Conferinţa Mondială a ONU pentru schimbările climatice COP27, care va încerca să dea un suflu nou luptei contra încălzirii climatice, s-a deschis duminică la Sharm el-Sheikh în Egipt, scrie AFP.
Reprezentanţi din aproape 200 de ţări s-au reunit în contextul în care impactul încălzirii globale - inundaţii, secete, incendii - afectează din ce în ce mai mult, dar lumea este divizată politic şi preocupată de alte urgenţe, războiul din Ucraina, crizele energetice şi alimentare.
"Egiptul va depune orice efort", a asigurat ministrul de Externe Sameh Choukri, care prezidează COP27.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
"Trebuie să fim clari, oricât de dificil este momentul actual, inacţiunea echivalează cu miopie şi nu poate decât să întârzie catastrofa climatică", a declarat preşedintele COP din Glasgow, Alok Sharma.
Această a 27-a conferinţă ONU privind schimbările climatice (COP27) va reuni timp de două săptămâni aproximativ 200 de ţări, pentru o planetă afectată de dezastre: inundaţii istorice în Pakistan, valuri de căldură repetate în Europa, uragane, incendii, secete.
Lupta pentru climă este "o problemă de viaţă sau de moarte, pentru securitatea noastră de astăzi şi pentru supravieţuirea noastră de mâine", a insistat secretarul general al ONU Antonio Guterres.
Conferinţa "trebuie să pună bazele unei acţiuni mai rapide şi mai curajoase în domeniul climei, acum şi în acest deceniu care va decide dacă lupta pentru climă este câştigată sau pierdută", a avertizat el.
"Ultimii opt ani ar putea fi cei mai călduroşi din istorie. Nivelul mărilor creşte de doi ori mai mult faţă de anii 1990. Trebuie să reacţionăm la semnalele de deteriorare a planetei prin acţiuni ferme şi credibile", a spus Guterres.
Emisiile de gaze cu efect de seră trebuie într-adevăr să scadă cu 45% până în 2030 pentru a avea şansa de a limita încălzirea la 1,5°C faţă de epoca preindustrială, cel mai ambiţios obiectiv al acordului de la Paris.
Dar angajamentele actuale ale statelor semnatare, dacă ar fi în cele din urmă respectate, ar duce la o creştere de 5 până la 10%, punând lumea pe o traiectorie de cel puţin 2,4°C până la sfârşitul secolului.
Departe de a respecta obiectivul principal al acordului de la Paris de mai puţin de 2°C faţă de momentul în care oamenii au început să ardă pe scară largă combustibilii fosili (cărbune, petrol sau gaz) responsabili de încălzirea globală.
Cu politicile actuale, se profilează un +2,8°C catastrofal.
"Din păcate, nu la îndemână", a criticat Antonio Guterres, care deplânge faptul că din cauza epidemiei de Covid, războiului din Ucraina şi crizei energetice şi alimentare, problemele legate de climă au fost retrogradate pe plan secund.
"Au mai fost vremuri periculoase”, cum ar fi ieşirea Statelor Unite din Acordul de la Paris sub preşedintele Donald Trump, notează Alden Meyer de la think tank-ul E3G. Dar "nu am văzut niciodată aşa ceva", adaugă observatorul negocierilor climatice, descriind o "furtună perfectă".
În acest context, în ciuda angajamentelor asumate la COP26, doar aproximativ douăzeci de ţări şi-au ridicat ţintele, iar ONU nu vede "nicio modalitate credibilă" de a atinge obiectivul de 1,5°C.
Peste 120 de şefi de stat şi de guvern sunt aşteptaţi luni şi marţi pentru un summit care ar trebui să dea impuls acestor două săptămâni de negocieri. Fără preşedintele chinez Xi Jinping sau americanul Joe Biden, care va merge la COP pe 11 noiembrie. Deşi cooperarea este crucială între cei doi principali emiţători de gaze cu efect de seră din lume, cu relaţii tensionate, aceştia s-ar putea întâlni totuşi la Bali săptămâna următoare, în marja G20.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...