Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii, a anunţat joi concluziile raportului Corpului de Control al ministerului în urma verificărilor la Biblioteca Naţională a României după ce aici a fost organizată o petrecere în noaptea de Anul Nou care a atras atenţia publică.
La conferinţa de presă susţinută la Ministerul Culturii au participat Daniel Cherecheş şi Cosmin Danişca, membri ai comisiei care a efectuat controlul.
În mare, concluziile raportului sunt: „Conform cadrului legal în vigoare, instituţia poate încheia contracte de prestări servicii în vederea asigurării finanţării activităţii din venituri proprii. Biblioteca a semnat un astfel de contract. Abaterile constatate în urma controlului - nu a fost adoptat în Consiliul de Administraţie un document care să conţină criteriile pentru organizare de evenimente cultural-artistice, ştiinţifice şi profesionale conform procedurii interne, nu a fost respectat termenul de depunere a cererii de organizare a evenimentului respectiv (cu 12 zile lucrătoare înainte), cerea nu conţinea toate elementele legat de istoricul activităţilor culturale ale beneficiarului, nu a existat un document formalizat care să cuprindă în detaliu programul de desfăşurare a evenimentului, nu a fost respectată durata evenimentului conform contractului. Beneficiarul nu a informat conducerea cu privire la durată, cu cel puţin 72 de ore înainte. Trebuia încheiat un act adiţional. Nu au fost respectate prevederile privind instalarea scenei. Nu au fost respectate prevederile cu privire la obţinerea autorizaţiilor şi avizelor specifice (amplasarea unui cort temporar la ieşirea spre Bd. Unirii). Beneficiarul nu a respectat instrucţiunile privind securitatea şi sănătatea în muncă. Nu au fost delimitat spaţiul pentru consumarea de băuturi alcoolice. Nu au fost respectate prevederile ordinului ministrului Culturii din 2019 referitoare la tariful aplicat pentru evenimente ce depăşesc opt ore”.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Cât priveşte cauzele care au dus la aceste disfuncţionalităţi, ministrul a spus: „Putem reproşa un management defectuos conducerii BNaR, pentru că procedura a avut un caracter prea general. Nu a existat un program detaliat, pe ore, au lipsit criterii clare şi detaliate, organizatorul nu şi-a respectat clauzele contractuale, iar managementul Bibliotecii nu a verificat desfăşurarea evenimentului conform contractului”.
Măsurile pentru remedierea de urgenţă luate în calcul de MC sunt: Modificarea ordinului de ministru şi completarea lui; elaborarea unor criterii clare şi specifice privind organizarea de evenimente (tema, desfăşurător, public ţintă, logistică); reviziurea procedurii interne a BNaR privind organizarea de evenimente; stabilirea şi aplicarea sancţiunilor pentru recuperarea sumelor datorate de organizatorii evenimentului; limita maximă a decibelilor, dimensiuni scenă.
În contract a fost trecută ora 02.00 ca final al evenimentului, însă acesta s-a încheiat la ora 06.00. „Depăşind ora stipulată în contract, au fost create costuri suplimentare şi a fost aplicată şi o sancţiune de 10% din valoarea contractului, ceea ce dublează suma contractată”, a explicat ministrul.
Nici Gheorghiu şi nici Danişca nu au putut să precizeze despre ce sumă este vorba, cifrele nefiind la îndemână. „Nu cred că este relevant. Cu siguranţă se va respecta în totalitate ordinul de tarife”, a spus Danişca. La eveniment au fost mai multe săli folosite şi conducerea Bibliotecii va calcula suma.
„Este important să încurajăm folosirea unor astfel de spaţii pentru publicul larg şi să ne raportăm la exemplele pozitive ale instituţiilor similare care organizează astfel de evenimente în Europa”, a mai afirmat Gheorghiu. „Trebuie adoptate reguli clare. Nu, repet, nu au existat acte de vandalizare sau distrugeri ale mobilierului. Mai mult, acesta nu a aparţinut instituţiei, ci organizatorilor”.
El a menţionat că înregistrarea video publicată online în prima zi a anului a fost făcută cu telefonul mobil, în interiorul dispeceratului şi publicată fără a fi informată conducerea ministerului.
Ministrul a precizat: „Doamna Carmen Mihaiu este angajată în baza unui contract de management. Se supune unei comisii de evaluare, care se întruneşte anual, şi pot să asigur că raportul Corpului de Control va cântări în această evaluare. Comisia va face analiza pe tot anul şi, cântărind aceste aspecte, va lua o decizie”.
Nu pot fi aplicare reguli retroactiv, a mai spus ministrul. „Putem vorbi despre exploatarea unor lacune în acest ordin de ministru, dar s-a întins coarda prea mult. Au fost exploatate prea mult nişte lucruri”.
În noul ordin de ministru, a mai spus el, va fi stipulat că evenimentele nu pot continua după miezul nopţii, cu specificaţia că excepţiile (precum Noaptea Muzeelor) vor fi făcute printr-un alt ordin de ministru.
Actul va împiedica generarea unor discuţii şi va încuraja organizarea de anumite evenimente culturale, a mai afirmat Gheorghiu. „De exemplu, cred că nici organizatorului privat nu i-a fost moale cu acest scandal”, a adăugat Gheorghiu.
Ministrul a declarat pe 6 ianuarie că procedura de control la Biblioteca Naţională a României a fost demarată cu scopul de a se asigura că acţiunile organizate acolo se încadrează „în parametrii evenimentelor culturale”.
Perioada de control a fost 16 decembrie 2019 - 1 ianuarie 2020. „Trebuie verificate mai multe aspecte legate de activitatea din aceasta perioadă. Scopul acestui control nu este acela de a interzice manifestările la Bibliotecă, ci ca acestea să se încadreze în parametrii evenimentelor culturale”, a precizat ministrul la începutul lunii.
Evenimentele la BNaR au loc, a spus Gheorghiu, în baza unui ordin de ministru dat de predecesorul lui, Daniel Breaz, cu scopul de a ajuta instituţiile „să facă venituri proprii”.
Deputatul USR Iulian Bulai a sesizat, pe Facebook, la începutul lunii, că Sala Atrium a Bibliotecii Naţionale a fost „locaţia autentică”, aşa cum a fost prezentat evenimentul pe reţeaua de socializare, pentru petrecerea „unui Revelion de poveste cu Delia & Co” şi că aceasta a fost vandalizată.
Carmen Mihaiu, directorul general al Bibliotecii Naţionale, a declarat în urmă cu câteva săptămâni că, potrivit legii, biblioteca poate organiza în parteneriat sau în regim de prestări servicii, evenimente culturale, artistice, ştiinţifice, profesionale în spaţiile sale şi se finanţează din venituri proprii şi din alocările de bugetul de stat.
„Biblioteca Naţională poate organiza evenimente culturale, artistice, ştiinţifice, profesionale. Există şi un ordin de ministru din 15 ianuarie 2019, care reglementează tarifele practicate de Biblioteca Naţională”, a susţinut directorul general al instituţiei.
Mihaiu a subliniat că tot mobilierul a fost adus de organizatori şi că evenimentul s-a desfăşurat în afara programului de funcţionare al bibliotecii.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.