Federaţia CulturMedia răspunde afirmaţiilor făcute în comunicatul transmis vineri de Muzeul Naţional de Artă al România faţă de acuzaţiile de abuz şi hărţuire la locul de muncă. "Directorul general al MNAR a încercat să interzică angajaţilor instituţiei să se adreseze forurilor superioare pentru a semnala abuzuri" şi "a reînceput, după mediere, comportamentul abuziv prin exercitarea de acţiuni de hărţuire, exact precum cele sesizate în memoriile depuse atât la consilierul de etică al muzeului, cât şi la Ministrerul Culturii", transmite într-un comunicat Federaţia Sindicatelor din Cultură şi Presă CulturMedia care trage un semnal de alarmă şi solicită instituţiilor abilitate tratarea cu seriozitate şi rezolvarea conform legislaţiei în vigoare a acestor probleme.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Federaţia Sindicatelor din Cultură şi Presă CulturMedia şi Sindicatul Specialiştilor Muzeului Naţional de Artă al României fac precizări despre situaţia sesizărilor de hărţuire la locul de muncă şi faţă de informaţii incomplete publicate în spaţiul public de directorul general al Muzeului Naţional de Artă al României. 

"Readucerea în discuţie în spaţiul public a sesizărilor soluţionate deja în luna mai 2024 se înscrie în situaţia prezentată în şedinţa Consiliului de Administraţie al MNAR din data de 30 iulie 2024 de către directorul general despre demersurile unor angajaţi MNAR de mutare a problemelor interne în spaţiul public, cu interes în denigrarea conducerii muzeului. Aceste demersuri se fac cu încălcarea contractului colectiv de muncă la nivel de instituţie care prevede obligaţia ca părţile să se consulte şi să se informeze reciproc în toate situaţiile referitoare la relaţiile de muncă", se afirmă în comunicatul MNAR din 2 august.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

În replică, reprezentanţii CulturMedia spun că "actele de hărţuire sesizate de angajaţii MNAR nu au fost soluţionate. În urma sedinţelor de mediere, care s-au încheiat cu un proces verbal semnat de directorul general şi de participanţi, situaţia era sub monitorizarea părţilor pe o perioadă de şase luni. Însă, la nici o lună de la mediere, directorul general a reînceput comportamentul abuziv prin exercitarea de acţiuni de hărţuire, exact precum cele sesizate în memoriile depuse atât la consilierul de etică al muzeului, cât şi la Ministrerul Culturii. În acest sens, angajaţii din cadrul Secţiei Educaţie, Comunicare şi Proiecte Culturale au semnalat, printr-un un email comum (către directorul general MNAR, consilierul de etică şi toţi semnatarii procesului verbal de mediere) faptul că este necesar să fie respectate condiţiile stipulate şi asumate mutual de părţi în procesul verbal de mediere".

Totodată, acesta menţionează faptul că semnatarii memoriilor au reuşit după insistenţe din partea Federaţiei Sindicatelor din Cultură şi Presă CulturMedia să li se permită să fie asistaţi la mediere de avocatul acesteia. În prima fază, directorul MNAR a refuzat ca medierile să se facă în prezenţa avocatului.

De asemenea, sindicaliştii spun că "în timpul Consiliului de administraţie din data de 30 iulie 2024, directorul general al MNAR a încercat să interzică angajaţilor instituţiei să se adreseze forurilor superioare pentru a semnala abuzuri sau alte disfuncţionalităţi din cadru muzeului. Propunerea, de altfel, nelegală a fost respinsă de către membri consiliului de administraţie". 

Potrivit comunicatului MNAR, „în luna iunie 2024 Inspectoratul Teritorial de Muncă Bucureşti a realizat un control la MNAR în cadrul căruia nu au fost semnalate aspecte legate de încălcarea legislaţiei muncii". Federaţia CulturMedia afirmă că în acest caz "a sesizat deja instituţiile abilitate de faptul că Inspectoratul Teritorial de Muncă Bucureşti a oferit răspunsuri evazive şi neclare la speţele sesizate, răspunsuri care nu respectă legislaţia în vigoare".

După primirea celor şapte memorii, din data de 19 aprilie 2024, "Ministerul Culturii a trimis către Muzeul Naţional de Artă o solicitare în care se cerea un punct de vedere, în condiţiile în care, semnatarii memoriilor nu au primit niciun răspuns la sesizări, nici măcăr o informare că s-a cerut un punct de vedere din partea muzeului. Mai mult, ne îngrijorează faptul că Ministerul Culturii, aşa cum reiese din comunicat, a considerat situaţia rezolvată, luând în calcul doar opinia directorului general al MNAR, indicat în memorii drept cel care exercita asupra angajaţilor fapte de hărţuire la locul de muncă", este un alt aspect semnalat de Federaţia CulturMedia.

În intervenţiile din presă ale directorului general al MNAR, "acesta prezintă situaţia trunchiat pentru a-i fi favorabilă. Astfel, angajaţii care nu au participat, sau cum menţionează dumnealui „nu s-au prezentat" la şedinţa de mediere erau  - în zilele stabilite chiar de  către conducerea MNAR pentru organizarea  medierilor - în concediu medical, iar la revenire s-a cerut reluarea procesului. Unul dintre angajaţi a solicitat, la reluarea activităţii, participarea la şedinţa de mediere, însă i-a fost refuzat acest lucru. Amintim faptul că angajatul a lucrat o bună perioadă de timp în secretariat, în contact direct cu directorul general, fiind supus constant unui mediu extrem de stresant, iar concediul medical fiind recomandat de către medicul specialist tocmai pentru stres cronic", subliniază CulturMedia. 

Federaţia CulturMedia consideră că "este îngrijorător faptul că acel comunicat de presă trimis din partea Muzeului Naţional de Artă al României în data de 2 august 2024 nu a fost semnat de către directorul general, domnul Călin-Alexiu Stegerean, dat fiind că memoriile de hărţuire morală la locul de muncă au fost adresate direct dânsului şi nu instituţiei". 

Angajaţii din Muzeul Naţional de Artă al României „sunt terorizaţi, obligaţi să efectueze muncă suplimentară neplătită, fără acordul acestora şi ameninţaţi constant cu diverse comisii disciplinare”, sesiza vineri Federaţia Sindicatelor din Cultură şi Presă CulturMedia.

Ministerul Culturii a informat săptămâna trecută că va trimite Corpul de Control la Muzeul Naţional de Artă al României, după ce a primit mai multe memorii din partea unor angajaţi care au reclamat faptul că există "discriminare, presiune" şi chiar "harţuire sexuală". Sesizările din ultimele zile şi continuarea conflictului au determinat ministerul să facă o anchetă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.