Consiliul Judeţean Covasna anunţă, vineri, că a fost semnat contractul de execuţie a lucrărilor de reabilitare a Castelului Mikó din Olteni, investiţie de peste 13 milioane de lei. Lucrările trebuie să se finalizeze până în iunie 2026. După reabilitare, castelul va fi transformat în Muzeu Ecvestru Secuiesc.
”Vineri, 19 mai, Consiliul Judeţean Covasna a semnat contractul de execuţie a lucrărilor de reabilitare a Castelului Mikó din Olteni, ceea ce înseamnă că lucrările propriu-zise vor fi demarate în curând. După restaurare, castelul va fi transformat în Muzeu Ecvestru Secuiesc. Termenul estimat pentru finalizarea lucrărilor este 30 iunie 2026”, anunţă, vineri, Consiliul Judeţean Covasna, într-un comunicat d epresă.
Sursa citată a precizat că lucrările de restaurare a Castelului Mikó, în valoare de 13,1 milioane de lei, vor fi realizate de firma Baumeister SRL, reprezentată de Fekete Mihály, aceeaşi firmă care a executat şi lucrările de reabilitare a Muzeului Naţional Secuiesc.
”Durata estimată pentru execuţia lucrărilor de reabilitare a monumentului istoric este de circa 36 luni, însă nu poate depăşi data de 30 iunie 2026, care reprezintă termenul limită impus prin PNRR pentru finalizarea şi recepţia lucrărilor. În perioada imediat următoare, se va proceda la predarea amplasamentului către constructor şi emiterea ordinului de începere a lucrărilor”, a mai transmis instituţia.
Proiectul ”Reabilitare Castel Mikó” este finanţat în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) şi a fost depus spre finanţare în cursul anului 2022. Proiectul are o valoare totală de 18,2 milioane lei din care cheltuieli eligibile sunt 8,3 milioane lei.
Castelul Mikó din Olteni, comuna Bodoc, datează din cel de-al treilea deceniu al secolului al XIX-lea şi a fost construit de contele Mikó Miklós în stilul „Empire”. Este un monument istoric cu o importanţă deosebită în moştenirea culturală a Judeţului Covasna, lucru recunoscut şi în literatura de specialitate. Picturile de pe pereţii interiori ai camerelor îi conferă un caracter unic pe întreg teritoriul Transilvaniei, acestea reprezentând peisaje din oraşele vest europene din perioada napoleoniană.
”Nimic nu este mai important pentru o comunitate decât să ştie să îşi conserve valorile şi să le transmită mai departe către noile generaţii. Avem o obligaţie morală atât faţă de înaintaşii noştri, cât şi faţă de urmaşii noştri de a crea punţi de legătură între valorile trecutului şi cele ale prezentului. Castelul Mikó din Olteni nu este doar o clădire de patrimoniu, ci este unică în Transilvania. Să asistăm la dispariţia ei fără a lua atitudine ar fi fost un adevărat sacrilegiu. Sunt deosebit de bucuros că azi am semnat acest contract care va schimba complet destinul unei adevărate bijuterii din judeţul nostru”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamás Sándor.
Castelul Mikó se află în proprietatea comună a Consiliului Judeţean Covasna şi a comunei Bodoc, fiind unul dintre monumentele importante ale regiunii noastre. Dată fiind valoarea sa de patrimoniu, Consiliul Judeţean Covasna urmăreşte să îl reintroducă în circuitul cultural şi turistic al judeţului. În prezent, Castelul Mikó se află într-o stare avansată de degradare, care impune intervenţii de conservare, urmate de restaurare şi punere în valoare atât ca monument istoric, cât şi din punct de vedere turistic. După renovare, castelul va deveni Muzeul Ecvestru Secuiesc şi va fi considerat o anexă nouă a Muzeului Naţional Secuiesc, aflat în subordinea Consiliului Judeţean Covasna.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.