Boala Covid-19 poate cauza anomalii la nivelul plămânilor ce pot fi detectate şi după mai mult de trei luni de când pacientul a fost infectat, arată rezultatele unui studiu Oxford University, potrivit BBC.
Pentru cercetarea efectuată pe 10 pacienţi a fost folosită o tehnologie nouă de scanare pentru a descoperi afecţiunile ce nu au fost interpretate de analizele convenţionale.
Astfel, pentru tomografii a fost folosit un gaz numit xenon care ajută la crearea imaginii afecţiunii pulmonare.
Experţii sunt de părere că un test care poate depista afecţiunea pulmonară pe termen lung ar fi foarte important pentru pacienţii cu Covid-19.
Cât priveşte tehnica cu xenon, pacienţii inhalează gazul în timpul examinării Imagistice prin Rezonanţă Magnetică (IRM).
Profesorul Fergus Gleeson, care conduce studiul, a încercat această tehnică de scanare pe zece pacienţi cu vârste cuprinse între 19 şi 69 de ani.
După trei luni de la contractarea virusului, opt dintre ei au prezentat respiraţie greoaie persistentă şi oboseală, chiar dacă niciunul nu a fost internat la terapie intensivă sau nu a necesitat ventilaţie, iar testele convenţionale nu au descoperit probleme la nivelul plămânilor.
Examinările au demonstrat în cazul lor semne de afecţiuni pulmonare - prin sublinierea zonelor unde aerul nu trece cu uşurinţă în sânge.
Gleeson plănuieşte acum să facă un studiu pe 100 de persoane pentru a vedea dacă aceste rezultate sunt înregistrate şi în cazul oamenilor care nu au fost internaţi şi care nu au avut simptome grave.
Obiectivul este acela de a descoperi dacă leziunile pulmonare apar şi, în cazul în care rezultatul este afirmativ, dacă acestea sunt permanente sau trec cu timpul.
„Mă aşteptam la o anumită formă de afecţiune pulmonară, dar nu la nivelul pe care l-am văzut”, a spus el.
Riscul pentru o boală severă şi deces creşte considerabil la persoanele cu vârste de peste 60 de ani. Dar dacă în urma studiului este descoperit că leziunile pulmonare apar la persoane din diferite grupe de vârstă şi chiar în cazul celor care nu au necesitat spitalizare, „ţinta va fi mutată”, a mai precizat profesorul.
El este de părere că afecţiunile detectate cu ajutorul scanărilor xenon pot fi unul dintre factorii din spatele Covid-19. Oamenii nu se simt bine mai multe luni după ce au fost infectaţi.
Tehnica de scanare a fost dezvoltată de un grup de cercetători de la Universitatea din Sheffield, condus de profesorul James Wild, care a spus că oferă un mod „unic” de prezentare a leziunilor pulmonare cauzate de infecţia cu SARS-CoV-2 şi a efectelor acesteia.
Dr. Shelley Hayles de la Oxford este implicată în planificarea studiului. Ea consideră că până la 10% dintre cei care au avut Covid-19 este posibil să aibă diverse forme de leziuni pulmonare, ceea ce duce la siptome pe durată îndelungată.
Dr. Samantha Walker, director de cercetare la Asthma UK şi British Lung Foundation, a spus: „Este o investigaţie interesantă şi este important ca afecţiunile la nivelul plămânilor post-Covid să fie urmărite mai departe şi la o scară mai mare, ca să înţelegem mai bine leziunile cauzate pe termen lung”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.