timp, în spaţiu, în universul în care au evoluat strămoşii geto-dacilor spre ceea ce izvoarele antice vor numi geţi şi daci, civilizaţia dezvoltată de aceştia până la cucerirea şi transformarea unei părţi a Daciei în provincie romană, integrarea acestui spaţiu în lumea romană, supravieţuirea civilizaţiei romane provinciale după părăsirea Daciei de către armata şi administratia romană şi convietuirea localnicilor cu populaţiile migratoare.
Expoziţia va fi deschisă până în luna martie a anului 2023 şi va putea fi vizitată de miercuri până duminică.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...