Ediţia 2023 a Festivalului Naţional de Teatru (FNT), desfăşurată la Bucureşti în perioada 20-30 octombrie, oferă publicului, pe lângă suita de spectacole create în România, şi trei importante producţii din străinătate. În deschiderea Festivalului cu numărul 33, începând cu ora 19.00, la Sala „Ion Caramitru” a Teatrului Naţional, se va juca „Catarina And The Beauty Of Killing Fascists”/„Catarina şi frumuseţea de a ucide fascişti”, textul şi regia aparţinând lui Tiago Rodrigues, apreciat dramaturg, producător, regizor şi actor portughez, directorul Festivalului de Teatru de la Avignon (Franţa). O a doua reprezentaţie va avea loc pe data de 21 octombrie, în aceeaşi sală a TNB, de la ora 18.00.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Catarina şi frumuseţea de a ucide fascişti” (producător – Teatrul Naţional „D. Maria II” din Lisabona, Portugalia, producător executiv – Festivalul de la Avignon, Franţa, cărora li s-au alăturat, în calitate de co-producători, mai multe teatre mari din Europa) se va juca în limba portugheză, cu traducere în limbile română şi engleză. Nu este recomandat persoanelor sub 16 ani. Pentru că spectacolul „conţine sunete puternice”, nu este recomandat nici persoanelor cu sensibilitate auditivă.

„Creat de unul dintre cei mai acut sensibili dramaturgi şi regizori, spectacolul «Catarina şi frumuseţea de a ucide fascişti» spune povestea unei familii. O poveste care condensează o istorie tulburătoare, o poveste despre confruntarea cu un trecut dureros. Catarina - cea care trebuie să ducă tradiţia mai departe – îi opreşte brusc continuitatea. Catarina are curajul să se opună. Spectacolul vă invită la o reflecţie tandră şi poetică asupra lumii în care trăim, încorsetată în tot mai multă violenţă. Destinul Catarinei este eliberator”, spune Mihaela Michailov, unul dintre cei trei curatori ai FNT33.
Tiago Rodrigues mărturiseşte că în spectacolul său el încearcă activarea a ceea ce simte că ar fi „una dintre virtuţile cardinale” ale teatrului: să propună personaje care, prin ceea ce gândesc, spun şi fac pe scenă, prin modul în care o fac, „ne îngăduie să gândim şi altfel despre viaţa noastră”.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Tot în prima zi de FNT va fi prezentat, de la ora 22:00, la Teatrul Odeon, Sala Studio, spectacolul invitat din străinătate „Oh My Sweet Land” / „O dulcele meu pământ”, concept şi interpretare – Corinne Jaber. Este o producţie Young Vic Theatre (Anglia), Théâtre de Vidy (Elveţia), jucată în limba engleză şi tradusă pentru publicul din festival în limba română. În data de 21 octombrie, pe aceeaşi scenă, începând cu ora 19:30, va avea loc încă o reprezentaţie cu „O dulcele meu pământ”. Corinne Jaber, actriţă, scenaristă şi regizoare este de origine siriană-germană. S-a născut la München. A crescut în Germania, dar a trăit şi în Canada. A jucat în numeroase producţii teatrale internaţionale, atât în limba engleză, cât şi în limba franceză, printre care „Mahabharata” lui Peter Brook, „A Dybbuk for 2” de şi cu Bruce Myers, „Beast on the Moon” de Irina Brook (pentru care a obţinut, în Franţa, Premiul „Molière” pentru cea mai bună actriţă).

Despre această montare a sa, Corinne Jaber afirma: „Atunci când am început să creez, ştiam doar că povestea va fi despre o femeie, ca mine, o femeie între două lumi, între două moşteniri şi care caută să se integreze. Mai ştiam că spectacolul va avea loc într-o bucătărie. Mâncarea şi, mai ales, mâncarea siriană, cu care am crescut, este moştenirea lăsată de tatăl meu, tatăl meu care a fugit din Siria. Gătitul, cu gesturile sale repetitive şi mirosurile familiare reconfortante, ne aduce întotdeauna înapoi la viaţă, chiar şi atunci când trăim într-o zonă de război”.

