Ministerul Culturii şi Indentităţii Naţionale a transmis, în urma unei solicitari făcute de News.ro la începutul acestei săptămâni, că a restituit 99,3% din donaţiile făcute prin Trezorerie în cadrul campaniei „Brâncuşi e al meu” şi că încă aşteaptă o ofertă din partea proprietarilor privind un preţ pentru opera „Cuminţenia Pământului”. Aceştia din urmă aşteaptă să fie contactaţi în scris.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Vineri, MCIN a răspuns solicitării făcute de News.ro la începutul săptămânii: „Restituirea donaţiilor este o operaţiune amplă şi complexă, presupunând implicarea, alături de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale (MCIN), a unor persoane juridice de drept privat cu sau fără scop lucrativ cu care ministerul a încheiat contracte pentru colectarea fondurilor, în numele şi pe seama sa, conform prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 10/2016. Astfel, după campania ratată a Guvernului Cioloş din anul 2016, a apărut necesitatea prorogării termenului legal instituit, care să permită continuarea restituirii donaţiilor şi în cursul acestui an, în vederea protejării intereselor tuturor cetăţenilor care s-au implicat în campania de donaţie”.

Până la această dată, instituţia condusă de Valer-Daniel Breaz a restituit suma de 368.510,17 lei din totalul încasat prin contul deschis la Trezoreria Statului de 370.811 lei. „A fost restituit un procent de 99,38% din suma încasată de Trezoreria Statului”.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

În vederea protejării intereselor tuturor cetăţenilor care s-au implicat în campania de donaţie, spun reprezentanţii MCIN, ministerul se află în discuţii avansate cu instituţiile de credit implicate în acţiunea de restituire a donaţiilor efectuate pentru achiziţionarea sculpturii „Cuminţenia Pământului”.

Cât priveşte achiziţionarea operei de artă, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale „aşteaptă o propunere scrisă din partea proprietarilor sculpturii cu privire la preţul de achiziţie a «Cuminţeniei Pământului», urmând ca ulterior să decidă o direcţie de acţiune”, se mai arată în răspunsul transmis News.ro.

Bogdan Grabowski, avocatul proprietarilor sculturii (Paula Ionescu şi Alina Şerbănescu), a declarat şi marţi şi vineri, contactat de News.ro, că nu a fost făcută o ofertă pentru că, la rândul lor, nu au primit nimic în scris de la Ministerul Culturii. 

„Doamnele proprietare aşteaptă. După ce le-a fost luată de stat în 1957 şi au recuperat-o în urma a nouă ani de proces, nu sunt stresate. Nu am fost contactaţi deloc şi nici noi nu am mai vorbit”, a spus Grabowski vineri.

În primăvara acestui an, cele două părţi au avut o întâlnire la care au fost discutate câteva aspecte privind dreptul de preempţiune de care dispune statul român în vederea achiziţionării sculpturii. În urma acesteia, Breaz a anunţat că aşteaptă o ofertă, însă potrivit reprezentantului proprietarilor, nu a făcut niciun demers oficial în acest sens.

Ministrul Culturii a spus în luna aprilie că instituţia sa dispune de 25 de milioane de euro pentru a cumpăra obiecte de artă şi clădiri din patrimoniu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.