Cripta arheologică de sub curtea Notre-Dame va fi redeschisă publicului miercuri cu o expoziţie dedicată scriitorului Victor Hugo şi arhitectului Eugène Viollet-le-Duc, personalităţi-cheie pentru renaşterea catedralei în secolul XIX, informează Le Figaro.
Acesta va reprezenta primul spaţiu de tip muzeu aflat atât de aproape de catedrală care se redeschide după incendiul din 15 aprilie 2019. Cărăţarea curţii catedralei de praful de plumb aşternut în urma incendiului a durat mai mult de un an.
Vizitatorii vor putea vedea vestigiile galo-romane aflate în centrul criptei, descoperite în timpul unor săpături efectuate în anii 1960, dar şi expoziţia „Notre-Dame de Paris, de Victor Hugo à Eugène Viollet-le-Duc”, care spune o poveste mai recentă: revenirea extraordinară din secolul al XIX-lea a unui monument abandonat, cunoscut astăzi în întreaga lume.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Organizaţia Paris-Musées speră că turiştii vor reveni în acest muzeu, frecventat înainte de incendiu de aproximativ 170.000 de vizitatori anual.
Expoziţia este un omagiu adus catedralei, a spus Anne de Mondenard, comisar şi responsabil de colecţiile foto şi numerice ale muzeului Carnavalet.
Expoziţia, care se bazează pe o colecţie de fotografii vechi şi fragile, semnate între alţii de Charles Nègre, Charles Marville şi Auguste Mestral, cuprinde şi desene, tablouri, extrase din filme şi chiar desene animate de astăzi.
Reacţia publicului după publicarea în 1831 a romanului „Notre-Dame de Paris” şi influenţa pe care a avut-o acesta asupra lucrărilor întreprinse de arhitectul Viollet-le-Duc între 1844 şi 1864 sunt bine documentate. Catedrala a devenit pentru mulţi „monument de patrimoniu naţional”, sufletul unui oraş, mai mult decât un loc cultural. Expoziţia ilustrează şi cum serviciile statului au înţeles atunci importanţa acesteia.
În luna iulie a acestui an, preşedintele francez Emmanuel Macron a pus capăt speculaţiilor potrivit cărora catedrala Notre Dame din Paris va fi reconstruită într-o manieră modernă, asigurând că ea va fi refăcută pe cât posibil conform structurii avute înainte de incendiul din 2019.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.