Curatorul Mihaela Michailov spune că „Oh My Sweet Land” este un one woman show „în care realitatea cutremurătoare a războiului stă la masă – la propriu şi la figurat – cu poveşti personale emoţionante. Poveşti despre Siria, despre ce înseamnă să trăieşti în două lumi, despre feluri de mâncare şi bombardamente. Viaţa de zi cu zi în proximitatea catastrofelor capătă intensitate poetică, captându-ne emoţional şi conectandu-ne reflexiv la o realitate în faţa căreia nu putem rămâne indiferenţi”.

Cel de-al treilea spectacol invitat în Festival este o producţie britanică (The Royal Lyceum Theatre, Edinburgh): „Truth’s a Dog Must to Kennel”/„La coteţ, adevăr câinos”, programat la TNB, Sala Atelier, în data de 26 octombrie, ora 21:30 şi în data de 27 octombrie, ora 17:00. Se va juca în engleză, cu traducere în română.

Textul spectacolului şi interpretarea aparţin lui Tim Crouch - dramaturg, performer şi regizor de teatru experimental din Marea Britanie, care, potrivit Mihaelei Michailov, a prezentat acest spectacol şi la Avignon, ediţia din acest an. „Tim Crouch ne propune o revizitare a textului clasic „Regele Lear” dintr-o perspectivă profund contemporană. Când bufonul îl părăseşte pe rege, lumea se schimbă cu o rapiditate uluitoare. Trecutul se topeşte într-un viitor în care o cască VR dă un nou conţinut realităţii”, spune curatorul FNT.

Tim Crouch crede că adevăratul loc al teatrului este în mintea spectatorului: „Acţiunea scenică nu este decât o încercare de a declanşa ceva acolo şi, dacă reuşim, publicul devine cel mai important, devine colaboratorul dominant al actului teatral. Îmi doresc ca ei, oamenii din public, să genereze singuri aceste imagini, să le vadă, fără ca eu să fiu nevoit să le arăt! În mai multe rânduri, în aceast spectacol, îi cer publicului să vadă cu urechile. După părerea mea, aceasta este cea mai puternică relaţie cu putinţă. Spectatorul ascultă cu atenţie, pentru că aşa va putea vedea în interiorul său. Treaba mea este să fiu cât mai precis, să fac în aşa fel încât să dau voie teatrului să se întâmple în interiorul spectatorului, cât mai liber posibil”.

După prima reprezentaţie a fiecaruia dintre cele trei spectacole invitate din străinătate vor avea loc, în foaier, întâlniri între actori şi publicul spectator.

În FNT 33 sunt şi alte evenimente cu participarea creatorilor străini. Masterclass-ul intitulat „Teatru devised & Storytelling” va fi susţinut de Corinne Jaber la 21 octombrie, de la ora 11.00, la UNITER (Terasa Savart). Este despre procesul de creaţie la spectacolul din FNT33 „O dulcele meu pământ”, despre munca de cercetare a actriţei, despre cum a lucrat cu refugiaţii sau despre istoria orală.

De asemenea, este programat un atelier de fotografie, susţinut de fotograful de teatru Christine de Grancy, în data de 23 octombrie, ora 11:00, la UNITER (Terasa Savart). Această întâlnire-atelier (producător Forumul Cultural Austriac) este dedicată fotografilor profesionişti specializaţi în fotografia de teatru, precum şi studenţilor care se formează în acest domeniu. Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.

Iubitorii artei fotografice vor avea parte în FNT33 şi de o expoziţie de fotografie de teatru, cu titlul „Zeii de împrumut ai Vienei, martori împietriţi” a aceleiaşi Christine de Grancy (vernisajul - 22 octombrie, ora 16:00, ARCUB, Sala Gabroveni). Expoziţia va fi deschisă până la 5 noiembrie. Intrarea este liberă.

Fotografiile care au consacrat-o pe Christine de Grancy au fost realizate în multe ţări ale lumii. Artista s-a format la Graz, ca ceramistă şi graficiană. Din 1963, trăieşte şi lucrează la Viena.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.